23 / 04 / 2024

2017 haciz masrafları belli oldu!

2017 haciz masrafları belli oldu!

2017 yılında uygulanacak 2017 haciz masrafları, Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile belli oldu. Peki, haciz başlatma masrafları ne kadar?



Haciz işlemi, yapılan başvurunun ardından icra takibinin kesinleşmesinden sonra borcunu ödemeyen borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına idari ve adli makamlarca el konulması oluyor.


Bu doğrultuda haciz işleminin başlaması için, alacaklının icra müdürlüklerine müracaat etmesi gerekiyor. Alacaklıdan bu aşamada belli masraflar tahsil ediliyor.


2017 yılında uygulanacak 2017 haciz masrafları, Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile belli oldu. Başvuru harçları şu şekilde sıralanıyor:


Başvurma harcı 2017 

Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale veya tevdi mahallinin tayini, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tesbiti delail ile ilgili taleplerde, 

1.Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerinde    14,50

2.Asliye mahkemelerinde, idare mahkemelerinde    31,40


İcra ve iflas işlemlerinde başvuru sahibin tarafından 2017'de tahsil edilecek bedeller belli oldu. 2017 yılı tarifesine göre 2016'da 29,20 TL olan icraya başvurma harcı bu sene 31,40 TL olarak tahsil edilecek.


Değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden ise; 

a)Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan yüzde 4,55

b)Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan yüzde 9,10

c)Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan yüzde 11,38


Neler haczedilebilir, neler haczedilemez?

İcra ve İflas Kanunu gereğince, borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haczedilmiyor. 


Kanunen borçlu ve aile bireyleri için eşyaların lüzumlu olup olmadığı araştırılıp, tespit ediliyor. Lüzumlu olan koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları haczedilmiyor. Ancak bu eşyalardan 2 tane olması halinde biri haczedilebiliyor. 


Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar da haczedilebilecek eşyalar arasında yer alıyor.


Ayrıca borçlunun haline münasip evi de hacze konu olamıyor.



Ortak tapuya haciz gelir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön