28 / 03 / 2024

29 üniversite depreme dayanıklı binayı tasarlıyor!

29 üniversite depreme dayanıklı binayı tasarlıyor!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden 66 başvuru alarak rekora imza attı.



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden 66 başvuru alarak rekora imza attı. Teknik Danışma Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda 25 proje finale kalmaya hak kazanacak. Projelerini bina maketlerine dönüştürecek takımlar, 28 – 30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek final etkinliğinde bina maketlerinin depremi simüle eden sarsma masasındaki performansına göre dereceye girecek. Birinci olan takım üniversitesine akademik çalışmalarda kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandırırken takım üyeleri de 10.000 TL’nin sahibi olacak.


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), geleceğin inşaat mühendislerinde depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini ve zorunlu deprem sigortası bilincini geliştirmeye yönelik Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın ikincisini başlattı. Bir önceki yıl 42 başvuru alan yarışmaya, ikinci yılında 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden toplam 66 takım başvurdu. Teknik Danışma Kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda 25 proje finale kalmaya hak kazanacak. Finale kalan takımlar, DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması web sitesi (www.daskbinatasarimi.com) üzerinden 8 Mayıs’ta açıklanacak.


Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilere yönelik yarışma “Dünya sallansın, sen sağlam dur” sloganıyla düzenleniyor. Yarışmada inşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan takımların tasarladığı bina modeli maketleri, teknik şartnameye uygunluklarına ve sarsma masasındaki depreme dayanıklılık performanslarına göre değerlendiriliyor. Yarışmada birinci olan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne deprem simüle eden sarsma masası kazandırıyor. Birinci, ikinci ve üçüncü olan takımdaki öğrenciler ise sırasıyla 10 bin, 5 bin ve 3 bin TL’lik para ödüllerini paylaşıyor.


Kaybedeni olmayan yarışma


Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın DASK’ın en prestijli projesi olduğunu ve yurt dışından mühendislik ve deprem alanında çalışma yürüten pek çok kurumun ilgi ve takdirini kazandığını belirten DASK Koordinatörü İsmet Güngör şunları ifade etti: “Geçen yıl yarışmamıza katılan öğrenciler finalde ‘kaybedeni olmayan yarışma’ tanımını kullanarak çok güzel bir değerlendirmede bulunmuşlardı. Yarışmamız, inşaat mühendisliği öğrencilerinin o güne kadar öğrendiklerini konsolide etmesine ve depreme dayanıklı bir bina projesinin nasıl hayata geçirileceğine ilişkin deneyim kazanmasına imkan veriyor. Aynı zamanda öğrencileri akademiden ve özel sektörden en üst düzey inşaat mühendisleri ve mimarlarla bir araya getirerek tanışmalarına, ilişki kurmalarına ve deneyim kazanmalarına zemin oluşturuyor.”


Yurtdışından katılım talebi geliyor


DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması hayata geçirilirken ABD’de 10 yılı aşkın süredir düzenlenen benzer bir yarışmadan esinlenildiğini belirten Güngör, “DASK ilki geçen yıl düzenlenen yarışmada o kadar büyük ve başarılı bir organizasyona imza attık ki bu yıl yarışmamıza yurtdışından katılım talepleri gelmeye başladı. Bu son derece gurur verici bir gelişme. Bu yıl da yarışmamızı ulusal düzeyde tutup bir adım daha ileriye taşıdıktan sonra önümüzdeki dönemde yarışmamıza uluslararası kimlik kazandırmayı hedefliyoruz.”


Üniversiteliler Ataşehir’de otel tasarlayacak


Yarışmaya katılan takımlardan, İstanbul’un Ataşehir ilçesinde çok katlı bir otel binası projesi geliştirmeleri ve bu projeyi balsa çıtalar kullanarak bir bina modeli maketine dönüştürmeleri bekleniyor. En az 20, en çok 30 kattan oluşması istenen otelin deprem yükleri etkisindeki performansının ve fayda/maliyet oranının yüksek olması talep ediliyor. Ayrıca yapı mimarisinin, otel amaçlı kullanılmaya ve gün ışığından azami ölçüde yararlanmaya elverişli olması da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.


DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na inşaat mühendisliği bölümü bulunan üniversitelerden 5’er kişilik öğrenci takımları bir öğretim üyesi danışmanlığında katılabiliyor. 5 kişilik takımlardaki öğrencilerin yarısından çoğunun inşaat mühendisliği öğrencisi olması gerekiyor. Takımlar da mimarlık bölümü öğrencileri de yer alabiliyor.


Yarışmaya Kandili Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik başkanlık ediyor


Yarışmaya, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik’in başkanlık ediyor. Yarışmanın Teknik Danışma Kurulu, Doç. Dr. Beyza Taşkın, Doç. Dr. Eren Uçkan, Doç. Dr. Ufuk Hancılar, Doç. Dr. Güven Kıymaz ve Dr. Cüneyt Tüzün’den oluşuyor.


Yarışmada bina maketi modellerini yapısal, mimari ve pazarlama iletişimi açısından değerlendirilecek jüride ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zekeriya Polat, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın sahibi Murat Tabanlıoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve köşe yazarı Yrd. Doç Dr. Fatoş Karahasan ile DASK Koordinatörü İsmet Güngör yer alıyor.


Yarışmanın kendisi de ödüllü


DASK, Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması projesiyle sadece üniversite öğrencilerini ödüllendirmekle kalmadı ulusal ve uluslararası yarışmalardan kendisi de ödülle döndü. DASK, dünyanın en prestijli kurumsal sosyal sorumluluk ödül programlarından PR News CSR Awards’un etkinlik kategorisinde onur ödülüne layık görülürken MediaCat Felis Ödülleri’nin “Kamusal Sektörler” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu. MediaCat Felis’in “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” ve “Çevre ve Sürdürülebilirlik” kategorilerinde ise başarı ödülü aldı.


Geri Dön