18 / 04 / 2024

2023 vizyonu kapsamında 13 milyon yeni konut inşa edilecek!

2023 vizyonu kapsamında 13 milyon yeni konut inşa edilecek!

62. Hükümet Programı'na göre; Türkiye adeta şantiyeye dönüşecek. 6.5 milyon konut elden geçirilirken; 2023 vizyonu kapsamında 13 milyon yeni konut inşa edilecek. Marka şehirler ön plana çıkarılacak...



Hükümet, nitelikli dönüşümde yol haritasını belirledi. 62. Hükümet Programı'na göre; Türkiye 400 milyar dolarlık nitelikli kentsel dönüşüm ve 500 milyar dolarlık ihracat hamlesi ile istikrarlı büyümeye devam edecek. Yeni Türkiye'de marka şehirler ön plana çıkacak. Avrupa'daki gibi bina yapısı dikeyden yataya dönüştürülecek, tarihi yapılar restore edilecek, kendi konutunu yapana destek verilecek, yoksul ev sahibi olacak, gecekondu kalmayacak. Türkiye'de 6.5 milyon konut elden geçirilirken, 2023 vizyonu kapsamında 13 milyon yeni konut yapılacak. Toplu Konut İdaresi, fiyat ve nüfus artışının yüksek olduğu İstanbul gibi kentlere yoğunlaşacak.


İMAR MEVZUATINA RÖTUŞ

Şehirlerin altyapı, üst yapıları kadar insan boyutuna da ağırlık verilecek. İnsan dostu, çevre dostu, estetik, kimlikli ve kişilikli şehirler oluşturulacak. İmar mevzuatı da günün ihtiyaçlarına göre revize edilecek. Kentsel tasarım ilkeleri, uygulamaları yaşlı, engelli gibi özel ilgi bekleyen kesimlerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak üzere geliştirilecek. Şehirlerde kamu arazilerinin imarlı yapılaşma, ekonomik kalkınma, ortak sosyo-kültürel fayda temelinde daha aktif kullanımı sağlanacak. 


YOKSULA ÖNCELİK


Çarpık kentleşme ve deprem gibi afetlere karşı hazırlıklı olabilmek için kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılacak. Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilecek. Planlama, projelendirme ve yapılaşma konularında kaliteli hizmet ve denetim için il, ilçe, belediyelerde yeterli sayıda nitelikli teknik personel çalıştırılacak. 


TARİHİ KİMLİK KORUNACAK

Dönüşüm ve yenileme projeleriyle tarihi veya geleneksel kent merkezleri, özgün kimliği korunarak yeniden canlandırılacak. 


Kira yardımı için başvuran hak sahiplerine 41 milyon kira yardımı, protokol imzalayan bankalara 933 milyon faiz desteği ödemesi, riskli yapıda ikamet edenlere de 99 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'ndan yaptığı toplam harcama tutarı da 184 milyon lira oldu. 



RAYLI SİSTEMLER TAMAMLANACAK


Şehirlerin toplu taşıma altyapısı geliştirilecek, yoğun hatlarda raylı sistemler hızla tamamlanacak. Büyükşehirlerde akıllı sistemlerle desteklenen bütünleşik toplu taşıma sistemleri hayata geçirilecek. Elektrikli demiryolu hatları yaygınlaştırılacak, sera gazı emisyonları azaltılacak. Çevreci bir ulaşım anlayışıyla, başta kentler olmak üzere yolcu ve yük trafiğinin yoğunlaştığı alanlarda gürültü kirliliği dahil olmak üzere kirliliğin azaltılmasına özel önem verilecek. 



Takvim 


Geri Dön