24 / 04 / 2024

2017 Mayıs kira artış oranları yarın açıklanacak!

2017 Mayıs kira artış oranları yarın açıklanacak!

Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor. Sözleşmesi Mayıs ayında yenilenenler için 2017 Mayıs kira artış oranları yarın açıklanacak..



Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Ancak bu uygulama meskenler için geçerli olup, işyerleri için sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. TÜİK'in açıkladığı ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak hesaplama yapılıyor.


3 Nisan'da açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,04 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,89 artış gösterdi.


Buna göre Nisan ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracıya, yüzde 6,89 oranında zam yapıldı.


2017 Mayıs Kira artış oranları ise yarın TÜİK tarafından açıklanacak.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön