28 / 03 / 2024

3. Havalimanı inşaatının yüzde 28'i tamam!

3. Havalimanı inşaatının yüzde 28'i tamam!

Türkiye’nin 2023 hedeflerinde önemli yeri olan yeni havalimanının inşaatı hızla ilerliyor. İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, darbe girişimi sabahı 17 bin 500 kişiyle tam kadro işbaşı yaparak tüm dünyaya ‘güven’ mesajı verdiklerini söyledi.



Türkiye’nin 2023 hedeflerinde önemli yeri olan yeni havalimanının inşaatı hızla ilerliyor. İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, darbe girişimi sabahı 17 bin 500 kişiyle tam kadro işbaşı yaparak tüm dünyaya ‘güven’ mesajı verdiklerini söyledi


İstanbul’un Yeni Havalimanı hızla tamamlanıyor. 4 fazdan oluşan inşaatın ilk fazında ‘A’ etabının teslimi Ekim 2018 yerine 26 Şubat’a çekildi. Bu etabın bitimiyle havalimanında iniş kalkışlar başlayacak. 

Cengiz - Mapa - Limak - Kolin - Kalyon ortaklığı tarafından 76.5 milyon metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarda, 4.6 milyar euro’luk kredi finansmanının üçte biri de kullanıldı. Kaba inşaatta yüzde 62 seviyesi geçilen havalimanının tamamında ise yüzde 28 seviyesine gelindi. Şu anda 17 bin 500 kişinin çalıştığı alanda, gelecek yıl aynı dönemde 30 bin kişinin çalışması bekleniyor.


İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını yüklenen ve bittikten sonra da işletmesini yapacak olan İGA (İstanbul Grand Airport) CEO’su Yusuf Akçayoğlu, her koşulda çalışmalarına hızla devam ettiklerini, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında önemli bir yeri bulunan yeni havalimanındaki ilerlemeyle tüm dünyaya ‘güven’ mesajı verdiklerini söyledi.


‘Dört elle sarıldık’

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin sabahında tam kadro olarak çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirten Akçayoğlu, inadına daha çok ve azimle çalıştıklarını kaydetti. 

17 bin 500 kişilik ekiple tüm dünyaya ‘Türkiye’nin gücünü’ en iyi şekilde anlattıklarını vurgulayan Akçayoğlu, “15 Temmuz gecesi milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkmak için tüm Türkiye gibi biz de elimizden geleni yaptık.. Tüm dünya böyle büyük bir projedeki çalışmaların kesilmediğini hatta daha azimle yürüdüğünü gördü. Bu işin ne kadar önemli olduğunu tekrar anladık, dört elle sarılıyoruz. Sahadaki kamyonlarımızı ve iş araçlarımızı milletimizin yanında olmaları için yola çıkardık. 100 adet aracımızla destek olduk” diye konuştu.

 

Guinness’e başvurdu

Temmuz ayında 40 milyon metreküp toprak hareketiyle bu alandaki rekorları kırdıklarını belirten Akçayoğlu, bunun 24 milyonunun kazı, 16 milyonunun ise dolgu olduğunu anlattı. Çalışan kamyon sayısının 2 bin 300’e çıktığı havaalanı inşaatında ağır iş makineleriyle toplam araç sayısı ise 3 bin oldu. Bunun için de Guinness’e başvuru yapıldı.


Gecede gündüz verimi

Çalışılabilir gün sayısının en üstünde hareket ettiklerine dikkat çeken Akçayoğlu, hızı artırmak ve gece çalışmalarını da gündüz kadar verimli yapmak için çalıştıklarını söyledi. Akçayoğlu, “Bunu da başarırsak daha kolay olacak. Gece çalışmalarında gündüz verimi almak için çalışan sayısını artırarak bunu ayarlamak istiyoruz” dedi. 


7 ayrı giriş olacak


Yusuf Akçayoğlu, bir mega proje olarak havalimanıyla birlikte entegre yolların da aynı hızla yapılması gerektiğini belirterek, karayolundan kolay ulaşımın önemine dikkat çekti. Akçayoğlu, “Bu yol ve bağlantı yolları işlerinin de aynı doğrultuda yapılıyor olması gerekir. Mesela 3. köprü. Üçüncü köprüde raylı sistem de var. O raylı sistemden hızlı tren hattı geçecek. Biz bu istasyonları şimdiden yapıyoruz. Hem hızlı tren istasyonu, hem de Gayrettepe - Halkalı metro istasyonumuzu inşa ediyoruz. Hatlar gelince oraya bağlanacak. Bu ihalelerin yapılması önemli. Üçüncü köprü bağlantı yolları ve çevre yollarının ihaleleri yapıldı. Onlar da bir yandan başlayacak. Şu anda kullanılan mevcut D20 yolu iyileştirilecek. Oradan havalimanına 7 tane giriş olacak. Ulaştırma Bakanlığı bu konularda çok gayretli” diye konuştu. 


‘Duty Free için erken gelin...’


Akçayoğlu, yeni havalimanında her şeyin düşünüldüğünü ve yolcu dostu olarak kolay sistemler yapıldığını dile getirdi. Bu kapsamda yolcuların alanın büyüklüğünden endişe etmemesini söyleyen Akçayoğlu, “Yolcular her şeyi elinin altında bulacak. 

Ayrıca yolcu bekleyen ya da gönderenler en keyifli koşullarda en iyi sosyal alanlarda bekleyecek. Sadece çok güzel Duty Free alanımız için erken gelmenizi öneriyorum” dedi. 


Güvenlik eksperleri gizlendi


Yusuf Akçayoğlu, havalimanı inşaatının başlamadan daha dizayn aşamasında güvenlik konusunun dikkate alınarak hareket edildiğini söyledi. Güvenlik önlemleriyle ilgili bilgiler veren Akçayoğlu, şunları söyledi:

“Havalimanı cephesiyle girişi arasında zaten bir mesafe var. Farklı noktalarda şüpheli yolcuların gözlenmesi içinde bina içinde güvenlik eksperleri olacak. Onların algılama yapacağı özel yerler olacak. Görülmedikleri farklı noktalarda izleme yapacaklar. Yüz tanıma sistemleri olacak. Maksimum ne varsa yeni bir havalimanı olduğu için kullanma şansımız var. En başından her şeyi yapıyoruz. Dünyadaki en iyi sistemler burada olacak.”


Havalimanının mühendis kızları!


Havalimanında 60’ın üzerinde beyaz yakalı kadın çalışan da var. Çok önemli görevlerde bulunan kadın çalışanlardan inşaat yüksek mühendisi Ezgi Kundak Çetindoğan, 1.5 yıldır burada çalışıyor. Projede kariyerini devam ettirmeyi ‘büyük bir şans’ olarak gören Çetindoğan, “Bayanların azınlıkta olduğu inşaat sektöründe, böylesine büyük bir şantiyede proje koordinasyon departmanında ilgili birimler arasında gerekli proje yönetiminin sağlanmasında görev alıyorum. Tüm dünyanın takip ettiği ‘imza’ bir projede yer alarak hem kendi tecrübelerimi aktarma, hem de farklı tecrübeler edinme fırsatı buldum” dedi.

Yine 1.5 yıldır projede çalışan inşaat mühendisi ve mimar Aşiyan Ermiş ise, şunları söyledi: 

“Proje Koordinasyon ve Building Information Modelling’de (BIM) görev alıyorum. Proje Koordinasyon grubunda tüm tasarım girdilerinin sağlıklı bir şekilde sağlanmasını hazırladığımız rapor, teknik dokümanlar ve düzenlediğimiz toplantılar ile sağlıyoruz. BIM Departmanı’nda dünyada bir ilk teşkil edecek şekilde binalar üç boyutlu ortamda tüm teknik altyapısı ile modellenip, yaşayan bir organizma şeklinde günümüz teknolojisinin verdiği tüm imkânlar (mobil ve sabit donanımlar) kullanılarak canlandırılıyor. Bugün sadece Türkiye’de değil dünyadaki birçok mühendis ve mimar böyle bir projede görev almak ister.”


Milliyet




Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı...




Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinin başında gelen İstanbul Yeni Havalimanı'nın 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının yüzde 30'u tamamlandı.


İlk etap için şu ana kadar 2 milyar avro harcanırken, şu anda 17 bin 500 kişinin çalıştığı havalimanı inşaatında çalışan sayısı 30 bine ulaşacak.


İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından çalışmalarına hiç ara vermediklerini belirterek, bu menfur girişimin çalışma azimlerini artırdığını söyledi.


Akçayoğlu, darbe girişimiyle Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 2023 hedeflerine yürümesinin bazı kesimleri rahatsız ettiğinin daha iyi görüldüğünü aktardı.


"Darbe girişiminin sabahı her zamankinden daha fazla motivasyonla işimize sarıldık ve o hafta sonu faaliyetlerimize 24 saat devam ettik" diyen Akçayoğlu, yollarına kararlı bir şekilde devam ettiklerini bu şekilde gösterdiklerini vurguladı.


Akçayoğlu, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının Mayıs 2015'te başladığını anımsatarak, "Bugüne kadar 6 milyar avroluk ilk paket kredinin 3'te birini projemize aktardık" dedi.


Havalimanı inşasında hızlarının gittikçe arttığını dile getiren Akçayoğlu, özellikle yaz aylarında yüzde 4-5 civarında fiziki hızı yakalamayı amaçladıklarını vurguladı.


Akçayoğlu, "Bu ilerleme hızı böylesine büyük projeler için çok önemli. Kaynak olarak 3'te birini harcadık ama kaynak aktarımının hepsi hemen fiziki ilerlemeye yansımıyor. Havalimanının ilk etabının yüzde 30'u tamamlandı diyebiliriz" diye konuştu.


- "Çalışan sayısı 30 bine ulaşacak"


Ayda yüzde 4-5 civarında ilerleme hızını yakalamaları durumunda havalimanını belirtilen tarih olan 2018 Şubat'ta bitirebileceklerini kaydeden Akçayoğlu, şu bilgileri verdi:


"Şu an 17 bin 500 kişi çalışanımız var ve bu sayı gittikçe artıyor. Gece çalışmalarına biraz daha hız verdik. bu anlamda alt yüklenicilerle görüştük. Her ne kadar geceki üretim ile gündüzki üretim aynı olamasa da gece çalışan sayısını artırarak ilerleme hızını eşitlemek istiyoruz. Çalışan sayımız gittikçe artacak ve her ay güncellenecek. Öngörümüz, işin pik noktasında 25-30 bin çalışana ulaşmak."


- "11 bin futbol sahası büyüklüğünde, Kadıköy'ün 3 katı"


Akçayoğlu, havalimanı inşaatında ciddi toprak hareketliliği olduğunu kaydederek, şu anda bir ayda yaklaşık 24 milyon metreküpü kazı, 16 milyon metreküpü dolgu olmak üzere ayda 40 milyon metreküp toprak hareketliliğinin yaşandığını söyledi.


Yusuf Akçayoğlu, "Atatürk Barajı 80 milyon metreküp. Onun yarısını bir ayda yapmışız demektir" ifadelerini kullandı.


Havalimanın tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuşun gerçekleşeceğini aktaran Akçayoğlu, 150'den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın dünyanın en önemli havacılık merkezi olmaya aday olduğunu vurguladı.


Akçayoğlu, 11 bin adet futbol sahası büyüklüğünde olacak havalimanının Kadıköy'ün 3 katı büyüklüğüne denk geldiği bilgisini verdi.


- "Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye aday"


Akçayoğlu, havalimanının dünyanın en büyük şantiyesi olmaya aday olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:


"Şantiyede kullanılan iş makineleri açısından da İstanbul Yeni Havalimanı, Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday. Proje kapsamında aktif halde 2 bin 200 kamyon, 252 ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikseri, 18 beton pompası ile toplamda 3 bini aşkın araç bulunuyor. Halihazırda bu özelliğiyle havalimanı projesi, şantiyede faal olan ekipman sayısı anlamında da dünyanın en büyük projesi olma sıfatını taşıyor."




AA



Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Türkiye ekonomisine büyük ivme kazandıracak mega projelerden İstanbul 3. Havalimanı inşaatı tam gaz devam ediyor. İlk etap inşaatın yüzde 30’u tamamlanırken, 2 milyar Euro harcanan inşaat için 17 bin 500 kişilik mühendis ve işçi ekibi gece gündüz mesai harcıyor. 3. Havalimanı inşaatının yüklenici firmalarının ortak konsorsiyumu İGA’nın üst yöneticisi Yusuf Akçayoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından çalışmalarına hiç ara vermediklerini belirterek, bu menfur girişimin çalışma azimlerini artırdığını söyledi.


DARBE HIZIMIZI ETKİLEMEDİ

Akçayoğlu, darbe girişimiyle Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 2023 hedeflerine yürümesinin bazı kesimleri rahatsız ettiğinin daha iyi görüldüğünü aktardı.”Darbe girişiminin sabahı her zamankinden daha fazla motivasyonla işimize sarıldık ve o hafta sonu faaliyetlerimize 24 saat devam ettik” diyen Akçayoğlu,havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının Mayıs 2015’te başladığını anımsatarak şöyle konuştu: “Bugüne kadar 6 milyar Euro’luk ilk paket kredinin 3’te birini projemize aktardık.Özellikle yaz aylarında yüzde 4-5 civarında fiziki hızı yakalamayı amaçladık.Bu ilerleme hızı böylesine büyük projeler için çok önemli. Kaynak olarak 3’te birini harcadık ama kaynak aktarımının hepsi hemen fiziki ilerlemeye yansımıyor. Havalimanının ilk etabının yüzde 30’u tamamlandı diyebiliriz.”


Kadıköy’ün 3 katı


Havalimanın tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuşun gerçekleşeceğini aktaran Akçayoğlu, 11 bin adet futbol sahası büyüklüğünde olacak havalimanının Kadıköy’ün 3 katı büyüklüğüne denk geldiği bilgisini verdi.


“Çalışan sayısı 30 bine ulaşacak”

Mega proje 3. Havalimanı inşaatının belirtilen tarih olan 2018 Şubat’ta bitirebileceklerini kaydeden İGA üst yöneticisi Yusuf Akçayoğlu, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Şu an 17 bin 500 kişi çalışanımız var ve bu sayı gittikçe artıyor. Gece çalışmalarına biraz daha hız verdik. bu anlamda alt yüklenicilerle görüştük. Her ne kadar geceki üretim ile gündüzki üretim aynı olamasa da gece çalışan sayısını artırarak ilerleme hızını eşitlemek istiyoruz. Çalışan sayımız gittikçe artacak ve her ay güncellenecek. Öngörümüz, işin pik noktasında 25-30 bin çalışana ulaşmak.”


Star 




Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CUMHURİYET tarihininin büyük projelerinin balında gelen İstanbul Yeni Havalimanı'nın 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının yüzde 30'u tamamandı. İlk etap için şu ana kadar 2 milyar euro barınırken, şu anda 17 bin 200 kişinin çalıştığı havalimanı inşaatında çalışan sayısı 30 bine ulaşacak. 


Yurt


Geri Dön