24 / 04 / 2024

2023e kadar 4 nükleer santral yapılması planlıyor!

2023e kadar 4 nükleer santral yapılması planlıyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraşta Hacınınoğlu Hidroelektrik Santralını açarken Nükleer santraldan da vazgeçmek yok. 2023e kadar 4 nükleer santral yapılmasını planlıyoruz dedi



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraşta Hacınınoğlu Hidroelektrik Santralını açarken, Riski var diye araba kullanmaktan vazgeçiyor muyuz Halatları depremde kopar diye Boğaz Köprüsünden geçmemezlik yapıyor muyuz Nükleer santraldan da vazgeçmek yok. 2023e kadar 4 nükleer santral yapılmasını planlıyoruz dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiyenin 2023 hedeflerine bir yenisini ekledi. 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir hesap ettiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, Böyle bir tabloda Türkiyenin enerji ihtiyacı katlanarak artacağı için, yatırımlar da katlayarak ilerlemeli. 2023te hedefimiz 100 bin megavat kurulu güce ulaşmak. Bunun için her yıl 5 milyar dolar yatırım gerekli. Ayrıca Sinop ve Mersinde kuracağımız nükleer santralların da ülkemizin kurulu gücüne 10 bin megavat katkısı olacak. Tabii bununla kalmayacağız. Buna hedefimiz 4 tane daha reaktör. Harita çalışmaları üzerinde duruyoruz. Yine bunların adımlarını atacağız diye konuştu.

142 megavatlık santral açtı

Enerjisa ve Avusturyalı ortağı Verbundun Kahramanmaraşta kurduğu 142 megavat kurulu gücündeki 120 milyon Euro yatırımla gerçekleştirilen Hacınınoğlu Hirdoelektrik Santralının (HES) açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiyenin 2023 enerji hedeflerini açıkladı. Erdoğan, 100 bin megavat kurulu güce ulaşılması gerektiğini vurgulayarak, Bunun adresi falancanın ismi filancanın ismi değil dedi ve 2023e kadar nükleerde 10 bin megavat HESler ve rüzgarda 20şer bin megavat kurulu güce ulaşacak şekilde yatırımlarını sürdüreceklerini söyledi. Erdoğan, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen, Türkiye hedeflediklerini belirtti ve 2023te özel sektörün enerjideki payını yüzde 75e çıkartacaklarını vurguladı.

Boğazı geçmeyelim mi

Nükleer santrala yönelik tartışmalara da değinen Başbakan Erdoğan, Nükleer kararlılığımız devam ediyor diyerek, Japonyadaki büyük ölçekli depremin fırsat bilinerek nükleere ilişkin tamamen bilgi eksikliği içinde yorumlar yapıldığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: Dünyada 442 nükleer santral bulunuyor. Bu santrallar enerji üretiyor, hem de bütün tedbirleri alınmak suretiyle güvenle üretiyor. Riski var mı Tabii var. Patlayabilir. Bunu geçenlerde söyledim, malum şahıs veya şahıslar tarafından eleştiri aldık. Riski var, patlayabilir diye tüp gaz kullanmayacak mıyız Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz Riski var diye İstanbulun Boğaz Köprüsünden geçmeyecek miyiz Olur ya, halatlar kopabilir deprem esnasında. Geçmeyecek miyiz İşte bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz.

Bilgisayar kullanmıyor mu

Boğazın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem yapıyoruz, geçmeyecek miyiz, riski var havasız kalabilirsin diyen Erdoğan, şöyle devam etti: Bu anlayış aklın, bilginin, deneyimin, tecrübenin ortaya koyduğu eserlere yönelik başında hep olumsuzdur no tuşuna basarlar. Bittikten sonra yes tuşuna basarak geçerler. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar radyasyon riski olduğu için bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon izlemiyor mu Bir yandan Türkiyeyi büyütmekten bahsedecek, diğer yandan hayal tacirliği yapacak, diğer yandan enerjiyi nereden temin edeceğinizi açıklayamayacak,  yatırımlara karşı çıkacaksınız.

800 kişi çalıştı

TESİSLERİN yapımında Kahramanmaraş ve çevresinden 800 kişinin istihdam edilmesinin de en önemli boyutlardan biri olduğuna vurgu yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ülkemiz, sanayimiz, kalkınmamız için önemli bir tesis olması bakımından ülkem adına gurur duyuyorum. Kandil Barajı ve HES ile Dağdelen HES de devreye girdiğinde sadece bu bölgeden 1.5 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek böyle bir konuma geleceğiz dedi.

Sabancı: Bölgeye 1 milyar dolar yatırmış olacağız

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Hacınınoğlu HESin bölge için bir başlangıç olduğunu belirterek, Sayın Başbakanımıza Bandırmada Sizi çok yorabiliriz demiştim. Bu yapacaklarımızın ilk adımı. İnşallah önümüzdeki günlerde 103 megavatlık Sarıgüzel, 214 megavatlık Kandil ve 8 megavat kurulu gücündeki Dağdelen santrallarını da devreye alacağız. Tüm bunların toplamı 1 milyar dolara denk gelecek ve Kahramanmaraş bölgesinin elektrik ihtiyacının yüzde 40ını karşılayacak. Bölgedeki yatırımızda 2 bin 500 kişinin çalışıyor. Bölgenin insanı bölgenin geleceğini değiştirmek için çalışıyor. Hedefimiz toplamda 5 bin megavatı aşmak. Yüzde 40ı HES olacak, yani 2 bin MWa yakın HES yapacağız. Bunların dörtte biri Kahramanmaraş bölgesinde olacak diye konuştu. Verbundun Yönetim Kurulu Üyesi Ulrike BAumgartner-Gabitzer ise 2015 sonuna kadar yalnızca elektrik üretiminde 5.5 milyar Euronun üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz dedi.

Enerjisa 3 ayda 1100 megavatı devreye aldı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Hacınınoğlu HESe yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı: Bulunduğumuz yer onyıllarca, yüzyıllarca bu tür bir hizmeti görmemiş bir yer. Burası bir ilçe değil, bir belde değil. Burası Hacınınoğlu köyü ve bu köyde 142 megavat gücünde bir yatırım yapılıyor. Enerjisanın son altı ayda üç ayrı çeşitte 1100 megavat kurulu gücündeki yatırımını devreye aldık. Bu tesisler ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamada kaynak çeşitliliğini ayrıca sembolize ediyor.

17 termik ve 28 HES bu yıl özelleşecek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, lisans, devir, özelleştirme ve diğer çalışmalarla enerji sektörüne  gerçekten büyük bir dinamizm kazandırdıklarını vurgulayarak, 17 termik ve 28 hidroelektrik santralin özelleştirmelerini bu yıl tamamlayacağız dedi. Erdoğan, şunları söyledi: Talepteki yüzde 50 artışa rağmen kendi ihtiyacını karşıladığı gibi elektrik ihraç eden bir ülke haline getirdik. İyi konumdayız fakat yerimizde sayarsak aleyhe dönebilir.
Hürriyet/Merve Erdil- Ümit Çetin


Geri Dön