26 / 04 / 2024

3. Havalimanı projesinde aksama yok!

3. Havalimanı projesinde aksama yok!

Türkiye'yi dünyada önemli bir kavşak haline getirecek 3'üncü Havalimanı'na yargı freni geldi. Kararın eksik bilgiden kaynaklandığını söyleyen ilgili bakanlıklar, "Projenin aksaması söz konusu bile olamaz" dedi...





Türkiye'yi dünyada önemli bir kavşak haline getirecek 3'üncü Havalimanı'na yargı freni geldi. Kararın eksik bilgiden kaynaklandığını söyleyen ilgili bakanlıklar, "Projenin aksaması söz konusu bile olamaz" dedi.


25 Aralık operasyonunda hedef alınan, yılda 150 milyonluk yolcu kapasitesiyle Türkiye'yi dünya birincisi yapacak 3'üncü Havalimanı Projesi'ni yargıyla durdurmaya kalktılar. Havalimanın olumlu ÇED raporunun yürütmesinin açılan dava üzerine İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. 90 milyar liralık yatırımla Türkiye'yi dünyada önemli bir kavşak haline getirecek yatırımın, 2018'de tamamlanması öngörülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Çalışmalar aksamadan havalimanı hayata geçecek" mesajı verdi. Mahkemenin eksik bilgiden dolayı bu kararı vermiş olabileceğine dikkat çeken Güllüce, projede herhangi bir aksaklık olmayacağını söyledi. Bakan Güllüce, İstanbul İdare Mahkemesi'nin 10 günden az askıda kaldığı iddialarını kabul edip yürütmeyi durdurmasının doğru bir karar olmadığına vurgu yaptı. Güllüce, "ÇED Yönetmeliği'nde 13 gün deniliyor, biz de tam 13 gün askıda bırakmışız. İtirazımızı yapacağız, henüz bize ulaşmış bir bilgi yok. Maddi hata olduğu kanaatindeyiz" dedi. 


PROJE SÜRESİ UZAMAZ 

Bakan Güllüce, yargı süreciyle birlikte havalimanı inşaatının 1 yıl uzayabileceği iddiaları için "Hayır uzamaz. Hiç kimse Türkiye'nin dünyaya nam salan bu mükemmel projesinin duracağı şeklinde kanaate varmasın. Bu havaalanı mutlaka yapılacaktır, ÇED raporu olumludur. Havalimanımız durmadan devam edecektir" diye konuştu. 


HAZİNE'YE 1 MİLYAR EURO ZARAR

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan 3'üncü Havalimanı'na yönelik karara çeşitli çevrelerden tepki yağdı. Kararın projeyi ertelemesi durumunda Hazine, her yıl şirketten tahsil edeceği 1 milyar euroluk gelirden olacak. SETA Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, "Bu durum Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlerin kafasında soru işareti bırakır. Ülke görünümü, risk primi ve faizler üzerinde etkili olur" dedi.


DHMİ: İŞLER DURMAYACAK

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, verilen kararın, yapılan iş ve işlemleri durdurmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Projeyle ilgili süreçlerin planlandığı şekilde devam ettiği bildirildi.


THY: BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Böyle büyük projelerin ertelenmesi doğru değil. İhtiyaç olduğu için bir an önce yapılmalı. Yatırımın olmamasını hayal etmek bile mümkün değil" diyerek tepki gösterdi.


ELVAN: SÜRECİ ETKİLEMEZ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karara tepki göstererek "Bu sadece ÇED'in geçici durmasına yönelik bir karardır. Hiçbir şekilde havalimanının yatırım sürecini etkilemeyecektir" dedi.


TAV, ATATÜRK HAVALİMANI'NI GENİŞLETECEK

Atatürk Havalimanı'nın işletme hakkını elinde bulunduran TAV Havalimanları Holding'in CEO'su Sani Şener, yapımı henüz başlamayan 3'üncü Havalimanı'nda gecikme olasılığına karşın, Atatürk Havalimanı'nda genişleme projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön