28 / 03 / 2024

3. Havalimanı ekonomiye 9 milyar euro kazandıracak!

3. Havalimanı ekonomiye 9 milyar euro kazandıracak!

2018‘de hizmete girecek Üçüncü Havalimanı'nda yüzde 90 yerli malı kullanılıyor. Böylece proje tamamlandığında Türkiye ekonomisine 9 milyar euro kazandırılması hedefleniyor.



Üçüncü Havalimanı Ortak Girişim Grubu (OGG) yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bugüne kadar 2 milyar euronun üzerinde yatırım yapılan toplam 10.5 milyar euroluk projenin yüzde 90’ı yerli malıyla karşılanmış olacak. Bu sayede mega projenin tamamlanmasıyla, Türkiye ekonomisine 9 milyar euro kazandırılması hedefleniyor. Proje, bütün etapları tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. 


MALZEME TÜRKİYE'DEN


Havalimanı inşaatında kullanılan hafriyat, beton, demir, çelik, seramik başta olmak üzere malzemeler Türkiye’den temin ediliyor. Böylece İstanbul Yeni Havalimanı inşaatının tamamlanmasıyla, yaklaşık 9 milyar euronun Türkiye ekonomisine kalacağı hesaplanıyor. Bagaj taşımayla birlikte, yürüyen merpen, yol ve asansörler ise ithal yolla temin edilecek. İthal edilecek bu ürünlerin yüzde 20-30’u da yine Türkiye’deki üreticilerden karşılanacak.


İLK ETABI ŞUBAT 2018'DE


İlk etabı 2018'in şubat ayında hizmete girecek olan projenin yüzde 20'si tamamlandı. İnşaatta bin 500'ü beyaz yakalı toplam 15 bin kişi çalışıyor. İlk fazında 70- 90 milyon yolcu kapasitesi olan havalimanının jeolojik etüt çalışmaları sürüyor. 


Vietnamlı işçiler için özel aşçı 


İstanbul'a inşa edilecek dev projenin vaktinde tamamlanması amacıyla nitelikli personelin temini için gazetelere ilan verildi. Şantiyedeki kamyonları kullanmak amacıyla gazetelere verilen ilanlara Türkiye’den yeterli başvuru gelmeyince Vietnam’dan teknik personel getirildi. Vietnamlı işçilere yemek yapılması için özel aşçı temin edildi. 


3 bin iş makinesi çalışıyor 


Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsüyle 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Projede 2 bin 200'ü ağır tonajlı olmak üzere 3 bin iş makinesinin çalıştırılıyor.



Miray ÇİMEN/Akşam




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Bugüne kadar 2 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapılan toplam 10.5 milyar Euro’luk projede yüzde 90 oranında yerli malı üretim kullanılacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nın tamamlandığında yerli üretimle yaklaşık 9 milyar Euro’luk Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı hesaplanıyor. Hafriyat, beton, demir, çelik, seramik başta olmak üzere inşaatta kullanılan malzemeler Türkiye’den temin edilecek.


VİETNAMLILAR’A ÖZEL AŞÇI


Bagaj taşıma ile birlikte yürüyen merdiven, yol ve asansörler ise ithal yollardan temin edilecek. İthal edilecek ana ürünlerin yüzde 20-30’luk bölümünün de yine Türkiye’deki üreticilerden karşılanacağı belirtiliyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren 3. havalimanının inşaatını yapan Ortak Girişim Grubu’nun (OGG) yetkilileri projenin vaktinde bitirilmesi için her hafta yönetim kurulunun bir araya geldiğini söyledi. İstanbul’a inşa edilecek dev projenin şantiyesindeki kamyonları kullanmak amacıyla gazetelere verilen ilanlara yeterli sayıda başvuru gelmeyince Vietnam’dan destek alındı. Yurt dışında Vietnamlı çalıştıran bir başka firmanın önerisiyle 3. havalimanındaki kamyonların ve iş makinelerinin kullanılması için Vietnamlı işçi getirildi. Şantiyede kalan Vietnamlı işçiler için özel aşçı da bulunuyor. 




Star


Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yayınlandı ;


3. Havalimanı için yerli üretim hamlesi başlatıldı. Bugüne kadar 2 milyar Euro'nun üzerinde yatırım yapılan ve toplam yatıran bedeli 10,5 milyar Euro bulacak projenin yüzde 90'ı ise yerli malı ürünler ile karşılanmış olacak. İstanbul, yeni havalimanını tamamlandığında yaklaşık 9 milyar Euro'nun Türkiye ekonomisine kalacağı hesaplanıyor. 

Hafriyat, beton, demir, çelik, seramik başta olmak üzere inşaatta kullanılan malzemeler Türkiye'den temin edilecek. 



Takvim




Geri Dön