29 / 03 / 2024

2a arazi tapusu nasıl alınır?

2a arazi tapusu nasıl alınır?

Ormanlar ve ormancılıkla ilgili her türlü iş ve işlem, 6831 sayılı 6831 sayılı Orman Kanunu’nda düzenleniyor. Peki, Orman Kanunu’nun 2. maddesinin “A” bendinde yer alan 2a arazi tapusu nasıl alınır?



2a arazi tapusu nasıl alınır?

Başta “orman” sayılabilecek yerlerin tanımlanması ve sınırlarının belirlenmesi olmak üzere ormanlar ve ormancılıkla ilgili her türlü iş ve işlem, 6831 sayılı Orman Kanunu’nda düzenleniyor. 


6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2. maddesinin “A” bendinde, ülkemizdeki tüm “orman” sayılan yerlerin ormancılık dışı amaçlarla kullanılabilmesine, “toprak reformu” gibi dağıtılabilmesine yol açabilecek kurallara yer veriliyor. 


Orman Kanunu'nun  2. maddesinin A bendi için kullanılan kısaltmaya 2a arazi deniyor. 2A arazileri orman köylüsü sayılan herkese verilebiliyor. 


Anayasanın 170. maddesine göre; “bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen yerlerin” yani “2A arazilerinin” ancak ve yalnızca “orman içindeki köyler halkının kısmen veya tamamen bu yerlere yerleştirilmesi için” kullanılması ve bu amaçla da gerektiğinde “Devlet eliyle anılan yerlerin ihya edilerek bu halkın yararlanmasına tahsisi” edilebilmesi olanaklı kılınıyor. 


Anayasanın 170. maddesinde sözü edilen işlem “2A arazilerinin”, yalnızca “orman içi köyler halkının yararlanmalarına tahsisi olarak karşımıza çıkıyor. Oysa 6292 sayılı yasanın 7. maddesinin 1. fıkrasının “a” bendine göre bu arazilerdeki “taşınmazların tapu kayıtları bedel alınmaksızın” geçerli sayılabiliyor, daha açık bir söyleyişle hukuksal olarak mülk edinilebilmiş sayılınabiliyor. 


2a arazi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön