19 / 04 / 2024

250 TL'lik dönüşüm mümkün mü?

250 TL'lik dönüşüm mümkün mü?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla 1 Kasım 2015 seçim vaatlerini yayınladığı Ak Beyanname içerisinde birbirinden farklı yenilik var.



Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla 1 Kasım 2015 seçim vaatlerini yayınladığı Ak Beyanname içerisinde birbirinden farklı yenilik var.


Çiftçiden kamuya, özelden bankacılığa kadar birçok yeniliğin bulunduğu seçim beyannamesi içerisinde en dikkatimi çeken emekliye 250TL taksitle ev imkanı. Birçok siyasi partinin ev ile ilgili söylemlerini beyannamelerden okuduk. Ancak Emekli'ye 250TL taksitle ev konusu çok hassas ve önemli bir konu. Ve Bursa'da bu konunun ehli bir sivil toplum kuruluşu olan İMSİAD var. İMSİAD kelime anlamı olarak İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği demek. Anlayacağınız 250 TL'ye ev konusunun ana muhatabı. Türkiye'nin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, emekliye 250 TL taksitle ev vereceğiz diyorsa bu maliyetlere ev satışı mümkündür diye düşünüyorum. Peki o zaman Bursa ve genelde Türkiye gibi bir ülkede neden 250 TL taksitle kentsel dönüşüm hiç dillendirilmedi? Ve 250 TL taksitle kentsel dönüşüm mümkün mü? 


Türkiye'nin Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu'nun eğitim düzeyine ve de Başbakan olarak milletine yalan söylemeyeceğine olan inancımız gereği 250 TL taksitle ev konusunun mümkün olduğunu düşünen birisiyim. Acaba diyorum Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin önüne kentsel dönüşüm ile ilgili böyle bir teklif İMSİAD yönetimince getirilse Bursa ne kadar hızlı değişir? Kentin deprem riskinin yanı sıra eski dönem yapı stokunu düşündüğümüzde bence Başbakan Ahmet Davutoğlu yüzyılın hareketine farkında olmadan imza attı diyebilirim. Bursa'da sevilen işadamlarından birisi olan İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu inanıyorum ki böyle bir projeyi Bursa'ya ve ülkeye kazandırmaktan onur duyacaklardır. Ve yine İMSİAD Yönetim Kurulu üyeleri arasında bulunan kentin en gözde ve güçlü inşaat ve inşaat yan sanayi sektörünün güçlü firmalarının sahiplerinden Nurcan Özdemir, Veysel Bakgör, Sertaç Karaalp, Atilla Ödünç, Mecit Özkelebek ve Şinasi Güneş bu işin baş üstlenici firmalarından olmaktan çekinmeyeceklerdir diye düşünüyorum. Düşünsenize Başbakan Ahmet Davutoğlu 250TL taksitle emekliye ev verirken, Bursa gibi Ulular diyarı bir şehrin büyük inşaat firmalarının böyle bir sorumlulukta en önde yer almak için yapacakları yarışı. Belki de bu yarış sayesinde okullar yenilenecek, hastane binaları yenilecek, eski ve çarpık yapı stoku sadece 5 yıl gibi kısa bir sürede eriyecek ve Bursa daha komplike bir yaşam kenti olabilecek. Ve projenin kentsel dönüşüme özel kamulaştırma şartlı istimlak bedelsiz olarak hayata geçirilmesiyle birlikte yaşı 30 ve üstü olan bütün binaların yıkımı mümkün olacak. Kentsel dönüşümün bu şekli ile başlamasıyla 5 yıl içerisinde yaşı 25 olan eski binaların yıkımı tamamlanacak ve kentin hızlı dönüşümünün önündeki tüm engeller ortadan kalkarken kent, yeniden Yeşil ve Ulu Bursa unvanını kazanacak.


Türkiye'nin önde gelen ekonomi sektörlerinden İnşaat sektörünün dinamiklerini içerisinde barındıran İMSİAD, bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ciddi ve somut görüşmeleri bence 1 Kasım öncesinde hemen yapmalı. Bursa'ya ve devamında bu örnek projeler ile ülkeye hızlı bir dönüşüm rüzgarı kazandırılmalı. Düşünsenize, böylesine hızlı bir dönüşüm zinciri ile Türkiye'de hemen inşaat sektörüne ilişkin ürünlerin yerli üretimleri için birçok kentte sanayi bölgeleri kurulabilecek kadar fabrikanın inşa edileceğini. Ve yine inşaat sektörünün atağa geçmesiyle hem vasıfsız işçi sayısında düşme olacağını hem de her hanede  çorbaların yanında başka yemeklerin olduğu taslarında kaynayacağını. Elbette lüks ve aşırı zenginlikten kaçarak sadece sağlam ve konforlu dairelerde halkımızı oturtmak adına 250TL taksitle konut ve hatta işyeri bile mümkün diye düşünüyorum. Türkiye'nin önünde durmak isteyen herkese tokat vurmak adına ve Türkiye'nin geleceği olacak her çocuğun ailesine bence bu fırsat tanınmalı.


Kısacası, Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu bu iş 250TL'ye hem de emekliye mümkün diyorsa bence bu iş 250TL taksitle işçiye, asgari ücretliye ve memura hayli hayli mümkündür. Ve şimdi sıra İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ile yönetim kurulunun ve üyelerinin ellerini taşın altına koymalarındadır. "Haydi Bursa, 250 TL taksitle dönüşüme destek ver" dersek kim hayır diyebilir ki?


Bursa Haber/Ömer Küçükkaya


Geri Dön