27 / 04 / 2024

2017 gayrimenkul vergi dönemi yarın başlıyor!

2017 gayrimenkul vergi dönemi yarın başlıyor!

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi için ilk taksit dönemi yarın başlıyor. Peki hangi mükellef, hangi vergiyi ödeyecek? İşte tek tek vergilendirme koşulları..



Gayrimenkuller için ödenmesi gereken bir çok vergi için yarın ilk taksit dönemi başlıyor. Yarın başlayan 2017 gayrimenkul vergileri arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi yer alıyor.


Peki, bu vergilerden kimler hangisini ödeyecek? Hangisini ödemeyecek? Kimler ne kadar vergi ödeyecek? Kimler ne kadar vergi ödeyecek? Kimler indirim ve muafiyetlerden yararlanabilecek.


İlgili kanunlar gereğince emlak vergisi tüm gayrimenkul sahipleri, çevre temizlik vergisini konut ve işyeri kullanıcıları, kira gelir vergisini geçtiğimiz sene konut ve işyerini kiraya vererek gelir elde edenler, değer artış kazancı vergisini ise gayrimenkulünü elden çıkararak gelir elde edenler ödüyor. Şimdi vergilendirme koşullarını, vergi tutarlarını ve ödeme şartlarını inceleyelim.


1. Emlak vergisi 2017

2017 gayrimenkul vergi dönemi yarın başlıyor!


Yukarıda da belirttiğimiz gibi emlak vergisini, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz malların sahipleri ödüyor. Vergilendirme taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile yapılıyor. Kimlerin ne kadar vergi ödeyeceği bu hesaplamadan tespit ediliyor. 


Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. Emlak vergisi ilçe belediyesine ödeniyor. İsteyenler belediyeye gidiyor, isteyenler e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde ödemesini gerçekleştirebiliyor.


Emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisinde mesken muafiyeti bulunuyor. Geliri olmayan ve 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip kimseler (ev hanımı, gaziler, emekliler, işsizler, engelliler) muaf olabiliyor. Muafiyet için bu koşulları taşıyan kimselerin bir dilekçe ile birlikte belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor. 


10 soruda 2017 emlak vergisi!


2. Çevre temizlik vergisi 2017

2017 gayrimenkul vergi dönemi yarın başlıyor!

Çevre temizlik vergisi konut ve işyerleri için ödenirken, arsa ve araziler için ödenmiyor. Konut ve işyeri de farklı şekillerde ve farklı oranlarda vergilendiriliyor. Konutların çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılıyor. Böylece fatura ödenirken, vergi de ödenmiş oluyor.


Ancak işyerleri için bu durum söz konusu olmuyor. İşyeri kullanıcılarının (mal sahibi ya da kiracı) belediyeye giderek ödemelerini yapmaları gerekli.


Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi, emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödeniyor.


Çevre temizlik vergisinden kimler muaf?

Çevre temizlik vergisinden taşınmazı boş olan -kullanılmayan- mal sahipleri muaf oluyor. Muafiyet için gayrimenkulün boş olduğunun belediyeye bildirilmesi gerekiyor.


5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi!


3. Kira gelir vergisi 2017

2017 gayrimenkul vergi dönemi yarın başlıyor!

1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında konutlarda 3 bin 800 TL'den, işyerlerinde ise 30 bin TL'den yüksek gelir elde eden mal sahipleri kira gelir vergisi mükellefi oluyor.


Vergi dairesine ödenen kira gelir vergisi için ilk taksit dönemi 31 Mart'ta sona eriyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.


Kira gelir vergisinden kimler muaf?

2016 yılı içerisinde yukarıdaki istisna sınırından düşük oranda gelir elde edenler vergiden muaf oluyor. Ayrıca istisna sınırından yüksek gelir elde etmesine rağmen, kanunda belirtilen gider ve indirimlerin düşülmesi halinde bu rakamın altında bir rakam elde edilmesi halinde yine vergiden muafiyet söz konusu oluyor.


5 soruda 2017 kira gelir vergisi!


4. Değer artış kazancı vergisi 2017

2017 gayrimenkul vergi dönemi yarın başlıyor!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin edinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılması halinde elde edilen kazancın istisnadan yüksek olması durumunda gelir vergiye tabi tutuluyor. Gayrimenkul değer artış kazancında 2016 için istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. 


Buna göre gayrimenkulünü en geç 2011 itibariyle satın alıp 2016'da elden çıkaranlar istisnadan yüksek gelir elde etmeleri halinde 2017'de gelir vergisi ödeyecekler. Değer artış kazancı vergisi, kira gelir vergisi ile aynı dönemlerde ve aynı yere ödeniyor.


Değer artış kazancı vergisinden kimler muaf?

Elde edilen gelirin istisna sınırını aşmaması halinde vergiden muaf olunuyor. Ayrıca kanunen bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir ise değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.


5 soruda 2017 gayrimenkul gelir vergisi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön