19 / 04 / 2024

3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca koruma altına alınmış, yapılaşamaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, 3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?



3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca koruma altına alınmış, yapılaşamaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor.  Bu alanlar ile ilgili esaslara  Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik'te yer veriliyor. 


Doğal sit alanları; kendiliğinden oluşmuş sit alanlarıdır. Yer üstünde, yer altında ve su altında yer alan korunması gereken, tarihten günümüze kadar varlığını devam ettiren alanlara deniyor. 


Doğal sit alanları da 3’e ayrılır

1. derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekir. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştirilir. 

2. derece doğal sit alanlarında kamu yararı gözetilerek kullanıma açılır ve korunması gerekir. 

3. derece doğal sit alanlarında ise konut kullanımına açılabilecek alanlardır. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidilir. 


3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

3. Derece Doğal Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır. 

a) Bu alanlarda, kullanıma açılacak bölgelerde geçici dönem yapılanma koşullarının ilgili kurumların görüşleri alınarak koruma kurullarınca belirlenmesine, bu belirlemede varsa 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı veya 1/5.000 ölçekli nazım planı kararları ile arazinin topografya, peyzaj, silüet vb. karakteristiklerinin göz önünde tutulmasına, ancak hazırlanacak Koruma Amaçlı İmar Planı kriterlerini etkileyebilecek nitelik ve yoğunluktaki uygulamalara Koruma Amaçlı İmar Planı yaptırılmadan izin verilemeyeceğine, 

b)Mevcut tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesinin yanısıra koruma kurulundan izin almak koşuluyla yeni tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılabileceğine, 

c) Doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak koruma kurulunca belirlenecek koşullar doğrultusunda kum, çakıl, taş, maden ve benzeri malzeme alınabileceğine, bu amaçla ocak açılabileceğine, toprak, curuf, çöp, sanayi artığı ve benzeri dökülmemesine, 

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca Karar verilmiş olup, Arkeolojik, Doğal, Tarihi, Kentsel Sit Alanları ile Tescilli Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları ile ilgili yapılacak tüm uygulamalar için Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması gerekmektedir.


Sit alanlarının özellikleri nelerdir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön