20 / 04 / 2024

3. Havalimanı’na Batı’dan kredi yok!

3. Havalimanı’na Batı’dan kredi yok!

Yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için kapıda beklediği ileri sürülen projeyi iki kamu bankası ile Rusların sahibi olduğu bir Türk bankası fonlayacak.



Üçüncü havalimanına hangi bankaların kredi kullandıracağı belli oldu. Anka’nın haberine göre, 4.5 milyar euroya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank tarafından kullandırılacak. Yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için kapıda beklediği ileri sürülen projeyi iki kamu bankası ile Rusların sahibi olduğu bir Türk bankası fonlayacak. Beşli konsorsiyum ile bankaların görüşmelerinde neredeyse sona yaklaşıldı. Yabancı bankaların çeşitli nedenlerle konsorsiyuma girmediğini söyleyen bir kaynağa göre, 4.5 milyar euroya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank’ın oluşturduğu ikisi kamu biri özel üç Türk bankası tarafından kullandırılacak.


EXİMBANK DA DEVREYE GİREBİLİR

Bazı kaynaklar ise şimdiye kadar Türkiye’deki bir proje için kullandırılacak en büyük kredinin 700 milyon euroya yakın kısmının Eximbank tarafından, yapılacak bazı düzenlemeler ile kullandırılabileceğini, bunun için ekonomi yönetimi ile tarafların ve konsorsiyumu yöneten bankaların görüştüğünü söylüyor.


36 MİLYAR EUROLUK PROJE

İstanbul’un kuzeyine yapılacak üçüncü havalimanının ihalesini 22 milyar 152 milyon euroluk rekor teklifle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat-Mapa İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. KDV’si ile birlikte 36 milyar euroyu bulan ve mayıs ayının başında düzenlenen ihale ile üçüncü havalimanının 25 yıllık kullanım hakkını alan beşli konsorsiyum üyeleri o dönem yaptıkları açıklamalarda, finansman sorunun olmadığını, yerli yabancı bir çok bankanın kapılarını çaldığını belirtmişti.


Konsorsiyuma yabancı bankaların katılmaması kredi anlaşmasının yapılması ve duyurulmasını da geciktirdi. Yabancı bankaların artan jeopolitik riskleri ileri sürerek konsorsiyuma katılmadıkları ileri sürülüyor. Hazine garantisine rağmen 3. Köprü projesinin kredisini de Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası vermişti.


Taraf 


Geri Dön