28 / 03 / 2024

2B arazilerini içeren yasa, Bakanlar Kurulu'nda!

2B arazilerini içeren yasa, Bakanlar Kurulu'nda!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazileri için yaptığı açıklamada, "Düzenlemeler yapıldı. Konu, Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı. İmzalar tamamlanıyor. Şu an Meclis tatilde. İnşallah başlayınca konu komisyonlara sevk edilecek" dedi



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlık alanların dünya genelinde azaldığını belirterek, "Ancak Türkiye orman varlığını hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıran nadir ülkelerden birisidir" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünde 2011 yılı ormancılık faaliyetlerini değerlendirdi. Geçmiş dönemlerde Orman Genel Müdürlüğünün kendi mesuliyet alanındaki ağaçların bakım onarım ve işletilmesini yaptığını ve yangınla mücadele hizmetini yürüttüğünü belirten Eroğlu, diğer hizmetler ile ormanlık alan dışındaki ağaçlandırma faaliyetlerini de Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğünün yürüttüğünü ifade etti.

Eroğlu, orman köylüsüne yardım faaliyetlerine bakan Orköy Genel Müdürlüğü diye müstakil bir genel müdürlüğün daha bulunduğunu anımsatarak, ancak bunların arazideki faaliyetlerinin birbirine çok karıştığını bildirdi.

Buna son vermek için bütün taşra hizmetlerini tamamen Orman Genel Müdürlüğü bünyesine aldıklarına işaret eden Eroğlu, tek elden yönetimin verim artışı sağlayacağını vurguladı.

Eroğlu, bazı insanların Türkiyede ormanların azaldığı yönünde bilmeden konuştuklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ormanlar dünyada azalıyor. Ancak Türkiye orman varlığını hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıran nadir ülkelerden birisidir. 1980lerde odun serveti 936 milyon metreküpken, bugün orman teşkilatı bunu 1 milyar 400 milyon metreküpe yükseltmiştir. Yüzde 50lik bir artış söz konusu. Ormanlarda çok iyi bir rehabilitasyon, ıslah ve iyileştirme çalışması yaparak bunu sağladık. Hükümetimiz döneminde bir karış orman alanı asla işgal ettirilmemiştir. İspat edin dedim. Kimse ispat edemedi. Bir işgal olursa anında müdahale ediliyor. Orman teşkilatı bu alanları korumak için gece gündüz çalışıyor. 2B alanları zaten bizden çok önce işgal edilmiş alanlardır. Daha önce 20,2 milyon hektar olan orman alanı 21,6 milyon hektara çıktı. Bu, gerçekten gurur duyacağımız bir husus." 

AĞAÇLANDIRMA SEFERBERLİĞİ 

Bakan Eroğlu, 2008-2012 yıllarını kapsayan Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği ile 2008de 463 bin hektar, 2009da 501 bin hektar, 2010 yılında 483 bin hektar alanın ağaçlandırıldığını vurgulayarak, 2011 yılında da şu ana kadar 480 bin hektarlık alanın ağaçlandırıldığını bildirdi.

Ağaçlandırma çalışmalarının sadece açık alanlar ile bozuk orman alanlarında yürütülmediğini belirten Eroğlu, yol kenarları, okul bahçeleri, mezarlıklar ile cami bahçelerini de ağalandırdıklarını söyledi.

Eroğlu, okullarda yürütecekleri çalışmalarla bütün öğrencilere tohumdan nasıl fidan yetiştirileceğini öğreteceklerini dile getirerek, "Başlatacağımız programla 20 milyon evladımız tohumdan sedir, çam ve ıhlamur yetiştirmesini öğrenecek" dedi.

Teşkilattaki bütün fidanlıkları da Orman Genel Müdürlüğüne teslim ettiklerini vurgulayan Eroğlu, kendilerinden önce aynı kurumda yılda 117 milyon fidan üretilirken, şu anda 460 milyon fidana ulaşıldığını, bunun yeterli olmadığı ve 2012 yılında hedeflerinin 700 milyon adet fidan olduğunu söyledi.

ORMAN KÖYLÜLERİNE TAM DESTEK

Eroğlu, 2012 yılının orman dışı ürünler ve tıbbi aromatik bitkiler için de büyük bir atılım yılı olacağını ifade etti.

Sertifikalı bal üretimine bir an önce mutlaka geçilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, Türkiyeyi bal üreten ve ihraç eden bir merkez haline getirmek istediklerini söyledi.

Eroğlu, Türkiyede yaklaşık olarak her 10 kişiden birisinin orman köylüsü olduğunu ve 6-7 milyon orman köylüsü bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Orman köylülerini çok destekliyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın mantığıyla hareket ediyoruz. İnsanlar bulundukları yerlerde geçimini temin edemiyorsa ve büyükşehirlere göç ediyorsa bu bizim için büyük bir tehlikedir. İnsanları bulunduğu yerde yaşatmak, refah seviyelerini yükseltmek temel prensibimizdir. O yüzden mutlaka onlara gelir getirici bir takım imkanlar sunmalıyız. Orköy desteklerini artırdık daha da artıracağız. Ancak hane başına eşit, adil şekilde dağıtılmasını da kontrol edelim. Bu işi sadece muhtarlara bırakmayalım."

ORMAN KADASTROSU VE 2B

Hükümetleri döneminde orman kadastrosu konusunda da büyük yol kat edildiğine değinen Eroğlu, "Orman kadastrosu başka telden Tapu Kadastrosu Genel Müdürlüğü başka telden çalıyordu. Dolayısıyla itilafların çıkmasına sebep olmuşlardı. İlk defa biz orman kadastrosuyla Tapu Kadastrosu Genel Müdürlüğünün kadastrosunu biraraya getirdik. Paralel çalışmaya başladılar" diye konuştu.

Eroğlu, 31 Aralık 1981 tarihinde önce orman vasfını tamamen kaybetmiş alanların 2B kapsamına girdiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"2B alanları, yaklaşık olarak 410 bin hektarlık alanı kapsıyor. Geçmişte 2Bnin satılması konusunda herkes gayret etmiş. Bunu da itiraf edeyim. Ama altyapı ve gerekli tespitler olmadığı için satmaları mümkün değil. Bu şekilde satılmaz diye 2007 yılında talimat verdim. Evvele tescil işlemlerinin yapılması lazımdı. Dereler, yollar vesaire çıkarıldığı zaman yaklaşık 300 bin hektar alan kaldı. Bunun da bir kısmı bağlık bahçelik. Yerleşim alanı ise çok cüzi miktarda. Nereye satılacak, kime satılacak Mülk sahibi kim bunları içeren düzenlemeler yapıldı. Konu, Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı. İmzalar tamamlanıyor. Şu an Meclis tatilde. İnşallah başlayınca konu komisyonlara sevk edilecek. Bu tarihi bir yaraydı. Kangren olan bir meseleyi çözmek istiyoruz. Buradan elde edilecek gelirle de orman köylülerine destek verilecek ve yeni ormanlık alanlar kurulacak. 410 bin hektardan çok daha büyük yeni ormanlık alanlar kuracağız. Böylece ormanlık alanlarımız, bu gelirle daha da artacak."

Bakan Eroğlu, bölge müdürlerden ormanların tapusu almaları isteyerek, 1 Ocak 2015ten itibaren tapusu olmayan ormanı orman olarak kabul etmeyeceğini kaydetti.

ORMAN YANGINLARI

Geçmiş yıllarda yılda ortalama 8 bin yangın çıkarken, bunu 2 bine düşürdüklerine işaret eden Eroğlu, "Orman yangını sayısı arttı, ancak yanan alan sayısı azaldı. Son yangınlarla birlikte 2011de 3 bin 636 hektarlık alan yandı, bin 848 adet yangın çıktı. Teşkilatımız yangınla mücadelede çok büyük başarı sağladı. Bütün mühendis, yangın işçileri ve teşkilat mensuplarına teşekkür ediyorum. Diğer ülkelere baktığımız zaman oran olarak da sayı olarak en başarılı ülke biziz" dedi.

Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün bir miktar orman mühendisi, orman muhafaza memuru ve orman işletme memuru ile ara teknik elemana ihtiyacı olduğunu bildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Konuyla ilgili taleplerimizi yaptık, takipçisiyiz. 2012 yılında alacağız, ama sayısını bilemiyorum. Bunun için Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından vize almak gerekiyor. İki bakana da hem söyledim hem yazdım. Orman mühendisleri, orman muhafaza memurları ve ara teknik elamanları merak etmesin. Bir alım olacak ama sayısını ben de bilmiyorum."

Toplantı kapsamında ayrıca Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu da 2011 yılında müdürlük olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili sunum yaptı. 

AA


Geri Dön