19 / 03 / 2024

2017 kentsel dönüşüm kira yardımı belli oldu!

2017 kentsel dönüşüm kira yardımı belli oldu!

Kentsel dönüşüm kapsamında dairesi yıkılan malikler, kira yardımından yararlanabiliyor. Peki, maliklere ne kadar kira yardımı ödenir? Kiracılara ne kadar yardım ödemesi yapılır? İşte 2017 kentsel dönüşüm kira yardımı bedelleri..



Gayrimenkulü kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan malikler, müracaat etmesi halinde Bakanlığın sunduğu finansal desteklerden yararlanabiliyor. Bu desteklerin başında kira yardımı geliyor. Anlaşma yolu ile riskli binası yıkılan hak sahipleri talep etmeleri halinde kira yardımı alabiliyor. 


2017 yılında alınacak kentsel dönüşüm kira bedelleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklandı. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı bedeli ne kadar oldu? 


Geçtiğimiz sene İstanbul'da 795,00 TL olarak verilen kira yardımları 860,00 TL'ye yükseldi. İl il kentsel dönüşüm kira yardımı ücretleri şu şekilde sıralanıyor:


Kentsel dönüşüm kira yardımı bedeli 2017


İL ADI

Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis.


Malik (Aylık): 535,00 TL 

Kiracı (Defaten) : 1.070,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 2.675,00 TL


İL ADI

Amasya,Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt,Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce


Malik (Aylık): 605,00 TL 

Kiracı (Defaten) : 1.210,00 TL 

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.025,00 TL


İL ADI

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman,Çanakkale


Malik (Aylık): 675,00 TL 

Kiracı (Defaten) : 1.350,00 TL 

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.375,00 TL



İL ADI

Aydın,Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van


Malik (Aylık): 745,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.490,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 3.725,00 TL


İL ADI

Adana, Antalya, Bursa, Konya


Malik (Aylık): 810,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.620,00 TL

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 4.050,00 TL


İL ADI

Ankara, İstanbul, İzmir


Malik (Aylık): 860,00 TL

Kiracı (Defaten) : 1.720,00 TL 

Sınırlı Ayni Hak Sahibi (Defaten) : 4.300,00 TL


Kira yardımı için nasıl başvurulur?

Kira yardımı alabilmek için aranan koşulları taşıyan hak sahipleri yardımı alabiliyor. 2015'ten önce riskli binasındaki mesken sayısı kadar kira yardımı alınabiliyordu. Ancak 2015 yılı itibariyle kira yardımı için ikamet şartı getirildi.


Buna göre kira yardımı başvurusunda bulunmak için hak sahiplerinin riskli yapı onay tarihinden önce riskli yapıda oturuyor olması gerekiyor. İkamet şartı, son 3 aylık faturalar ile ispatlanıyor. 


Bu koşulu yerine getiren kimseler Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gerekli belgeler ve bir dilekçe ile birlikte müracaatını gerçekleştirebiliyor. 


Malik başvurusu için gerekenler:

1.Ek-1 Başvuru Formu (Kurumda Verilecek) 


2.Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 


3.Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi 


Tapu arsa paylı ise; bağımsız birimin kime ait olduğunu gösterir Emlak Vergi Beyannamesi (İlgili Belediyeden alınacak, yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü, bağımsız birim numarasını ve bağımsız birimin hisse oranını gösterir olmalı ) veya son 3 aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı (son 3 aya ait fatura; malikin adına kayıtlı, açık adres ve bağımsız bölüm numarasını gösterir olmalı) 


4. Taşınmaza Ait Güncel Tapu Kaydı (yetkili birim amiri tarafından imzalanmış ve mühürlü) 


5. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Örneği Aslı (Nüfus Müdürlüğünden alınacak, ıslak imzalı olmalı) 


6. Kamu Bankalarına Ait (IBAN) Numarasını Gösteren Hesap Cüzdanı Fotokopisi (Mümkün olması halinde Ziraat Bankası ve Halkbankası, vadesiz hesap) 


Vekâletname ile başvuru yapılacak ise; 

1. Vekâletname ile yapılacak başvurularda vekâletnamede “6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi” ibaresinin yer alması


2. Vekaletname aslı ve fotokopisi


3. Vekâletname ile birlikte vekilin kimlik aslı ve fotokopisi



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön