18 / 04 / 2024

3. Havalimanı nerede?

3. Havalimanı nerede?

İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanı İşletme A.Ş tarafından yapılan 3. Havalimanı projesi nerede yer alıyor? 150 milyon yolcunun hedeflendiği 3. Havalimanı projesine ulaşım nasıl olacak?




İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı projesi, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul İli, Avrupa Yakası’nda Arnavutköy ve Eyüp İlçeleri’nde

yapılacak. 


3. Havalimanı ihalesini 22 milyar 152 milyon Euro teklifle alan Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişimi tarafından kurulan  İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanı İşletme A.Ş tarafından yapılacak. 150 milyon yolcu hedeflenen 3. Havalimanı projesinin Ocak 2019'da faaliyete geçmesi planlanıyor.



3. Havalimanı projesi toplam 76.500.000 m2'lik alanda yer alacak. Proje alanının arazi kullanımlarına göre 6.172 hektarı orman, 1.180 hektarı madencilik ve diğer kullanım, büyüklü küçüklü geçici su birikintileri, 236 hektar mera, 60 hektar kuru tarım (nadassız), 2 hektar fundalık alandır. Proje alanının yaklaşık %2,47'lik (189,182 hektar) kısmı özel mülkiyet arazisidir.



 Proje kapsamında tapuya kayıtlı özel mülkiyet ve kamu mülkiyetindeki araziler


3. Havalimanı nerede?




3. Havalimanı projesi şahıs arazilerinde kalan kısımlarında yapılacak olan kamulaştırmanın bedeli, mal sahipleri ile karşılıklı olarak anlaşmalar dahilinde  TOKİ  tarafından yürütülecek. Kamulaştırma bedeli T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ödenecek.



3. Havalimanı nerede?



İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı projesi kapsamında; 6 adet ana pist, 4 adet apron ve pistlere ait taksirutların yapımı planlanmaktadır. Ayrıca proje kapsamında iç ve dış hatlar terminal binaları ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin (giriş kontrol binası, teknik blok-kule, DHMİ hizmet binası, itfaiye binası, iş makineleri ve oto garajı, emniyet binası, regülatör binası, güç merkezi, ısı merkezi, su deposu, gümrük binası, vb.) yapımı gerçekleştirilecek.




Etaplar İnşaat Aşamasında              Etabın Tamamlanması İle 

Hafriyat Miktarı                Taşınabilecek Yolcu Sayısı 


1. Etap 1.266.700.000 m3        70.000.000 Yolcu/Yıl 

2. Etap 362.324.000 m390.000.000 Yolcu/Yıl 

3. Etap 465.154.000 m3120.000.000 Yolcu/Yıl 

4. Etap 405.822.000 m3150.000.000 Yolcu/Yıl 


Toplam 2.500.000.000 m3150.000.000 Yolcu/Yıl



3. Havalimanı nerede?



3. Havalimanı projesi nerede?



Arnavutköy ve Eyüp İlçelerini kapsayacak olan 3. Havalimanı projesi doğu sınırının 3 km güneyinde İBB Odayeri Katı atık Düzenli Depolama Sahası ve Tıbbi Atık Yakma Tesisi, proje alanının İhsaniye köyü sınırından 2,1 km güneyinde İBB Kompostlaştırma ve Geri Kazanım Tesisi ile özel bir firmaya ait Tuğla&Kiremit fabrikası ve proje alanının güneyinde 5 km mesafede Bolluca mahallesi civarında çeşitli sanayi ve üretim tesisleri yer almaktadır. Alibeyköy ölçüm istasyonu proje alanına 20 Km mesafe uzaklıkta bulunuyor.



3. Havalimanı nerede?



3. Havalimanı projesi kapsamında nakliye yolu olarak proje alanının güneyinden geçen D010 Hasdal -Kemerburgaz Yolu, proje alanının güneydoğusunda geçen E80 İstanbul Çevre Yolu, proje alanının içinden geçen Tayakadın-İhsaniye karayolu, proje alanının batısında geçen D020 Örcünlü - Oklalalı yolu ve D69 Çatalca -İstanbul yolu, D 100 E-5 Karayolu kullanılacak.



Tayakadın-İhsaniye Karayolu ; 

 

Proje alanının içinde bulunmaktadır ve yolun 12 km'lik kısmı proje sahası içerisinde kalmaktadır. Söz konusu yol deplase edilecektir. Yol güzergahında yolun sağ ve sol taraflarında ormanlık alanlar bulunmaktadır. Proje sahası içerinde kalan yol Tayakadın köyüne 900 m uzaklıkta bulunmaktadır. Proje sahasının yaklaşık 7 km güneyinde İmrahor ve Bolluca yerleşim yeri bulunmaktadır ve yerleşim yerlerinde ormanlık alanlar, özel bahçeler, fabrikalar, yerleşim(konut) alanları bulunmaktadır. Proje sahasının yaklaşık 9 km güneydoğusunda Göktürk yerleşim yeri bulunmaktadır ve köyde ormanlık alanlar, tarım arazileri, yerleşim(konut) alanları bulunmaktadır.Proje sahasının yaklaşık 9 km güneydoğusunda Göktürk yerleşim yeri bulunmaktadır ve köyde ormanlık alanlar, tarım arazileri, yerleşim(konut) alanları bulunmaktadır.


3. Havalimanı nerede?



D010 Hasdal-Kemerburgaz Karayolu; 

 

Proje alanının güneyinden geçen D010 Hasdal-Kemerburgaz karayolu devamında E80 İstanbul Çevre Yoluna bağlanmaktadır. Yaklaşık 20 km'lik yol uzunluğu bulunmaktadır. Proje sahasında E80 İstanbul Çevre Yolu yönüne doğru yaklaşık ;


• 1,5 km. sağında Işıklar köyü bulunmaktadır, köyde hayvancılık yapılmakta ve tarım arazileri bulunmaktadır. 


• 4,5 km. sağında İSTAÇ'a ait atık kompostlaştırma tesisi bulunmaktadır. 


• 4,5 km. solunda İSTAÇ'a ait atık düzenli depolama sahası bulunmaktadır. 


• Yolun sağında ve solunda ormanlık alan bulunmaktadır. 


• 8 km. solunda Göktürk köyü bulunmaktadır, konut alanları ve az tarım arazileri bulunmaktadır. 


• 17 km. sağında Hasdal Askeri kışlası bulunmaktadır. 



3. Havalimanı nerede?




E80 İstanbul Çevre Yolu; 

 

Proje alanına ortalama 20 km uzaklıkta seyreden karayoludur. 

 

• Şehirlerarası karayoludur, 


• 2. Boğaziçi Köprüsü(Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) ile Asya kıtasına ve Edirne iline bağlantıyı sağlayan karayoludur. 


• Karayolunun 2. Boğaziçi Köprüsü(Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) yönüne doğru sağında ve solunda yerleşim konut alanları bulunmaktadır. 


• Karayolunun Edirne ili yönüne doğru sağında ve solunda yerleşim konut alanları, sanayi alanları, az miktarda tarım alanları bulunmaktadır. 


3. Havalimanı nerede?




D020 Örcünlü-Oklalalı Yolu; 

 

Proje alanının yaklaşık 8 km batısında bulunan karayoludur. 

 

• Tayakadın-İhsaniye karayolunun devamında başlayan yoldur. 


• Yolun sağında ve solunda tarım arazileri bulunmaktadır. 


• Köy yerleşim konut alanları bulunmaktadır. 

 

• Az sayıda sanayi bulunmaktadır. 


• Yolun devamında Eski Kırklareli-İstanbul karayolu ve D69 Çatalca-İstanbul karayoluna bağlanmaktadır. 



3. Havalimanı nerede?



D569 Çatalca -İstanbul Karayolu; 

 

Proje alanının yaklaşık 22 km güneybatısında bulunan karayoludur. Örcünlü-Oklalalı yolundan D569 Çatal-İstanbul Karayolu Büyükçekmece yönüne doğru giderken; 

 

• Çatalca-Subaşı karayolu devamı D569 Çatalca-İstanbul Karayoludur. Yol E80 İstanbul Çevre Yolu ve D100 E-5 karayoluna bağlanmaktadır.(Büyükçekmece ilçesinde bağlanmaktadır.) 


• Yaklaşık 5 km yol boyunca Köy yerleşim konut alanları, tarım alanları bulunmaktadır. 

 

• Yaklaşık 10 km'de Çatalca ilçesi bulunmaktadır, ilçede yerleşim konut alanları, tarım alanları ve sanayi bulunmaktadır. 


• Yaklaşık 15 km'de E80 İstanbul Çevre Yoluna bağlantı bulunmaktadır. 


• Yaklaşık 15 km'de güneyinde Büyükçekmece gölü bulunmaktadır ve göle uzaklığı yaklaşık 500 m'dir 


• Yaklaşık 25 km'de Büyükçekmece ilçesinde geçen D100 E-5 karayoluna bağlantı bulunmaktadır. Büyükçekmece ilçesinde yerleşim-konut alanları bulunmaktadır. 



3. Havalimanı nerede?



D100 E-5 Karayolu; 

 

Proje alanının yaklaşık 25 km güneyinde bulunan karayoludur. 

 

• Şehirlerarası karayoludur, 

 

• D569 Çatalca-İstanbul Karayolu ile D100 E-5 karayoluna bağlanmaktadır.(Büyükçekmece ilçesinde bağlanmaktadır.) 

 

• 1. Boğaziçi Köprüsü(Boğaziçi köprüsü) ve 2. Boğaziçi Köprüsü(Fatih Sultan Mehmet Köprüsü) ile Asya kıtasına ve Edirne iline bağlantıyı sağlayan karayoludur. 

 

• Karayolunun yönüne doğru sağında ve solunda yerleşim konut alanları bulunmaktadır. 

 

• İstanbul şehir içinde geçen kısmında sanayi, yerleşim-konut alanları bulunmaktadır. İstanbul şehir Karayolunun Edirne ili yönüne doğru sağında ve solunda yerleşim konut alanları, sanayi alanları, az miktarda tarım alanları bulunmaktadır.


3. Havalimanı nerede?



Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com


Geri Dön