16 / 04 / 2024

2B yasası ile satılamayacak arsalar!

2B yasası ile satılamayacak arsalar!

Ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü' ne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan, içme ve kullanma suyu havzalarında kalan yerler 2B yasası ile satılamayacak arsalar arasında gösteriliyor...




2B yasası ile satılamayacak arsalar!


Hak sahiplerine doğrudan satılması gereken taşınmazlardan ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan veya bu amaçla kullanılan ya da Maliye Bakanlığı'nca belirlenen taşınmazlar ile ilgili idarelerce bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde idareye bildirilmesi şartıyla özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gerekenler ile içme ve kullanma suyu havzalarında maksimum su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde kalan yerler hak sahiplerine satılmayacak.


Bu taşınmazların yerine istenilmesi halinde hak sahiplerine, hak sahibi oldukları taşınmazın rayiç değerine eşdeğer öncelikle aynı il sınırları içerisinde bulunan 2-B alanlarındaki taşınmaz hesaplanacak satış bedeli karşılığında doğrudan satılabilecek.


Hak sahiplerinden idarenin teklifini kabul etmeyenler doğrudan satış hakkından yararlanamayacak, başka talepte bulunamayacak, hak ve tazminat talep edemeyecek ve dava açamayacaklar.


Hak sahibi bulunmayan veya doğrudan satın almaya ilişkin hak sahipliği kalmayan taşınmazların tapu kütüklerinde yer alan 2/B, kullanıcı ve muhdesat belirtmeleri Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine tapu idaresince terkin edilecek ve bu taşınmazlar Maliye Bakanlığı'nca satış dahil genel hükümlere göre değerlendirilecek.


2-B alanlarından, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ve sonra kadastro tutanakları kesinleşen veya güncelleme listeleri tescil edilen alanlarda, proje alanı belirlemek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  TOKİ  ile belediyelerce bu alanın sınırları tespit edilecek. Proje alanı sınırı onaylanmak üzere belediyeler tarafından valilikler aracılığıyla, TOKİ tarafından doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön