17 / 04 / 2024

2017 tapu harcı indirimle ne kadar oldu?

2017 tapu harcı indirimle ne kadar oldu?

Gayrimenkullerin devir ve iktisap işlemleri için ödenen tapu harcında 15 Mart'ta indirim yapıldı. Peki, 2017 tapu harcı indirimle ne kadar oldu?



Gayrimenkullerin devir ve iktisap işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemeler için ödenen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu harcını alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor.


Ancak 15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile tapu harcında indirim yapıldı. 


Peki, 2017 tapu harcı indirimle ne kadar oldu? Yeni tapu harcı nasıl uygulanacak?


2017 tapu harcı indirimle binde 20'den binde 15'e düştü. Ancak bu oran yalnız mesken ve işyerlerinde uygulanıyor. Arsa ve arazilerin devir işlemlerinde ödenen tapu harcı için bu indirim uygulanmıyor.


Karar gereğince tapu harcı indirim uygulaması 30 Eylül 2017 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra Bakanlar Kurulu, bu oranı eski oranına getirebileceği gibi, başka bir oranla da değiştirebilecek.


Eski oranlarla 200 bin TL'lik bir daire için alıcı 4 bin TL tapu harcı öderken, tapu harcı indirimi ile 3 bin TL harç ödeyecek. Böylece bin TL cebinde kalmış olacak.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön