19 / 04 / 2024

2b arazi rayiç bedelleri sorgulaması nasıl yapılır?

2b arazi rayiç bedelleri sorgulaması nasıl yapılır?

2B arazisi rayiç bedelleri il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. Peki, 2b arazi rayiç bedelleri sorgulaması nasıl yapılır



2b arazi rayiç bedelleri sorgulaması nasıl yapılır?

"2b", 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltması olarak ifade ediliyor. 2b araziler orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere deniyor. 


2b araziler üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 2b arazilere genellikle rantı yüksek illerde rastlanıyor. 2b arazilerin satışları belirlenen rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. 2b arazilerin satışı için il müdürlüklerine ya da deftarlıklara başvuru yapılması gerekiyor.


2b arazi başvuru şartları arasında; Başvuru tarihinde başvurunun yapılması, başvuru dilekçesinin il müdürlüklerine ya da deftarlıklara verilmesi, 2b arazi başvuru işlemi ücretinin ödenmesi yer alıyor.


Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor. Yapılan başvuruların sonucu  başvuru süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde sonuçlandırılıyor. 


2b arazi rayiç bedelleri sorgulaması..

2B arazisi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 


Sorgulama için T.C Kimlik numaranız, vergi numaranız, ev ya da iş cep telefonu numaranız, başvuru tarihi alanlarını doldurmanız yeterli oluyor. 


* Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeridir.

* Bu tutar ödenmesi gereken tutar değildir.

* Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılacaktır.

* Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılacaktır.

* Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup edilecektir.



2b arazisi başvurusu nereye yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön