19 / 04 / 2024

2b arazisi satış bedeli taksitle ödenir mi?

2b arazisi satış bedeli taksitle ödenir mi?

Orman vasfını yitirmiş olan 2b arazilerin satışlarında başvuru sahiplerinden satış bedeli üzerinden belirli ücret ödemesi yapması isteniyor. Peki, 2b arazisi satış bedeli taksitle ödenir mi?



2b arazisi satış bedeli taksitle ödenir mi?

2b arazileri, 6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılmış ve bir daha geri kazanılamayacak alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Bu araziler genellikle Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova'da yer alıyor. 2b arazilerin büyük bir kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. 


2b arazilerin satışları hak sahiplerine yapılabiliyor. 2b arazileri için başvuru yapan ve başvurusu kabul edilen kimseler hak sahibi olarak karşımıza çıkıyor.


Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınıyor. 


Satış bedeli taksitle ödenebilir mi?

Taksitli satışlarda, yüzde on indirimli taksitlendirme seçeneğinden yararlanmak istenilmesi halinde satış bedelinin en az yarısı, istenilmemesi halinde ise, satış bedelinin yüzde onu yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenmesi gerekiyor. 


Kalanı ise, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitle, dışında en fazla dört yılda sekiz eşit taksitle faizsiz olarak tahsil edilebiliyor. 


Taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmiyor. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına gecikme zammı uygulaması yapılıyor. 


Ödemeler, defterdarlık muhasebe müdürlükleri, mal müdürlükleri ve belirlenecek bankalara yapılabiliyor. 


2b arazileri ormanlaştırılamaz mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön