19 / 04 / 2024

2B arazileri ile ilgili düzenleme, Ekim'den sonra Meclis'te!

2B arazileri ile ilgili düzenleme, Ekim'den sonra Meclis'te!

Orman  vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satışına ilişkin düzenleme, Ekim 'den sonra Meclis 'e sevk ediliyor. Yürütülen çalışmalara göre, 2-B arazileri ya rayiç bedel, ya emlak vergisine tabi değer ya da karma yöntemle kullanıcılara satılacak



Taslak çalışmasına göre, 2-B 'ler, hak sahipliğinde süre şartı aranmaksızın kullanıcılara satılacak. Kentsel dönüşüme uygun yerler  TOKİ  'ye devredilecek. Bazı alanlar da yeniden ormana dönüşecek.

Orman ve Su İşleri, çevre ve şžehircilik ve Maliye Bakanlıkları, 2-B arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yasa taslağı üzerindeki çalışmaları sürdürüyor. Temel esasları büyük ölçüde belli olan düzenlemede, bedel tespiti ve başvuru süresi gibi hususlarla ilgili değerlendirme çalışmaları ise devam ediyor.

İlgili bürokratlar, 2-B düzenlemesine ilişkin taslak çalışma konusunda, ilgili Bakanlara brifing verecek. Brifingte ortaya çıkan görüşler doğrultusunda yeniden ele alınacak düzenleme, daha sonra Başbakanlığa gönderilecek. Burada da nihai şeklini alarak, Meclis 'in yeni yasama döneminde TBMM 'ye sevk edilecek.

Satışta 5 yıl vade

2-B 'ler, rayiç bedel, emlak vergisine tabi değer ya da bu 2 modeli de içerecek karma yöntemle satılacak. Rayiç bedel uygulamasında, Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak. Ancak Hazine taşınmazlarının bedellerinin ödenmesindeki 2 yıllık taksit süresi, 2-B arazileri için 5 yıl olacak. Hak sahipleri isterlerse bedeli peşin, isterlerse kanuni faiziyle birlikte 5 yıl taksitle ödeyebilecek.

En fazla 2-B arazisi Antalya 'da

Kadastro ve güncelleme çalışması yapılan ve 2-B arazilerinin ilk etapta satışa sunulması planlanan iller şöyle: Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur,Bursa, çanakkale, çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova. 2-B 'lerle ilgili ilk çalışmalarda, Türkiye 'de 473 bin 419 hektarlık 2-B arazisi belirlenmişti. Kadastro çalışmalarının güncellenmesi ve bazı alanların yeniden ormana dönüştürülmesi sonrasında, 2-B 'lerin brüt alanı 400 bin hektara. 2-B 'lerin en fazla bulunduğu illerin başında Antalya geliyor.
Vatan/Nihal Yuvacan


Geri Dön