29 / 03 / 2024

2b arazi başvuru şartları!

2b arazi başvuru şartları!

2b arazi satış işlemleri için deftarlıklara ya da il müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekiyor. Ancak 2b arazi başvurusu için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, 2b arazi başvuru şartları neler?



2b arazi başvuru şartları!

Rantı yüksek olan yerlerde orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2b araziler olarak tanımlanıyor.


2b arazilerin tespiti kadastro çalışmalarında belirleniyor. Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanını teşkil ediyor. Kadastro müdürü, kadastrosuna başlanacak mahalleyi veya köyü, en az 15 gün önce bölge merkezi ile çalışma alam ve komşu köy, mahalle ve belediyelerde alışılmış vasıtalarla duyuruyor. 


2b arazilerin satışı için il müdürlüklerine ya da deftarlılara başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru için gereken belgelerin eksiksiz olması gerekiyor. Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor. 


2b arazisi satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor.  


Hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını istenebiliyor.


Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor. 2b başvuru şartları arasında; Başvuru tarihinde başvurunun yapılması, başvuru dilekçesinin il müdürlüklerine ya da deftarlıklara verilmesi, 2b arazi başvuru işlemi ücretinin ödenmesi yer alıyor.



2b arazilere kimler başvurabilir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön