16 / 04 / 2024

2B arazileri peşinatları yüzde 10 ve 20 oranında ödenecek!

2B arazileri peşinatları yüzde 10 ve 20 oranında ödenecek!

2B arazileri için peşinat, tarım arazileri için yüzde 10, diğer yerler için yüzde 20 olacak. Kalan bedel, 5 yılda 10 taksit ya da 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek



AK Parti'li milletvekilleri, tarımda kullanılan 2-B arazilerinin satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 70'i yerine yüzde 50 olarak uygulanmasını öngören teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu. 

     AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar'ın ilk imzacısı olduğu teklif, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun ile Orman Kanununda Değişiklik Yapılması'nı öngörüyor. 

     Teklife göre, tamamen tarımsal amaçlı kullanılan ve üzerinde mandıra, sera, ağıl kümes gibi yapılar bulunan yerler için, taşınmazın yüzölçümüne ve hak sahibi olunan taşınmaz sayısına bakılmaksızın, bu yerlerin, geçimini çiftçilikle sağlayan hak sahiplerine satışında satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak hesaplanacak. 

     Satış bedelinin, tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılan ve üzerinde sadece tarımsal amaçlı olarak kullanılan mandıra, sera, ağıl kümes gibi yapılar bulunan yerler için yüzde 10'u, diğer yerler için yüzde 20'si, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde tahsil edilecek. Kalan tutar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek. 

     Bu arazilerin tarımsal amaçla kullanılmadıklarının sonradan anlaşılması halinde, taşınmazın satış tarihi itibariyle rayiç bedelinin yüzde 70'i üzerinden hesaplanacak bedel esas alınarak aradaki fark kanuni faiziyle birlikte hak sahibinden tahsil edilecek. 

     Ayrıca, Orman Kanunu'na yapılan eklemeyle, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına verilen izinlere konu tesisler, ilgili mevzuat çerçevesinde kamu özel işbirliği modeli ile yaptırılabilecek. 

     AA


Geri Dön