29 / 03 / 2024

3. havalimanı arsa fiyatlarını uçurdu!

3. havalimanı arsa fiyatlarını uçurdu!

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan 3. havalimanı projesinin ilk etabının 2018 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Arnavutköy’de Tayakadın, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde arsa fiyatları yüzde 30 ila 50 oranında arttı.



Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan ve 76 milyon 500 bin metrekarelik inşaat alanını kapsayan 3. havalimanı projesinin ilk etabının 2018 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 hektar alanlık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasına yapılacak havaalanı ile değerlenecek bölgeye ilgi yüksek.


Son 2 yılda özellikle Arnavutköy ve Çatalca ilçelerine olan ilgi ve bu ilgiye bağlı olarak artan fiyatları değerlendiren Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Havalimanı çalışmaları sürerken bir yandan da raylı sistem bağlantı projesinde gerekli adımlar atılmaya başlandı. Proje bedeli toplam 4 milyar 845 milyon 600 bin TL olarak açıklanan ve 13 istasyondan oluşan metro hattı ile kent merkeziyle 3. havalimanı arasında ulaşım 30 dakika gibi kısa bir süreye inecek. Toplu ulaşım ağının gelişmesine paralel olarak bölgedeki fiyatlar da artacak. 3. havalimanı projesi konuşulmaya başlanmadan önce bölgede metrekaresi 80 TL’den alıcı bulan arsa fiyatları bugün 250-300 TL’ye kadar çıkıyor. Şuan için ilgili bölgelerde yatırımcılar konuttan çok arsalarla ilgileniyor. Arnavutköy’de Tayakadın, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde yüzde 30 ila 50 oranında artış söz konusu. Çatalca da değerlenen ilçelerden. Geçtiğimiz Ekim ayında metrekare fiyatları 1.500 TL civarında seyrederken şuan 2 bin TL’ye kadar yükseldi. Bu yükselişlerin devamı da muhtemel, talep artacak ve İstanbul genişlemeye devam edecek. ” dedi.


4 milyon kişi göç edecek


3. havalimanı projesi çevresinin tapuda şu an tarla olarak geçtiğine dikkat çeken Emre Erol; “Havaalanı 76 milyon 500 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor ve projenin çevresinde bulunan bölgelerin zamanla imara açılması planlanıyor. İmar izinlerinin alınması beklenen 325 bin dönümlük arazi üzerine kurulacak yeni şehirlere 4 milyon kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Bölgede sadece konut değil, otel, ofis, alışveriş merkezi, sanayi ve lojistik yatırımları da yer alacak. Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Kuveyt’ten gelen yabancı yatırımcıların bölgeyle yakından ilgilendiğini söyleyebiliriz.” dedi.





Bu haber Ekonomi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Tüm fazları tamamlandığında 210 bin kişiyi istihdam etmesi beklenen İstanbul'un Yeni Havalimanı'nın yüzde 80'i yerli kaynak ile yapılacak. Toplam 10 milyar 247 milyon lira kaynak aktarılacak olan yeni havalimanının sadece bagaj sistemi, hava radarları sistemi, X-ray cihazları,yürüme bantları, eskalatörler, körükler üretici menşei nedeniyle 'yabancı'dan tedarik edilecek. 1.3 milyon metrekarelik terminal binasının mimarisinde kullanılacak; taş, çelik yapı, cam ve ahşap ürünlerin hemen hemen tamamı iç piyasadan sağlanıyor. Ayrıca ahşap ürünleri, bankolar, çelik imalatlar, çatı çeliği, cam gibi bütün ince iş kalemleri de yerli sanayiden gelecek. Yerel sanayiye destek vermek amacı ile bazı maliyetleri göğüslemeyi göze alan İGA, sadece yer kaplaması için bile Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösteren 100'den fazla taş tedarikçisi ile görüştü. Her birinden ayrı ayrı numune alınarak, taş siparişlerine hız verilirken 3 binden fazla iş makinesi zamanından önce kapıları açmak için 7/24 çalışmaya devam ediyor. DÜNYA'ya yeni havalimanı inşaatındaki ilerlemeyi yerinde gösteren İstanbul Grand Airport (İGA) CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "500 bin metrekare yere taş döşenecek ve biz bu granit kaplama için tek tek görüştük. Yer kaplamalarının çok dayanıklı, sertliği fazla ve su emme oranı hemen hemen sıfır olan malzemeden olması gerekiyor. Türkiye'de mermer kaynakları var ama granit çok az. Şimdi terminalin bütün bölgelerini belli şehirden gelecek granit malzemeye göre bölmeyi düşünüyoruz. Sivas, Giresun, Aksaray, Ağrı, Van, Afyon, Kırklareli, Nevşehir vs gibi.." diyerek yerliliğe verdikleri önemi anlatıyor. İGA, yerli kullanım konusunda da İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile de bir çok toplantı yapmış, fikir alışverişinde bulunmuş. 

"Buranın yerel sanayiye katkısı olması lazım İd bir endüstri oluşsun" diyen Akçayoğlu, projenin daha tasarım aşamasında bile Avrupa ve Amerikalı tasarımcılara şart koyduklarını; Türk tasarımcılarla ortaklığa zorladıklarını ifade etti. Bu arada sadece ekonomi için değil Türklerin çok hızlı olmasının da havalimanı inşaaünın hızı açısından etkili olduğuna değinen Akçayoğlu, "Avrupalı ile Türk'ün mantalitesini birleştirdik. Açık ofiste de bu iş yapımına uygun bir düzenleme yaptık" dedi. 

Gayrettepe metro hattı kritik önemde İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı 76.5 milyon metrekare üzerinde yapılıyor. Onlarca kamyon ve vinç makineleri 24 saat vızır vızır çalışıyor. Şu anda dev inşaatta 16 bin kişi istihdam ediliyor. Şu anda havalimanı inşaatının yüzde 28'i tamamlanmış durumda. Şimdiye kadar 1 milyar 800 milyon euro kaynak aktarılmış. Havalimanm 26 Şubat 2018'de faaliyete geçmesi bekleniyor. İnşaat alanınm birlikte gezdiğimiz Akçayoğlu, inşaatın bu tarihe yetişmesiyle ilgili olarak, "Şu anda bir sıkıntı yok. Entegre proje olması nedeniyle ulaşım çok önemli" diyor ve eldiyor: "Burada GayrettepeHavalimanı metro hattı ihalesi kritik önemde. İstanbul'un en kalabalık bölgesinden havalimanına 25 dakikada ulaşım imkanı olacak. Otoparkın önüne metro istasyonumuzu biz şimdiden yapıyoruz. Metro yapımı artık yeni tekniklerle hızlı hızlı yapılabiliyor. Yeter İd ihalesi zamanında yapılsın. Biz burada Başbakan Binali Yıldırım'ın icraatın içinden gelen bir isim olması nedeniyle çok umutluyuz" diyor. Ulaşım açısından Halkalı- Havalimanı metro hattı ile D-20 yeni karayolu bağlantısı da önemli olacak. Bu ulaşım imkanlarının açılışa yetişmesi gerekiyor. Akçayoğlu, Halkalı metrosunun ise ağır gittiğini, tamamlanmasının tahminen 2020 yılını bulacağmı söyledi. Akçayoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün havalimanına ulaşımı kolaylaştıracağına da değindi. Havalimanı'nın 7 ayrı girişi olacak Yeni havalimanı terminalinde 7 giriş bulunacak. "İnsanlar havalimanı içerisindeld ulaşımdan da korkuyorlar ama 7 girişi birer terminal gibi düşünmek lazım" diyen Akçayoğlu, "Havayollarının isimlerini her girişe koyacağız. Yolcu viyadükten terminale doğru yönlendirmeler ile nereye gideceğini bilecek. Dolayısıyla yön bulma sorunu olmayacak. 


Ekonomi Gazetesi


Bu haber Karar'da şöyle yer aldı:


Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan ve 76 milyon 500 bin metrekarelik inşaat alanını kapsayan 3. havalimanı projesinin ilk etabının 2018 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın ArnavutköyGöktürk-Çatalca kavşağında 7700 hektar alanlık Akpınar ve Yeniköy köyleri arasına yapılacak havaalanı ile değerlenecek bölgeye ilgi yüksek. 

Son 2 yılda özellikle Arnavutköy ve Çatalca ilçelerine olan ilgi ve bu ilgiye bağlı olarak artan fiyatları değerlendiren Keller VVilliams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; "Havalimanı çalışmaları sürerken bir yandan da raylı sistem bağlantı projesinde gerekli adımlar atılmaya başlandı. Proje bedeli toplam 4 milyar 845 milyon 600 bin TL olarak açıklanan ve 13 istasyondan oluşan metro hattı ile kent merkeziyle 3. havalimanı arasında ulaşım 30 dakika gibi kısa bir süreye inecek. Toplu ulaşım ağının gelişmesine paralel olarak bölgedeki fiyatlar da artacak. 

3. havalimanı projesi konuşulmaya başlanmadan önce bölgede metrekaresi 80 TL'den alıcı bulan arsa fiyatları bugün 250-300 TL'ye kadar çıkıyor. Şuan için ilgili bölgelerde yatırımcılar konuttan çok arsalarla ilgileniyor. 

Arnavutköy'de Tayakadın, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde yüzde 30 ila 50 oranında artış söz konusu. Çatalca da değerlenen ilçelerden. Geçtiğimiz Ekim ayında metrekare fiyatları 1.500 TL civarında seyrederken şuan 2 bin TL'ye kadar yükseldi. Bu yükselişlerin devamı da muhtemel, talep artacak ve İstanbul genişlemeye devam edecek." dedi. 

4 milyon kişi göç edecek 3. havalimanı projesi çevresinin tapuda şu an tarla olarak geçtiğine dikkat çeken Emre Erol; "Havaalanı 76 milyon 500 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor ve projenin çevresinde bulunan bölgelerin zamanla imara açılması planlanıyor. İmar izinlerinin alınması beklenen 325 bin dönümlük arazi üzerine kurulacak yeni şehirlere 4 milyon kişinin ikamet etmesi bekleniyor. Bölgede sadece konut değil, otel, ofis, alışveriş merkezi, sanayi ve lojistik yatırımları da yer alacak. Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Kuveyt'ten gelen yabancı yatırımcıların bölgeyle yakından ilgilendiğini söyleyebiliriz." dedi. 


Karar




Bu haber Bizim Gazete'de şu şekilde yer aldı;



Türkiye'nin önemli yatırımlarından üçüncü havalimanı projesi ile Arnavutköy ve Çatalca bölgeleri ilgi odağı oldu, arsalar prim yaptı. Karadeniz'e, Terkos Gölü ne de yakın olan projenin ilk etabının 201 8de devreye alınacağı belirtiliyor. Emlak danışmanlık şirketi Keller VVilliams'ın Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, üçüncü havalimanının yanında raylı taşıma için de adımlar atıldığına temas etti. Erol, 1 3 duraklı metro hattının bölgeyi şehre yakın kılacağını ve değerlendireceğini ifade etti. Erol, şu açıklamalarda bulundu: "Üçüncü havalimanı ele alınmadan evvel bölgede metrekaresi 80 lira eden arsa fiyatları şu an 250-300 lira seviyesinde. Bu bölgelerde yatırımcılar konuttan çok arsalarla ilgileniyor. Arnavutköyde Tayakadın, Yeniköy, Durusu Gölü ve Karaburun mevkilerinde yüzde 30 ila 50 oranında artış söz konusu. Çatalcada değerlenen yerlerden. 2015 Ekim ayında metrekare fiyatları bin 500 lira civarında iken şu an 2 bin lirayı buluyor. Bunun devamında muhtemel talep artacak ve İstanbul genişleyecek." Yeni havalimanı projesi çevresinin tapuda şu an tarla olarak geçtiğini anlatan Emre Erol şöyle devam etti: 

YABANCI YATIRIMCILAR RAĞBET GÖSTERİYOR

"Havaalanı 76 milyon 500 bin metrekarelik bir alana inşa ediliyor ve projenin çevresinde bulunan bölgelerin imara açılması planlanıyor. İmar onaylarının alınması beklenen 325 bin dönümlük arazide inşa edilecek yeni şehirlere 4 milyonun ikamet etmesi bekleniyor. Bölgede tek başına konut değil; otel, ticari alan, AVM, sanayi ve nakliye yatırımları da yer alacak. Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Kuveyt'ten gelen yabancı yatırımcıların bölgeyle yakından ilgilendiğini belirtebiliriz." 



Bizim Gazete


Geri Dön