28 / 03 / 2024

2b arazileri rayiç bedelleri sorgulama!

2b arazileri rayiç bedelleri sorgulama!

6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi ‘B’ bendi için kullanılan bir kısaltma olarak bilinen 2b arazilerin satışı rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. İşte, 2b arazileri rayiç bedelleri sorgulama!



2b arazileri rayiç bedelleri sorgulama!

2B arazileri deyimi 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi ‘B’ bendi için kullanılan bir kısaltma olarak biliniyor.  Bu tabir, 1981 yılından önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmiş araziler için kullanılıyor. 


2b başka bir ifadeyle, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyecek olan araziler olarak tanımlanabiliyor. 


2-B’ler rayiç bedelleri üzerinden satılabiliyor. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli oluyor. Bu çerçevede il ve ilçelerdeki takdir komisyonları, hak sahiplerine satılacak 2-B alanlarıyla ilgili değer tespitinde bulunuyor.


2b arazileri rayiç bedelleri ... 

Orman vasfını yitirmiş olan 2b arazilerin rayiç bedelleri, İl tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri üzerinden parsel bazında hesaplanıyor.  2b arazisi sorgulamaları www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 


* Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeridir.

* Bu tutar ödenmesi gereken tutar değildir.

* Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise yüzde 50 indirim yapılacaktır.

* Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise yüzde 30 indirim yapılacaktır.

* Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup edilecektir.


2b arazi başvurusu nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön