24 / 04 / 2024

3. Havalimanı Ocak 2019'da açılacak!

3. Havalimanı Ocak 2019'da açılacak!

Toplam 6 pisti ile dev uçakların inebileceği yapıda planlanan İstanbul'un üçüncü havalimanı ihalesinde 22 milyar 152 milyon euro teklifle Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Havalimanı 2019'da açılacak.




İstanbul'a yapılacak 150 milyon yolcu kapasiteli 3'üncü havalimanı için ihale 3 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleştirildi. Başlangıç rakamı 7 milyar euro olarak belirlenen ihalede; TAV, IC-Fraport ortak girişim grubu, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu ve Makyol İnşaat teklif vermişti. 22 milyar 100 milyon euro'ya ulaşan açık artırmada 87'nci tura gelindiğinde IC-Fraport mola istemiş, molanın ardından iki firma açık artırmaya devam etse de ihalede 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin de en yüksek teklifi olan 22 milyar 152 milyon euro artı KDVyle Limak-Kolin-CengizMapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti. 


Tüm Türkiye'yi televizyona kilitleyen ve 87 turluk heyecanlı ihalenin ardından Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu 22 milyar 152 milyon euro'luk teklif ile 3'üncü havalimanı ihalesini kazandı. 


Havalimanının Ocak 2019'da hizmete girmesi hedefleniyor. Havalimanında büyük uçakların iniş ve kalkışlarına uygun 3.5-4 km uzunluğunda Karadeniz'e paralel olan 4 pist ve Karadeniz'e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak. Bu pistlerin sayesinde F kodlu en büyük yolcu uçakları Airbus A380 ve Boeing 747-800 iniş yapabilecek. Yapılması planlanan iki taksirut 3 bin 500 nietre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olacak. Bu taksirutların acil pist niteliği bulunacak. Bunlara bağlı küçük taksirutlar da inşa edilecek. 


Toplam yatırım 90 milyar TL'ye ulaşacak İhalenin ardından konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havalimanı için toplam yatırım maliyetinin 10 milyar euro olduğunu dile getirerek, "Toplamda yapılacak yatırım 90 milyar Türk Lirası'na ulaşacak" açıklamasını yaptı. Daha sonra inşaatı üstlenen konsorsiyum içinde yer alan Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul 3. havalimanı için projenin tamamlandığını ve Mayıs ayı başında inşaatın başlayacağını söyledi. 


Dev havalimanının inşaatı 3 etap olarak planlandı Havalimanı inşaatı 3 ayrı bölümden oluşacak ve ilk etabın inşaatı en geç 42 ay sonra bitecek. 


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön