24 / 04 / 2024

24 Gayrimenkul yatırım fonunu 10 milyar liraya ulaştıracak!

24 Gayrimenkul yatırım fonunu 10 milyar liraya ulaştıracak!

24 Gayrimenkul, Türkiye’de yeni devreye giren gayrimenkul yatırım fonu kurdu. Primo adı verilen fonun büyüklüğü 100 milyon lira olacak. Şirket yatırım fonunu 10 yılda 10 milyar liraya ulaştırmayı planlıyor.



Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaklaşık 2 yıl önce gayrimenkul yatırım fonları kurulmasına ilişkin hukuki alt yapıyı hazırlamasının ardından şirketler de bu alana yönelmeye başladı. Türkiye’deki ilk gayrimenkul yatırım fonlarından birini kurmaya hazırlanan 24 Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, CEO Ahmethan Yılmaz, 24 GPY Genel Müdürü Erdem Güler ve 24 GPY Başkanvekili Fevzi Zakiroğlu, kuracakları fonlar hakkında bilgi verdi. 24 Gayrimenkul Portföy Yönetim (24 GPY) ismiyle SPK’dan kuruluş ve faaliyet iznini alan şirket, fonlar arasında ilk gayrimenkul portföyünü oluşturan şirket olmayı hedefliyor.


10 yıl içinde 10 milyar TL


Şirket, Primo adını verdiği orta vadeli alım-satım amaçlı ilk fonuyla ilgili çalışmalarını tamamlayarak, SPK’ya başvurdu. 24 GPY bu fonla birlikte arsa ve kira fonu olmak üzere toplam 3 adet gayrimenkul yatırım fonunu yatırımcılara sunacak. İlk gayrimenkul yatırım fonu için 100 milyon liralık bir portföy hazırlayan 24 GPY, 3 fon ile 3 yılda 1 milyarlık, 10 yılda ise 10 milyar liralık büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor. Aziz Yeniay  “100 milyon liralık portföy ile başvurumuzu yaptık” diye konuştu.


2 fon daha kurulacak


24 GPY Genel Müdürü Erdem Güler ise  2 fon daha kuracaklarını belirterek “Farklı alanlarda faaliyet gösteren 3 gayrimenkul yatırım fonu kuracağız. İlk fonumuz, arsa, ticari üniteler, konuta odaklanacak ve orta vadeli alım-satım yapacak. İkinci fonumuz arsalara odaklanacak ve uzun vadeli çalışacak. Üçüncü fonumuz ise kısa vadeli çalışıp yüksek kira getirisi olan gayrimenkulleri portföyüne katacak.” dedi.


Maketten satılan projeye izin yok


SPK, gayrimenkul yatırım fonları için de bazı sınırlamalar getiriyor. Bunların arasında maketten satılan projelere yatırım yapılamaması bulunuyor. Aziz Yeniay, fonların sadece iskanı alınmış ve bitmiş projelerde yer alabileceğini belirterek, “Türk gayrimenkul sektörü ağırlıklı olarak maketten satışla ilerliyor. Zaman içinde bina tamamlama sigortası sistemi işlemeye başlayınca fonlar bu projelere yatırım yapabilir” dedi.


Gayrimenkulde  yeni trend fonlar


Dünyada büyük ilgi gören Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) Türkiye’de de yatırımcılarla buluşmaya hazırlanıyor. GYF’ler, inşaat ve finans gibi iki önemli sektörün kazanımlarını yatırımcılara sunuyor. Profesyoneller tarafından yönetilecek olan GYF’ler, yatırımcı birikimlerinin doğru alanlara yönlendirilmesini sağlayacak. Fon yatırımcıları bireysel olarak yapabilecekleri yatırımdan, daha büyük yatırım şansını elde edecekler.


Star


Geri Dön