26 / 04 / 2024

2b arazi alım şartları!

2b arazi alım şartları!

2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak ifade ediliyor. 2b arazilerin alım satım işlemleri için bazı şartlar bulunuyor. İşte, 2b arazi alım şartları!



2b arazi alım şartları!

Rantı yüksek illerde orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyecek olan alanlara 2b arazi deniyor. 


2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. 73 bin hektarlık alanı kaplayan bu araziler üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı yer alıyor. 


Yapılan kadastro tespiti ile hak sahibi ve işgalci olarak tespit edilen kimselerin başvuru yapması gerekiyor. Bu kişiler müracaat ederek başvurularını yapabiliyor. Ancak, 2b arazilerin alım işlemi için bazı şartlar bulunuyor. 


2b arazi alım işlemleri için  il müdürlüklerine ya da deftarlılara başvuru yapılabiliyor. Başvuru için gereken belgelerin eksiksiz olması gerekiyor.


Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor. 


2b arazisi satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor.  


Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor. 


2b hak sahibi olarak tescil edilmeyenler neler yapabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön