26 / 04 / 2024

2017 ekonomide atılım yılı olacak!

2017 ekonomide atılım yılı olacak!

Hain darbe girişimi, jeopolitik belirsizlikler ve küresel sorunlar nedeniyle zor bir yılı geride bırakan Türk iş dünyası, 2017’ye olumlu bakıyor. Türkiye’nin patronları, hükümetin ekonomiye verdiği destekler ve ileriye yönelik alınan tedbirlerle 2017’nin atılım yılı olacağı inancını taşıyor.



Gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaşan iş dünyası örgütlerinin temsilcileri, küresel ekonomideki gelişmelerin şekil vereceği 2017'de, Türkiye'nin de yer aldığı bölgedeki jeopolitik belirsizliklerin azalmasının ülke ekonomisini olumlu etkileyeceği, alınan tedbirlerin etkisiyle ekonomideki daralmanın geride kalacağı, üretim, yatırımlar ve ihracatın hız kazanacağı görüşünü taşıyor. 


EKONOMİ YENİDEN İVMELENECEK 

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, zor bir yılın geride bırakan Türk ekonomisinin yılın 9 ayında yüzde 2,2 büyüyerek ne kadar sağlam temeller üzerine inşa edildiğini tescil ettiğini ifade etti. İç talebi artırmaya yönelik alınan tedbirlerin ekonomiye olumlu yansıyacağına dikkat çeken Olpak şunları kaydetti: “Yatırımlarda gözlenen gerileme de Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) kararlarının hayata geçirilmesiyle birlikte sona ereceğini düşünüyoruz. Alınan bu ek tedbirlerle, önümüzdeki çeyrekten itibaren ekonomimiz yeniden ivmelenecek ve OVP kapsamında hedeflenen 3,2 puanlık büyüme hedefi yakalanacak.” 


Kriz özel sektörü güçlendirdi

İSO Başkanı Bahçıvan da, 2016'nın Türkiye için zorluklarla dolu bir yıl olduğunu belirterek, bu durumun özel sektörü daha da güçlendirdiğini söyledi. Bahçıvan, hükümetin benimsediği 'üretim ve sanayinin ekonominin temel dinamosu olması' anlayışının sanayiciler için olumlu bir tablo olduğunu ifade etti.


BÜYÜME ATAĞI BAŞLAR 

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, 2016 yılında ardı ardına önemli sınavlardan geçen Türkiye’nin buna karşın ekonomik ve siyasi risklere karşı dünyanın en dirençli ülkelerinden biri olduğunu ispatladığını söyledi. Çağlar, 2017'de yürürlüğe girecek istihdamdan, üretime, ihracattan, finansmana kolay ulaşıma kadar tüm tedbirlerle yeni bir büyüme atağı başlayacağını kaydetti. 


Tuzakları aşmayı başarırız

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da, 2017’yi hem sorunları hem de tuzakları aşma yılı’ olarak tanımladı. 2016 yılının son yarısındaki ekonomik performansın, 2017'nin ilk yarısında tamamen tersine dönecek şekilde yeniden büyüme trendli bir hale geleceğine işaret eden Mustafa Koca şunları kaydetti: "Bu nedenle 2017 yılı bizler için ümit yılı, daha büyük bir atılım yapma yılı olacaktır." 


İstiklal mücadelesi verdik

BİRKONFED İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Osman Ünsal, 2016 yılında Türkiye'nin çok sayıda olayla karşı karşıya kaldığını bu nedenle 2016’nın Türkiye'nin istiklal ve istikbal mücadelesi verdiği bir yıl olduğunu söyledi. Ünsal Türkiye'nin istikrarını bozmayı hedefleyen bu saldırılara karşı iş dünyası olarak 2017'de daha çok çalışıp üreterek karşı duracaklarını söyledi.  


2017 yılı daha iyi geçecek  

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Türkiye'nin yılın son çeyreğinde büyüme trendine gireceğini ifade ederek, "Bütün olumsuzluklar ve beklentilere rağmen 2017'de yüzde 5'lik büyümeyi yakalayacağız. 2017'nin 2016'dan daha iyi geçeceği muhakkak. Teşvik paketlerinin olumlu yansımalarının 2017'de görülecek" dedi.


Akşam 


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı


 BİRKONFED Genel Başkanı Osman Ünsal: 2016’da Türkiye çok sayıda olayla karşı karşıya kaldı.Terör örgütlerinin hain girişimleri sonucu maalesef ülke olarak çok sayıda şehit verdik. 2016 Türkiye’nin istiklal ve istikbal mücadelesi verdiği yıl oldu. Hükümetin ekonomi adına aldığınu duyurduğu tedbirler 2017 yılı adına bizi umutlu kılıyor.

Siyasal ve ekonomik olarak oldukça zor bir yılı geride bırakan Türk iş dünyası, 2017'ye umutla bakıyor. İç ve dış kaynaklı terör örgütlerinin canlı bomba saldırılarından ekonomiyi bozma çabalarına ve Türkiye için önemli dönüm noktalarından biri olan 15 Temmuz'daki darbe girişimine kadar birçok senaryo uygulanmaya çalışıldığını hatırlatan işadamları gelecek yıla ilişkin beklentilerini paylaştı. İş dünyası temsilcileri, küresel ekonomideki gelişmelerin şekil vereceği 2017'de, Türkiye'nin de yer aldığı bölgedeki jeopolitik belirsizliklerin azalmasının ülke ekonomisini olumlu etkileyeceği, alınan tedbirlerin etkisiyle daralmanın geride kalacağı, üretim, yatırım ve ihracatın hız kazanacağı görüşünü taşıyor.


Yeni bir hikâyeye ihtiyacımız var


 MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak: 2016'ya "milletin iradesi" damga vurdu. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi pozitif büyüme alışkanlığını sürdürdü. Bu noktada yalnızca politika yapıcılara değil, iş dünyasının temsilcilerinden tüketicilere kadar ekonominin bütün aktörlerine önemli görevler düşüyor. Önümüzdeki dönemde Türk ekonomisinde yeni bir hikâyeye gereksinim duyuluyor.


Sanayiciler için olumlu tablo var


 İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: 2016 hem küresel ölçekte hem de Türkiye için zorluklarla dolu bir yıl oldu. Gelecek yıl için hükümet kanadında yerleşen ve yerleştirilen "üretim ekonomisi ve sanayinin ekonominin temel dinamosu olması" anlayışı sanayiciler için olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Gelişmeler bize umut veriyor.


Sorun ve tuzakları aşma yılı olacak


 ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: 15 Temmuz darbe girişimi önceliklerin ekonomiden 'vatan'a kaymasına sebep oldu. Ondan sonraki süreçte yaşananlardan ekonomi de ciddi anlamda nasibini aldı. 2017 hem sorunları hem de tuzakları aşma yılı olacak diye ümitliyiz.


Yeni bir büyüme atağı başlatabiliriz


 İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar: Hem dünya hem de ülke tarihinde iz bırakan bir yıl geride kaldı. Dünyada beklenmedik seçim sonuçları, referandumlar, petrol fiyatlarındaki düşük seviyeler ve faiz tartışmaları reel ekonominin önüne geçti. 2017'de yürürlüğe girecek tüm tedbirlerle birlikte yeni bir büyüme atağı başlatabiliriz.


Yapısal reformları takip edeceğiz


 TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu: 2017'de ekonominin yönünü yurtdışı gelişmeler kadar, yurtiçi siyasi gelişmeler ve politikalar belirleyecek. Türkiye ekonomisinin gidişatı, düşük büyüme tuzağına yakalanmış küresel ekonomiyle yakından ilintili olacaktır. Öngörüleri olumluya çevirebilecek yapısal reformları takip edeceğiz.


Alınan tedbirler umudumuzu artırıyor


 BİRKONFED Genel Başkanı Osman Ünsal: 2016'da Türkiye çok sayıda olayla karşı karşıya kaldı.Terör örgütlerinin hain girişimleri sonucu maalesef ülke olarak çok sayıda şehit verdik. 2016 Türkiye'nin istiklal ve istikbal mücadelesi verdiği yıl oldu. Hükümetin ekonomi adına aldığınu duyurduğu tedbirler 2017 yılı adına bizi umutlu kılıyor.


Sabah


Geri Dön