25 / 04 / 2024

2b uygulaması nasıl yapılır?

2b uygulaması nasıl yapılır?

İlk defa orman kadastrosu yapılacak yerlerde nasıl bir uygulama sırası izleniyor? 2b uygulaması nasıl yapılır? İşte sorularınızın yanıtı ve Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği kapsamındaki hükümler...



2b uygulaması nasıl yapılır?

2b uygulaması, 6831 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi hükümlerini ifade ediyor. 2b arazileri olarak ifade edilen alanlar; Ülkemizde orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerine deniyor.


Madde 2:

B) 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları, orman sınırları dışına çıkartılır.


Orman sınırları dışına çıkartılan bu yerler Devlete ait ise Hazine adına, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adına, hususi orman ise sahipleri adına orman sınırları dışına çıkartılır. Uygulama kesinleştikten sonra tapuda kesin tashih ve tescil işlemi yapılır. Bu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir suretle daraltma yapılamaz.


(Değişik dördüncü fıkra: 5/11/2003-4999/2 md.)Bu madde hükümleri; muhafaza ormanı, millî park alanları, tabiat parkları, tabiatı koruma alanları, izin ve irtifak hakkı tesis edilen ormanlık alanlar ve 3 üncü madde ile orman rejimi içine alınan yerlerde bu niteliklerinin devamı süresince; yanan orman sahalarında ise hiçbir şekilde uygulanmaz.


(Ek : 22/5/1987 - 3373/1 md.) Bu maddenin (B) bendi ile orman sınırları dışına çıkarılıp, 2924 sayılı Kanunun 11 ve 12 nci maddeleri gereğince fiili durumlarına göre ifraz edilerek bedeli karşılığı satılacak yer, yapı ve tesisleri kullananlardan, satış işlemleri tamamlanıncaya kadar ecri misil alınmaz.


2b uygulamasının nasıl yapıldığına ilişkin hükümler Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği'nde 36. maddede şu şekilde ele alınıyor;


Sınırlama ve 2/B uygulaması

MADDE 36 – (1) Komisyonlar, ilk defa orman kadastrosu yapılacak yerlerde öncelikle orman kadastrosunu yapar, sonra 6831 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi hükümlerini uygular.


(2) Daha önce tahdidi veya orman kadastrosu yapılıp kesinleşmiş ve tapuya tescil edilmemiş olan yerlerde ise; önce orman tahdit veya kadastrosunun aplikasyonu, tespit edilen fenni hataların 6831 sayılı Kanunun 5/11/2003 tarihli ve 4999 sayılı Kanunla değişik 9 uncu maddesi kapsamında düzeltilmesi ve sınırlama yapıldığı sırada orman olduğu halde orman sınırları dışında kalmış ormanların kadastrosu yapılarak orman sınırı belirlenir. Bilahare 6831 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi uygulaması yapılır. Bir orman parselindeki 2/B uygulamaları tamamlanmadan diğer orman parsellerinde 2/B uygulamasına geçilmez.


(3) 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (k) bendi kapsamında ayırıcı unsur olmamasına rağmen ayrı ayrı parseller olarak tescil edilen ormanlarda 2/B uygulaması yapılırken aplikasyon bütünlük oluşturacak şekilde yapılır, alanlar cetveli de buna göre tanzim edilir.


(4) Daha önce tahdidi veya orman kadastrosu yapılmış ve kesinleşmiş yerlerdeki orman ve 2 nci madde ve 2/B alanlarının tescil edilmiş olması durumunda; bu orman ve 2 nci madde ve 2/B alanlarının tescile esas haritalar ile ilgili Kadastro Müdürlüğünden temin edilen haritaları karşılaştırılır. Bu karşılaştırma neticesinde;


a) Kesinleşmiş orman kadastro haritasındaki orman sınırlarından daha geniş bir alanın orman olarak tescil edildiği yerlerde tescile esas haritasındaki sınırlarına ve yüzölçümüne uyulur.


b) Kesinleşmiş orman kadastro haritasındaki orman sınırlarından daha dar bir alanın orman olarak tescil edildiği yerlerde ise, orman kadastro haritasındaki sınırlar ile tescilli haritadaki sınırlar arasında kalan kadastro parselleri tespit edilir. Bu parsellerden tamamı orman sınırlarında kalanlar ile kısmen orman sınırları içerisinde kalanların listesi hazırlanarak, kısmen orman sınırları içerisinde kalan parsellerin koordinatlı krokileri de düzenlenerek Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan parsellerin Maliye Bakanlığından tahsisinin istenmesi, gerçek veya tüzel kişiler adına kayıtlı olan parsellerin ise 19 uncu maddenin dördüncü fıkrasına göre işlem yapmak üzere ilgili İşletme Müdürlüğüne bildirilir.


c) Kesinleşmiş orman kadastro haritasındaki orman sınırlarından daha dar bir alanın orman olarak tescil edildiği yerlerde orman kadastro haritasındaki sınırlar ile tescilli haritadaki sınırlar arasında kalan kadastro parsellerinden 2/B uygulaması ile orman sınırları dışına çıkartılmış olan parsellerin listesi, Maliye Bakanlığının mahalli birimine gönderilir.


ç) Tescilli orman kadastro haritası ve arazi kadastro haritasında düzeltmeyi gerektiren tutanak, pafta ve zemin uyuşmazlığının bulunması halinde 35 inci maddenin ikinci fıkrasına göre işlem yapılır. Bu işlem sonrasında kadastro müdürlüğünce yapılan düzeltme işleminden sonra orman kadastro haritası ile düzeltilmiş tescil haritasındaki sınırlar arasında kalan kadastro parselleri tespit edilir. Bu parsellerden kısmen orman olanların koordinatlı krokileri de düzenlenerek Hazine adına kayıtlı olan parsellerin Maliye Bakanlığından tahsisinin istenmesi, gerçek veya tüzel kişiler adına kayıtlı olan parsellerin ise 19 uncu maddenin dördüncü fıkrasına göre işlem yapmak üzere ilgili İşletme Müdürlüğüne bildirilir. Orman kadastro haritasındaki sınırlar ile düzeltilmiş arazi kadastro haritasındaki sınırlar arasında kalan kadastro parsellerinden 2/B uygulaması ile orman sınırları dışına çıkartılmış olan parsellerin listesi, Maliye Bakanlığının mahalli birimine gönderilir. Kadastro Müdürlüğünce yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda tespite konu hususların teknik hata olmadığının belirtildiği yerlerde; orman aleyhine durumun varlığı halinde bu maddenin (b) ve (c) bentlerine göre işlem yapılır.


(5) Komisyonlarca çalışılan belde, mahalle veya köydeki sınırlama işlerinin bitirilmesini müteakip ölçme ve haritalama işlerine derhal başlanır. Ölçme ve haritalama işleri devam ederken iş programında bulunan bir başka belde, mahalle veya köydeki sınırlama çalışmalarına başlanabilir. Ancak ilk çalışılan belde, mahalle veya köydeki ölçme ve haritalama işleri, şekli ve hukuki noksanlıkların incelenmesi, sonuçlandırma işlemi tamamlanmadan ve kadastro müdürlüğünün kontrol onayı alınıp ilan edilmeden üçüncü bir belde mahalle veya köydeki sınırlama çalışmalarına başlanamaz. Ölçme ve haritalama, şekli ve hukuki noksanlıkların incelenmesi, sonuçlandırma işleminin tamamlanması, kadastro müdürlüğünden kontrol onayının alınıp ilan edilmesi işlerinin gecikmesi durumunda Genel Müdürlükten izin alınarak bir başka belde, mahalle veya köydeki çalışmalara başlanabilir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön