25 / 04 / 2024

3. havalimanı için denize dolgu mu yapılıyor?

3. havalimanı için denize dolgu mu yapılıyor?

3. Havalimanı için hazırlanan Nihai Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda ‘denize dolgu yapılmayacak’ dese de, 11 bin metreküp kum kapasitesi olan James Cook adlı dolgu gemisi sahilde mekik dokuyor.



İstanbul’un kuzey kıyısında inşası süren 3. Havalimanı için hazırlanan 2013 yılının Nisan ayındaki Nihai Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda ‘denize dolgu yapılmayacak’ dese de, 11 bin metreküp kum kapasitesi olan ve taşıdığı yükü sahile püskürterek boşaltan Dubai’deki ünlü Palmiye Adaları’nın yapımında da görev alan James Cook adlı dolgu gemisi sahilde mekik dokuyor. Geminin denizden aldığı kumu kıyıya püskürterek doldurmasını değerlendiren deniz bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, Karadeniz Sahil Yolu’nda yaşanan felaketleri hatırlatarak “Hayali sandığınız çizgilere hürmet etmek zorundasınız. O çizginin içine girerseniz er ya da geç doğa sizi cezalandırır” diye konuştu.

 

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim üyesi, deniz bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, yasalarla belirlenen kıyı çizgisinin denizden 100 metre mesafeyi kapsadığına dikkat çekti. Bodrum’da geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketini, Karadeniz sahil yolunda sık sık yaşanan felaketleri örnek gösteren Saydam, “Ne kadar donanımlı olursanız olun deniz her şeyi geri alacak. Karadeniz sahil yolunda olduğu gibi” ifadelerini kullandı.


Vatan


Geri Dön