28 / 03 / 2024

2017'de neye yatırım yapmalı?

2017'de neye yatırım yapmalı?

Güneş Gazetesi yazarı İslam Memiş bugünkü köşe yazısında 2017'de neye yatırım yapmalı? konusuna değindi. İşte o yazı...



2016 yılında küresel ekonomilerde ciddi daralmalar gözlemledik. Gelişmekte olan ülke ekonomileri bu daralmadan olumsuz etkilendi. Türkiye ekonomisi her ne kadar güçlü duruşunu sürdürmüş olsa da, döviz fiyatlarındaki yükselişlerin hedeflerin şaşmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Ocak ayının son haftasına girdiğimiz bu günlerde yerli yatırımcılar neye yatırım yapacaklarının kararını halen veremediklerini düşünüyorum. Herkes fiyatlar daha yükselir mi diye merak ediyor. 


Öncelikle şu soruya cevap verip ona göre yatırım yapmalısınız, “Ben uzun vadeli mi, kısa vadeli mi yatırımcıyım?” Eğer uzun vadeli yatırımcıysanız dalgalı fiyatlardan tedirgin olmayın, her düşüş bir alım fırsatı verecektir. Kısa vadeli bir yatırım düşünüyorsanız işiniz çok zor, zarar etme ihtimaliniz yüksek! 

Çünkü piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalar al-sat yapanlar için kumar niteliği taşımaktadır. 

Kısa vadede neye ihtiyacınız varsa düşüşlerde alın ve bekleyin derim. BİST; 83.067 puandan haftayı tamamladı. Doların zirve yaptığı günlerde BİST'in 83 bin seviyesinin üzerinde işlemler gerçekleştirmesi benim aklıma şu senaryoyu getiriyor: “Hedef BİST'i 100 bin yapmasını sağlamak sonrada bir sıfır atarak yoluna devam mı ettirmek istiyorlar ? Örnek: Dow Jonse gibi. Beraberinde 500 liralık banknotlar basılabilir mi “Çünkü dibi gördüğümüz günlerde 83 bin demek, iyi günlerde 100 bin demek olabilir. Bu senaryo 85 bin seviyesinin üzeri kalıcı olması halinde bir kez daha düşünülebilir. Dolar;  sosyal medyada Donald Trump'ın espirili “Hayırlı Cumalar “ fotoğrafını hatırlıyorsunuz değil mi ? CUMA günü ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump yemin ederek görevine başladı. Trump sadece ABD ekonomisi için değil, küresel ekonomileri de belirleyecek adımlar atabilir. Perşembe günü yazımda bu konuya değinmiştim, tekrar göz atmanızı tavsiye ederim. 


Dolar sunî olarak 3,99 Lirayı test etti, TCMB müdahalesiyle 3,762 Liraya geriledi. Düşüşler devam edebilir, bundan kimsenin şüphesi yok. Kısa vadede 3,63 uzun vadede 3,30 ancak yatırımcı için önemli olan şu “Dolar bir yatırım aracı mı?” Ya da 3,63 lirada satın aldığınız dolar size ne kazandıracak ? Döviz borcu olmayanların döviz satın alıp, yatırım aracı olarak görmesi düşündürücü! Euro; Geride bıraktığımız hafta Avrupa Merkez Bankası ( ECB ) faiz kararını açıkladı ve faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Başkan Mario Draghi'nin özgüvenli basın toplantısı dikkatlerden kaçmadı, Avrupa ekonomisinin toparlanma yolunda olduğundan bahsetti. Bunu haziran ayında İngiltere'nin Brexit adımlarında daha net yorumlayabiliriz. Haziran ayına kadar bende iyimserliğimi sürdürmeye devam edeceğim. Euro/dolar paritesi 1,10 seviyesinin üzerinde işlemler gerçekleştirebilir diye tahmin ediyorum. 

Altın; 2016 yılında yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı oldu. 2017 yılına girer girmez altının gram fiyatının 151,50 Lira test etmesi bize “ 2017 yılında altın fiyatlarının yükselişlerine devam edeceğinin sinyalini vermiş olabilir” Ancak kısa vadede değil, yani 138 Lira devamında 130 Lirayı test etmeden kalıcı yükselişler beklemek gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yaz aylarında altının ons fiyatında sert yükselişler beklediğimi anımsatmak isterim. Teknik olarak değerlendirdiğimde altının ons fiyatı 1.550-1.600 doları test edebilir. Tekrar önemseyerek belirtmek isterim ki alt destek seviyelerini test edilmeden yükseliş trendine giremez. Dip seviyeler test edildiğinde, tekrar hatırlatma yapacağımı belirtmek isterim. Konut; 2017 yılında %20 değer kazanmasını bekliyorum. 


Bu öngörümü şöyle değerlendirenler olmuş “Bu krizde ne yükselişi olur ki “ 

El- cevap: Döviz kurunda yaşanan yükselişler, vergiler ve arsa maliyetleri sektörde yeni zamlar geliyor demektir. Malzeme ve toprak maliyeti her geçen yıl artmaya devam ederken, 20 yıllık ödeme planı da sektörde canlılık getirecektir. Yani maliyet ve talep artışı konut sektöründe fiyatların yükseleceğinin işaretini veriyor. Konut fiyatlarının artması beraberinde kiraların yükseleceği anlamına gelmiyor, bence kiralarla ilgili 2017 yılında yeni düzenlemeler gelebilir diye tahmin ediyorum. Sürekli tek tarafın zenginleştiği, diğer tarafın fakirleştiği bir toplumda bu düzenlemeler geciktirilmemelidir diye düşünüyorum. 2017 yılı için neye yatırım yapacağına karar veremeyen okuyucularımın döviz ve altın alımı için  biraz daha beklemelerini, konut alımı için kampanyaları kaçırmamalarını tavsiye ederim. Eğitimin paradan daha önemli olduğunu unutmadan, öğrencileri ve ailelerini düşünerek hareket etmek mecburiyetindeyiz. 2017 yılının okul döneminde kiralık daire camlarında tekrar “Aileye 800, öğrenciye 1.000 lira” ilanları görmeye devam edersek boşa kürek çekiyoruz demektir. Ben yıllardır olduğu gibi altından vazgeçmiyorum, ya siz?




Güneş


Geri Dön