19 / 04 / 2024

2B yasası ada taliplilerini harekete geçirdi!

2B yasası ada taliplilerini harekete geçirdi!

Hükümetin orman vasfnıı yitiren arazilerle ilgili yasa düzenlenmesi, kısa adıyla 2B yasası kapsamında kıyılarda bulunan adaların satılığa çıkarılacağı düşüncesi, işadamları ve ada taliplilerini harekete geçirdi....



Masis Tavuk Adası'nı turizme açmak istiyor
BOZCAADA'nm kuzeyinde bulunan 980 bin metrekare büyüklüğündeki Tavuk Adası, Eskidji Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Masis'e ait. Adayı günübirlik turizme açmayı planlayan Masis, adada bulunan 'Ay Yoannu tou Prodromou' isimli ve 155 odadan oluşan manastır ka-lıntısının restorasyon çalışmalarını başlattı. Masis'in Türkiye'deki adalarla ilgili en çok yakındığı konu ise, adaların turizm merkezlerine çevirilmesi konusunda birçok engel bulunması ve adalara yatırım yapmayı isteyen işadamlarının bu konuyla ilgili önlerinin kesilmesi.

ARAZİ YARIşžINDA
Adada Rahmi Koç ile komşu olan Masis'in, Koç ile arazi yarışına girdiği söyleniyor. Dev gayrimenkuleri alıp satmasıyla ünlü olan Masis, geçtiğimiz yıllarda Kanlıca'daki yalısını astronomik rakama satmıştı. Masis'in bu satıştan elde edilen gelirle de şžişli'deki 20 suitlik Eskidji Otel projesini hayata geçirdiği belirtiliyor. 2009 yılı sonunda ise Masis, Kanlıca Mihrabat Korusu'ndaki komşu üç tripleks villadan oluşan malikanesini 20 milyon dolara satmıştı. Dev villayı özdemir Sabancı'nın karısı Sevda Sabancı ve kızı Serra Sabancı satın almıştı. Bu satıştan sonra, Dikran Masis'in Büyükdere Caddesi'ndeki 350 metreakare alana sahip olan bir penthouse rezidansa taşındığı söyleniyor.

Uzan'ın adası Zorlunun oldu


OSMANLI döneminde Hacı Halil'e hediye edilen Göcek yakınlarındaki Zeytin Adası, İmar Bankası'nın eski sahiplerinden Cem Uzan'a aitti. Uzan'dan önce adaya sahip olan Asil Nadir'in ardından, Uzan Ailesi'nin devlete olan borçları nedeniyle adaya el konuldu. TMSF Zeytin Adası'nı ihale yoluyla satışa çıkardı. Göcek'e olan hayranlığı nedeniyle 2005 yılında, Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu adayı satın aldı. Üç tanesi villa olan yedi binanın bulunduğu adayı, Zorlu beşinci ihalede 15.2 milyon liraya satın almıştı, önce adayı zengin turistlere dönük turizm yatırımı için değerlendireceklerini belirten Zorlu daha sonra 'çevreci oldum' diyerek bu kararından da vazgeçti. Adaya ilk görüşte vurulup tek bir ağaca bile dokunmayan Zorlu yazm hafta sonlarını ailesiyle birlikte burada geçiriyor


Kaşık Adası Dinçkökler'in

MARMARA Denizi'nde Burgaz Adası'nın doğusunda bulunan ve kaşığa benzediği için Kaşık Adası olarak adlandırılan ada, İstanbul'da bulunan adalar kümesi içindeki dokuz adadan biri. Eski ismiyle Pıta Adası, Heybeliada'ya 600-700 metre uzaklıkta bulunurken, adada basit bir liman ve birkaç binadan başka bir yapılaşma yok. Osmanlı döneminden bugüne kadar iskana açılmayan Kaşık Adası, o günden bu güne kadar hep özel mülkiyetin kullanımında kaldı. 1950'lerde mülkiyeti Rum ailesi olan Danonlar'a geçen adanın, İstanbullular tarafından halk plajı gibi kullanılması için teşvikler yapıldı. Danonlar'dan  sonra ise adanın mülkiyetini Dinçkök Ailesi aldı. Ada şu anda Akkök Holding ve Akmerkez'in ortağı Ali Dinçkök'e ait.


Dubaili, Rus ve Mısırlı Türkiye'de ada avında

TÜRKİYE'deki adalara yerli talebin yanında, Dubai, Rus, Mısır ve Hollandalı zenginlerden de büyük ilgi var. Yabancı yatırımcı Türkiye'de ada sahibi olmak için genellikle Türk ortak bulma ya da şirket kurma yoluna gidiyor. Adaların satılabilmesi için öncelikle özel şahıs mülküyle ilgili yeni bir düzenlemenin gerektiği belirtiliyor.

Hükümetin orman vasfnıı yitiren arazilerle ilgili yasa düzenlenmesi, kısa adıyla 2B yasası kapsamında kıyılarda bulunan adaların satılığa çıkarılacağı düşüncesi, işadamları ve ada taliplilerini harekete geçirdi. Yasanın çıkması 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak milletvekili seçimlerinden sonraya kalsa da, yasanın yeniden gündeme gelmesi özel mülk niteğindeki adaların yanında devletin sahip olduğu adalara da ilgiyi artırıyor.

Nicolas Cage'in de Bahamalar'da adası var

Oyuncu Nicolas Cage de ada hayatını tercih eden isimler arasında. Cage 2006 yılında Bahamalar'da 40 dönümlük bir ada satın almıştı. Ünlü aktörün Bahamalar'daki ada için 3 milyon dolar fiyat ödediği belirtiliyor. Cage'in adaya taşınması durumunda komşu olacağı isimlerÜ®se Tim McGraw ve Faith Hill.

EDDIE MURPHY BAHAMALAR'DA ADASI OLAN BİR BAşžKA İSİM

Ünlü komedyen Eddie Murphy de adada gözlerden uzak bir hayat sürmeyi tercih eden isimler arasında. Murphy 2007
yılında Bahamalar'da Rooster Cay adasını satın aldı. Murphy ada için 15 milyon dolar ödedi. Diğer birçok ünlü isim gibi Murphy'nin de adayı kiraya vermesi söz konusuyken, Murphy'nin sessiz yaşantısını bozmak istemediği belirtiliyor.

MAGO ADASI MELGİBSON'IN OLDU

Oyuncu Mel Gibson 2004 yılında Pasifik Okyanusu'nda bulunan ve 15 milyon dolar değerindeki Mago Adası'nı satın aldı. Avustralyalı ünlü aktörün satın aldığı egzotik Fuji Kakımadalarından Mago'nun yerlileri, adanın Gibson'a satılmasına karşı çıksalar da Gibson'ın ayatının geri kalanını ailesiyle sessiz bir ortamda geçirme hayali gerçek oldu.

DICAPRIO BLACKADJORE CAY ADASI'NI ALDI

Leonardo DiCaprio 2005 yılında Meksika ve Guatemala arasındaki Beliza'ya bağlı Blackadore Cay Adası'ndan 104 dönüm arazi satın aldı. Ünlü oyuncunun adayı yatırım amacıyla satın aldığı belirtiliyor. çevreci kimliğinden ödün vermeyen   DiCaprio'nın adada   çevreye zarar vermeden beş yıldızlı bir otel yapma     splanlan olduğundan    bahsediliyor.
Habertürk/Nükte Cöbek

       


Geri Dön