26 / 04 / 2024

3. Havalimanı projesi İstanbul'u devler ligine taşıyacak!

3. Havalimanı projesi İstanbul'u devler ligine taşıyacak!

İstanbul 3. Havalimanı Projesi, engelleme girişimlerine rağmen tam gaz sürüyor. Dünyanın en büyük hava alanları arasına girecek proje, bitirildiğinde yılda tam 150 milyon yolcu ağırlayacak...




3. Havalimanı Projesi, engelleme girişimlerine rağmen tam gaz sürüyor. Dünyanın en büyük havaalanları arasına girecek proje, bitirildiğinde yılda tam 150 milyon yolcu ağırlayacak.


Yılda 150 milyonluk yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak 3. Havalimanı, Türkiye'yi dünyada önemli bir kavşak haline getirecek. 90 milyar TL yatırımla hayata geçecek projenin, 2018'de tamamlanması öngörülüyor. Birbirinden bağımsız altı pistli olacak şekilde yapılacak havalimanı, Türkiye’yi devler ligine sokmanın yanı sıra İstanbul’u da bir ‘hub’ haline getirecek.   


BAŞBAKAN ERDOĞAN TARİHİ VERDİ 


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 3. havalimanının çalışma takvimini  açıkladı. Erdoğan konuşmasında "Düşünebiliyor musunuz, dünyanın en büyük havalimanı yapılacak, ilk üçün içinde, bunun önünü kesiyorlar. Kesebilecekler mi? Hayır kesemeyecekler. Niye? Çünkü onun önünü kesmek hukuksuzluktur, kanuna aykırıdır. Bunları ortaya koyacağız ve gümbür gümbür orada dozerlerimiz çalışacak. Nisan ayının sonu, haziranın başı tarih veriyorum. Önünü kesmeye çalışanlar, önce bizi ezecekler ancak öyle bunun önünü kesebilirler" demişti. 


BÖLGE İDARE MAHKEMESİ YENİDEN BAŞLATTI


Geçtiğimiz aylarda dört kişinin, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvurarak, İstanbul'a yeni havalimanı projesinin tarımsal alanları yok edeceği, doğal hayatı olumsuz etkileyeceği, iklim değişikliğini hızlandıracağı, orman alanlarını yok edeceği ve içme suyu havzalarına zarar vereceği gerekçeleriyle, ÇED Olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini istemişti. 21 Ocak'ta ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar veren mahkemenin kararı üzerine, bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi geçen hafta ‘yürütmenin durdurulması' kararını kaldırdı.


SÜRE UZAMAZ


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yargı süreciyle birlikte havalimanı inşaatının 1 yıl uzayabileceği iddialarına şöyle yanıt verdi: “Hayır uzamaz. Hiç kimse Türkiye'nin dünyaya nam salan bu mükemmel projesinin duracağı şeklinde kanaate varmasın. Bu havaalanı mutlaka yapılacaktır, ÇED raporu olumludur. Havalimanımız durmadan devam edecektir" diye konuştu. 



Akşam


Geri Dön