26 / 04 / 2024

3. derece sit alanı nedir?

3. derece sit alanı nedir?

Ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlardın korunması gerekiyor. Peki, 3. derece sit alanları nedir?



3. derece sit alanı nedir?

Sit alanı; doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlara sit alanları deniyor. 


Sit alanları ile ilgili düzenlemeler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca yapılıyor. Ev yapılabilen sit alanları 3. derece doğal sit alanları olarak tespit ediliyor. Peki, 3. derece sit alanları nelerdir?


3. derece sit alanları!

3.derece arkeolojik sit alanları koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara deniyor.


3.derece doğal sit alanları  konut kullanımına açılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidiliyor. 


Kentsel sit alanları; o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önem teşkil ediyor. 


Tarihi sit alanları; milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak ifade ediliyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor.


2. derece sit alanı nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön