28 / 03 / 2024

2017 yılı yatırımcılar için fırsat yılı!

 2017 yılı yatırımcılar için fırsat yılı!

Milliyet köşe yazarlarından Abdullah Karakuş bugünkü yazısında 2017'nin yatırım yılı olduğuna değindi. İşte o yazı...



Bakan Tüfenkci, gelecek yılın Türkiye’de yatırım yapanlar için fırsat yılı olacağını kaydetti. Tüfenkci, ‘2017 yılında yüzde 30 büyüyoruz. Büyük bir fırsat yılı. Tüccar olan fırsatı kaçırmaz’ diye konuştu.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile hem 2016 yılındaki ekonomik gelişmeleri hem de 2017 hedeflerini konuştum. Ekonomik saldırıları Türkiye’nin atlattığını dile getiren Tüfenkci, 2017’nin Türkiye’de yatırım yapanlar için büyük fırsat yılı olacağını kaydetti. 

Yatırımların ertelenmemesini isteyen Tüfenkci, yerli ve yabancı işadamlarına “Bütün bu kargaşaya ve bazılarının olumsuz nitelendirdiği havaya rağmen kamuda 2017 yılında yüzde 30 büyüyoruz. Özel sektörün de bu fırsatı kaçırmaması lazım ve kamuya ayak uydurması lazım. 2017 Türkiye’de yatırım yapanlar için büyük fırsat yılı. Tüccar olan fırsatı kaçırmaz” çağrısı yaptı. 

Tüfenkçi bakanlıkta ağırladığı Milliyet’in sorularını yanıtladı.


‘Yaralar sarıldı’
Yeni yıla girerken ekonomideki son durum nedir? 

Türkiye büyük projeler yaptı. Ama çıkarılan kargaşayla Türkiye’nin ekonomik dengelerini değiştirmeye, bozmaya çalışan bir yapı ortaya çıktı. İçimizdeki hainler, alçaklar Türkiye’yi direkt bölmeye yönelik ekonomiden de öte bir darbe girişimi hayata geçirdiler. Kim ne derse desin o darbe girişiminden sonra Türkiye’de çok büyük yaralar açılmadı. Türkiye bu yaraları milletin desteğiyle sardı. Bu durumdan rahatsız olanlar, FETÖ’ye mensup insanların da içinde bulunduğu birtakım insanlar ve lobiler ile güçler Türkiye’yi ekonomik anlamda çökertmek için özellikle döviz üzerinden bir oyuna girdiler. Buradaki amaç faizleri aşırı yükseltmekti. Bu, Türkiye’nin ekonomik istikrarını bozmaya yönelikti ama geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanımızın liderliği ve almış olduğu yerinde tedbirlerle Türkiye ekonomisini bu durumu da atlatmış görünüyor. Ben 2017’den bu anlamıyla gerçekten umutluyum. 2016’da yapmış olduğumuz düzenlemelerin bir çoğu, aldığımız tedbirlerin bir çoğu ve vereceğimiz teşviklerin birçoğu 2017’de hayata geçecek. Şirket kurmayı, işe başlamayı çok kolaylaştırdık. Yarım günde şirketinizi kurabileceksiniz. 100 bin liralık bir şirketi siz 3.5-4 bin liraya kurarken bugün 875 liraya kurmuş oluyorsunuz. Bunlar yatırım yapma noktasında kazanımlardır. Sicil affını komisyondan geçirdik. 12.5 milyon kişiyi etkileyecek. 2017’nin 2016’dan çok daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Merkez bankamız dolar ve euroyu yok yakından izliyor. Dövizdeki yükseklik kimi kesimler için olumlu anlamda yansıyor kimi kesimler için olumsuz anlamda yansıyor. Ama genel anlamda dolar ve euronun yüksekliğinden çok istikrarlı devam etmesi. İstikrarlı gittiği sürece sıkıntı yok. 


‘Birçok olanak var’
Yerli ve yabancı işadamlarına çağrınız ne olacak?

İşadamları için 2017 fırsat yılı. Son teşvik paketinde olanaklar sağlanıyor. Teşvik belgesi alıp 2018-19’daki yatırımları öne çektiğiniz takdirde mevcut vergi avantajlarının yanında yüzde 15’e yakın vergi avantajı getiriliyor. İşadamlarımız için Doğu ve Güneydoğu’daki 23 il cazibe merkezi olarak ilan edildi. Bedava arsa ve ucuz kredi var. Vergi avantajı gibi birçok yatırım olanağı var. 2017 yılı yatırımcılar için fırsat yılı, değerlendirmeleri lazım. Yatırımı öne çeksinler. Yatırım yapmak isteyenler için bulunmaz bir yıl 2017. Birçok düzenleme 2017’de yatırım yaparsan diye başlıyor. Kamuda 2017’de yüzde 30 oranında büyüyoruz. Bazılarının olumsuz dediği havaya rağmen kamuda yüzde 30 büyüyoruz. Özel sektöründe bu fırsatı kaçırmaması lazım ve kamuya ayak uydurması lazım. 2017 Türkiye’de yatırım yapanlar için büyük fırsat yılı. Fırsatı değerlendirmeleri basiretli tüccar mantığı içinde gerekli görünüyor. Tüccar olan fırsatı kaçırmaz. 


‘Rusya ile ticaret hacmimiz artacak’
Rusya ile ticari ilişkilerimiz nasıl?


Rusya ile ilişkilerde gözle görülür bir iyileşme sağlandı. Ticaretimizin de arttığını görüyoruz. 2017’de Rusya ile olan ticaretimiz 2016’dan daha iyi konuma gelecek. Vizelerle ilgili iyi niyet var. Rusya ile iyi ilişkileri kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz. 2017’de Rusya ile ticaret hacmi daha da artacak. 


‘Suriyeliler Türkiye’de iş yapar hale geldi’
Suriye’deki gelişmeler ticaretimizi nasıl etkiliyor? 

Komşunuzda kaos var ve orada bir insanlık dramı yaşanıyor. Elbette Suriye’de istikrar olduğunda Türkiye’nin ihracatı ve ticareti daha da çok artacak. Ama şu anda da Türkiye, Suriye’deki insanlara hem insani yardım noktasında el atıyor hem de onların asgari yaşam şartlarını sağlama noktasında gayret gösteriyor. Yaklaşık 3 milyon mülteciyi Türkiye bağrına basmış durumda. Bunların bir kısmı Türkiye’de iş yapar hale geldiler. Suriye’de ateşkesin hayata geçmesi ve kalıcı hale gelmesiyle bölgede oluşacak huzur iklimi Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini de olumlu etkileyecek. 




‘Bu bir süreç’
FETÖ ile ekonomik mücadele olarak neler yapıldı? 

Bakanlık olarak büyük mücadele yapıyoruz. Bu bir süreç. FETÖ’nün Türkiye üzerindeki estirdiği bu terörü gerek ekonomik anlamda gerekse ihanet boyutuyla buna kalkışanlar elbetteki hesabını verecekler. Özellikle gümrüklerdeki hassasiyetimiz daha da fazla. FETÖ’nün direkt kontrolünde olan şirketler olduğu aşikâr. Bunların kendi içinde oluşturdukları ve oluşturmaya çalıştırdıkları himmetlerle destekledikleri, şantajlarla topladıkları paraları akladıkları ve aklamaya çalıştıkları yapılar var. Tabii bunların kendi içerisinde oluşturmaya çalıştırdıkları bir ekonomi var. Önleri kesildi. Onların büyük bir bölümüne el konuldu. Türkiye ekonomisini etkileyen ya da ekonomiyi zedeleyecek, durduracak kadar bir yapıları da yok.  


‘Türkiye’de güvenlik sorunu bulunmuyor’
Terör ve terörle mücadele ticarete nasıl yansır?

Birçok terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Bunların tamamının Türkiye üzerinde hesapları ve saldırıları var. Sürekli üzerlerine giderek saklandıkları her yerde milletimizle kardeşlik ve dayanışma içinde bunlarla mücadelemizi sonuna kadar devam edeceğiz. Bu terör örgütlerini artık Türkiye toprakları içerisinde faaliyet gösteremez hale getirmemiz lazım. Fransa’da ne kadar kendini güvende hissediyorsa Türkiye’de o kadar güvendedir. Almanya’da ne kadar güvendeyse Türkiye’de de o kadar güvendedir. Bombaları ABD’de Almanya’da Fransa’da da patlatıyorlar. Terör bir insanlık suçu terörle mücadelede insanlığın ortak sorunudur. Ayrım yapmadan bunların üzerine gitmemiz lazım. Türkiye güvenli bir ülkedir. Hiçbir şekilde çekinmesinler. Fransa ne kadar güvenliyse Türkiye de o kadar güvenlidir. Güvenlik güçlerimiz gereken emniyeti sağlıyorlar. Türkiye’ye gelmeleri yatırım yapmaları noktasında güvenlik endişesi taşımamaları gerekir.  



Milliyet /Abdullah Karakuş


Geri Dön