28 / 03 / 2024

2016’nın ilk yarısında yeni konut satışları geriledi!

2016’nın ilk yarısında yeni konut satışları geriledi!

2016’nın ilk yarısında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde proje bakanların sayısı artarken, bu beş şehirdeki toplam yeni konut satışları ise geçen yılın gerisinde kaldı…



2016’nın ilk yarısında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde proje bakanların sayısı artarken, bu beş şehirdeki toplam yeni konut satışları ise geçen yılın gerisinde kaldı…


Şu anda Türkiye’nin farklı şehirlerinden yaklaşık iki bin inşaat firmasına ait, çoğunluğu yeni 4 binin üzerinde markalı konut projesini bir arada sergileyen 3DKonut.com sitesinin derlediği verilere göre, 5 büyükşehirden proje bakanların sayısı katlanarak arttı. “Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 ilk yarı rakamları, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli’ndeki yeni konut satışı toplamının, geçen yılın gerisinde kaldığını gösteriyor” diyen 3DKonut.com yöneticisi Aybars Görpe, satışlardaki düşüşe rağmen, 2016 Ocak-Haziran döneminde sitelerinden proje bakanların sayısının ise arttığını belirtti. Görpe “Rakamlar, ev sahibi olmak ya da gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin projelere olan yüksek ilgisinin, henüz aynı oranda satışa dönüşmemiş olduğunu söylüyor” dedi.


2016’nın ilk yarısında yeni konut satışları geriledi!


İnternet üzerinden proje bakanların sayısı yükselirken, yeni konut satışlarındaki düşüş devam ediyor. TUIK verilerine göre 2015’in Ocak-Haziran döneminde Türk ekonomisinin en önemli beş ili İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli’nde toplam yeni konut satışı 119.719 olarak gerçekleşirken, bu yılın ilk yarısında ise yeni konut satışları 115.983’te kaldı. Buna karşılık 3DKonut.com’da, söz konusu illerden proje bakanların sayısı 2016’nın ilk yarısında da artışını sürdürdü.


En çok ilgi gören ilk üç il İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  oldu!


3DKonut.com’un ziyaretçi verilerine göre 2016’nın ilk yarısında geçen yıla göre en çok proje bakılan şehirlerin başında İstanbul geldi. Megakent’in en çok ilgi çeken ilçeleri ise Beylikdüzü, Başakşehir, Kartal, Maltepe ve Ataşehir oldu. İstanbul’dan sonra markalı konut projeleri en yoğun ilgi gören Başkent’in popüler ilçeleri sırasıyla Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle ve Kumru olarak gerçekleşti. 3DKonut.com ziyaretçileri İzmir’de ise Bornova, Çiğli, Çeşme ve Urla ilçelerindeki markalı konut projelerine ilgi gösterdi.


“Gayrimenkul sertifikası, Eylül’de yeni lansmanlara hazırlanan inşaat sektörünü daha da hareketlendirecek”


Ziyaret rakamlarındaki artışın, yakın dönemde konut satışlarına da yansımasını umduklarını vurgulayan Aybars Görpe, “Geçtiğimiz günlerde detayları açıklanan gayrimenkul sertifikası uygulaması sayesinde özellikle satış belirsizliği ya da finansman sorunlarından ötürü ertelenen konut projeleri yeniden gündeme gelecektir. Ayrıca, sınırlı bütçelere sahip kişilerin de m2 yatırımı yapmasıyla, inşaat firmalarının ellerindeki konut stoğunu daha çabuk eritip, yeni projelere yönelmesinin de önünü açacaktır” dedi.  


Şu anda Türkiye’nin farklı illerinden 4 binin üzerinde markalı konut projesini bir arada sunan 3DKonut.com’daki yeni daireleri gezmek isteyenler www.3dkonut.com adresini ziyaret edebilirler.  





Geri Dön