25 / 04 / 2024

3 bin 100 konutluk Avrupa Konutları TEM 22 ayda tamamlandı!

3 bin 100 konutluk Avrupa Konutları TEM 22 ayda tamamlandı!

Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu tarafından inşa edilen Avrupa Konutları TEM projesi tamamlandı



2007 yılının kasım ayında inşaatına başlanan Avrupa Konutları TEM'de 3 bin 100 konutun yapımı tamamlandı. Teslimler sözleşmeden 14 ay önce yapıldı. Konutların 2 bin 500 tanesi satıldı, 100'e yakını sahiplerine teslim edildi. Her gün 15 aileye konut teslimi yapılıyor. Projeye ilgi gösteren meslek grupları çoğunlukla avukatlar, doktorlar, mühendisler ve pilotlar.

Projenin tamamlanması münasebetiyle bir basın toplantı düzenleyen Artaş-Öztaş-Doğu Konsorsiyumu İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Az konuştuk, çok çalıştık. 3 bin 100 konutluk projemizi 22 ay gibi rekor bir sürede tamamladık" dedi. Çetinsaya sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Avrupa konutları Tem projesinde 170 bin metre kare arsa alanında Toplam 660 bin metrekarelik inşaat yaptık. Bunun, 435 bin metrekaresi konut alanı. Ülkemizde ilk defa uygulaması yapılan 3 kilometrelik altyapı galerisini tüm sitenin altında hemen müdahaleye uygun şekilde gerçekleştirdik. İstanbul'un en gözde projelerinden biri oldu ve krizli aylarda bile hem inşaatımız hem de satışlarımız hız kesmedi"

Avrupa Konutları Tem'de 32 bloğun iskânı da bugün itibariyle alındı. Projede toplam 3 bin personel çalıştı. Bu personellerin 125'i mimar ya da mühendisler.

Çetinsaya projenin başlangıç serüvenini şu sözlerle anlattı:

"Biz bu arsanın ihalesini TOKİ'den aldığımız zaman böyle bir projenin bu bölgede gerçekleşeceğine kimse inanmamıştı. TOKİ'nin gayretleri sayesinde biz böyle siteleri yapma imkanı buluyoruz. Burası hazine arsasıydı. Buradan 45 tane gecekondu kaldırdık. O ailelerin 1.5 yıldır kiralarını ben ödüyorum.  TOKİ  onlara ev yapıyor ve çok kısa bir süre sonra teslim edecek. İnşaata başladığımızda ilk 10 ay buradaki taşlar kırıldı. Kayalıklar üzerinde çok sağlam bir zemindeyiz"

Çetinsaya, Avrupa Konutları-TEM'in birçok açıdan dev bir proje olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "5 bin araçlık 225 bin metrekare otopark yaptık. 3 kilometre altyapı galerisi bulunuyor. Sosyal tesislerimiz de çok güçlü. 7 açık, 2 kapalı yüzme havuzumuz var. 1 futbol sahası, 2 tenis kortu, 2 çok amaçlı saha, sauna, fitness, squash plates salonları. 2 market, 17 ticari ünite ve bizim için çok önemli olan 65 bin metrekare yeşil alan yaptık. 35 bin adet ağaç diktik"

Tatil köyü gibi!

Bir tatil köyünün ya da lüks bir otelin sağladığı kalite ve hizmet standartlarına sahip sosyal tesislerin inşasında bu konuda gelişmiş en son teknolojiler uygulanmış, bir ailenin yazlığa bile gitmesine gerek kalmayacak şekilde üniteler tasarlanmış. Sitenin düğün ve konferans salonu da bulunuyor. Çetinsaya konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Biz burada insanların evlerine gelince yatacakları, sabah kalkıp işe gidecekleri bir proje tasarlamadık. Biz bir yaşam merkezi tasarladık. Ben buraya `tatil köyü' diyorum. Şu anda sitenin yönetiminde ben de varım. 18 ay sonra yönetimi devredeceğiz. Önümüzdeki aralık ayına kadar aidat almıyoruz. Daha sonra 135 metrekarelik konutlar için 130 TL, 165 metrekarelikler için 150 TL, 75 metrekarelikler için ise 75 TL aidat alacağız. Başka sitelerde oturanlar ev kirası öder gibi aidat ödüyor. Biz burada örneğin sağlık kulübünü ayırıyoruz. Oraya üye olanlar parasını ödüyor. Burada 8 bin kişi yaşayacak. 1.500 kişi üye olsa yeter. Sağlık kulübünün aylık ücreti 50 lira olacak. Kulüp sabah 7'den akşam 10'a kadar açık kalacak"

Dev projenin sakinlerine hizmet verecek ''sosyal tesis kompleksinin'' açılışı 4 Temmuz 2009'da yapılmıştı. 32 derslikli Avrupa Konutları İlköğretim Okulunun açılışı ise, 7 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilen toplu açılış programında Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

İstanbul'da konutların yüzde 70'i sağlıksız!

İstanbul'u sağlıksız konutlardan arındırmak gerektiğine işaret eden Çetinsaya şöyle devam etti:

 "İstanbul'daki sağlıksız binaların mutlaka değiştirilmesi gerek. İnsanlar hatıralarından vazgeçmeli. 17 Ağustos bir milattır. Depremden önce yapılan binaların irdelenmesi gerekiyor. Ne statik açıdan ne de demir kalitesi açısından iyi değil. Benim bu konuda bir teklifim var. Kentsel dönüşümün kanunu çıksın! Kentsel dönüşüm plana yansıyor ancak kanuna yansımıyor. Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler'in bir kısmı 1960-1980 yılları arasında yapılan konutlarla dolu. Bunlardan arınmalıyız"

1986 yılında ilk hazır betonu kendisinin kullandığını açıklayan Çetinsaya, "Ustalar suyu fazla kaçırmasın diye inşaatların başında durdum. Benim binayı sağlam yapmam yetmiyor, ekibin de sağlam yapması gerekiyor. Carousel Alışveriş Merkezi'ni inşa ederken de başından sonuna kadar hazır beton kullandık" dedi.

Krizde de konut satışlarının durmadığını belirten Çetinsaya, "Krizden önce günde 125 konut satıyorduk, krizde bu  sayı 30'a düştü. Şimdi yine günde 100-125 konut satıyoruz. Bunun sebeplerinden biri kriz döneminde reklamlarımızı durdurmamamız. Yahudiler gelirlerinin yüzde 75'ini reklama harcarlarmış. Ben Kayseriliyim, reklamdan kaçmıyorum. Basın olmadan biz işlerimizi yürütemeyiz. İnsanlar artık okuyor, izliyor"

Artık insanların kirada oturması yanlış

Bundan yaklaşık 4-5 yıl önce insanların konut kredisi alırken zorlandıklarını ifade eden Çetinsaya, 4 sene önce konut kredisi faizinin yüzde 2.25 olduğunu, şimdilerde 0.69'lara kadar düştüğünü belirtti. Ev sahibi olmak için biraz sıkıntıya girmek gerektiğini söyleyen Çetinsaya "Biz evlerin bedelinin yüzde 25'ini peşin alıp kalanına konut kredisi kullandırıyoruz. Artık ev almak eskisinden daha kolayken kirada oturmak yanlış. Biz yüzde 0.69'dan konut kredisi kullandırıyoruz ancak bankaya yüzde 0.99 olarak ödüyoruz. Aradaki farkı katkı payı olarak veriyoruz" diye konuştu.

Projenin toplam hasılat bedelini 620 milyon TL olarak açıklayan Çetinsaya, "Bunun 186 milyon TL'sini TOKİ'ye taahhüt ettik. Biz bu teklifi verdiğimizde ihaleye katılan diğer arkadaşlar `Allah yardım etsin' diyip gittiler. TOKİ'ye şu an 225 milyon TL gelir elde ettik. Bunlara satacağımız konutlar da dahil. Ancak maliyet hesaplarımızda da yanıldık. Projeyi 320 milyon TL'ye maledeceğimizi düşünürken projenin maliyeti 360 milyon TL'yi buldu. Çünkü projeyi çok fazla geliştirdik. Bununla birlikte hasılat da arttı. 620 milyon TL olacak derken 720 milyon TL'ye çıktı" şeklinde konuştu.

0212 444 03 80

www.avrupakonutlari.com.tr
[email protected]

 

 

Nagihan Arat/Emlakkulisi.com

 

İlgili haberler

 

Avrupa Konutları TEM'de 1.860 TL taksitle!

Süleyman Çetinsaya: Avrupa Konutları Tem'i 22 ayda tamamladık

Avrupa Konutları TEM'de 178 bin 500 TL'ye!


Geri Dön