29 / 03 / 2024

2017'de konut satış rekoru nasıl kırılır?

2017'de konut satış rekoru nasıl kırılır?

Geçen yıl 1.3 milyonu yakalayan konut satışlarının 2017’de 1.5 milyona sıçraması hedefleniyor. Düşük faiz ve uzun vadeler satışları bu yıl da canlı tutacak, KDV indirimi gelirse rekor kırılacak..



Geçtiğimiz yılı darbe girişimi, terör saldırıları gibi sıkıntılara rağmen 1.3 milyona yaklaşan konut satışıyla kapatmayı hedefleyen gayrimenkul sektörü, bu yıl için çıtayı 1.5 milyona yükseltti.


2016 yılında darbe girişiminden sonra konut satışları durma noktasına gelince Emlak Konut GYO devreye girmiş, ardından GYODER de katılınca tarihi bir kampanya başlamıştı. Faizi yüzde 0.70’e çeken, vadeyi 120 aya uzatan ve peşinatı da yüzde 20’ye indiren kampanya satışları oldukça hareketlendirdi. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi çağrısıyla faizlerin yüzde 1’in altına düşmesi, peşinatın yüzde 25’ten yüzde 20’ye indirilmesi, 150 metrekare üzeri evlerde KDV’nin düşürülmesi gibi düzenlemelerle 2016’da sektör canlı kaldı ve 1.3 milyon rekoru gündeme geldi.


Eğer KDV düşerse...

2017 yılında da sektörde bir rekor beklentisi var. Yeni rekor 1.5 milyon adet olarak öngörülüyor. 1.5 milyon rakamına ulaşılmasında en önemli rolü yine faiz oranları oynayacak. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesi, kentsel dönüşümün ivme kazanması ve Anadolu’da markalı konutların hayata geçirilmesi satışları artıracak.


Sektör temsilcilerinin en önemli beklentisi ise konutta KDV ve harç oranlarının düşürülmesi. Şu anda yüzde 18, yüzde 8 ve yüzde 1 olarak uygulanan KDV, arsa rayiçlerinden dolayı çoğu arsada yüzde 18’e denk geliyor. Sektör temsilcileri yüzde 1 KDV oranına denk gelen arsanın artık kalmadığından şikayetçi. Bu nedenle hükümetten bir KDV ve harç indirimi bekliyor. Eğer bu gerçekleşirse, satışlarda 1.5 milyona  kesin gözüyle bakılıyor.


2016 nasıl canlandı?

1-Faizi yüzde 0.70’e çeken vadeyi 120 aya uzatan kampanya sayesinde,


2-Hükümetin çağrısıyla bankaların faizi yüzde 1’in altına çekmesiyle,


3-Konut kredisinde banka oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkmasıyla,


4-150 metrekare ve üzeri konutta KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesiyle


2017'de rekor nasıl gelir?

1-Faizler yüzde 1’in altında kalırsa,


2-Sektörün hükümetten beklediği KDV indirimi gelirse,


3-Ev alım-satım harçlarında yarım puan indirim yapılırsa,


4-Kentsel dönüşüm ivme kazanırsa


5-Markalı konutlar Anadolu’da yayılırsa,


6-Yüzde 0.70 faiz oranıyla ev satışı daha kısa vadelerle devam ederse


Cazip ödeme planları devam edecek

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, Emlak Konut ile düzenlenen kampanyanın yüzde 0.70 faiz oranı ile önemli bir ivme yarattığını belirterek, “Bu sayede 2016 gibi zor bir yılı atlattık. Yüzde 0.70 faiz oranı altında kısaltılmış vadelerin de oluştuğu bu cazip ödeme planları devam edecek gibi görünüyor. Bu güçlü ivmenin 2016’da olduğu gibi 2017’de de konut satışlarını olumlu etkilemesini bekliyoruz” diye konuştu. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da şu değerlendirmeyi yaptı: “Kentsel dönüşüm sürecinin ivmesinin artarak devam etmesi, konut kredisi faiz oranlarında düşüşün sürmesi, KDV ve alım-satım harcında yapılacak teşvikler gelecek yıl sektörün daha fazla ivme kazanmasını sağlayacak.”


Anadolu önem taşıyor

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2017 beklentilerini şöyle anlattı: “Faizlerin en fazla bu düzeyde veya daha alt seviyelere düşmesi ile 2017’de konut satış rakamı 1.5 milyona yaklaşır. Özellikle alt ve orta gelir grubuna yönelik satışların 2017’de artacağını düşünüyorum. Çünkü evi olmayan ciddi bir kesim var. Ayrıca Anadolu’da ciddi potansiyel taşıyan şehirlerimiz var.”


Kira öder gibi ev alırlar

AnadoluYakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, konut kredisi faiz oranlarının


10 yıl gibi uzun vadeli kredi kullanımlarında yüzde 0.70-0.80 bandında olması gerektiğini söyledi. Tavukçuoğlu, “Bu durumda oturmak için ev almak isteyen vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olabiliyor. 2017 yılında, 2016 yılından daha yüksek konut satış rakamları yakalanacaktır” dedi.


Vatan 


Geri Dön