29 / 03 / 2024

3. havalimanında kredi için ek süre!

3. havalimanında kredi için ek süre!

4.5 milyar Euro toplam kredi sözleşmesi yapılacak olan 3’üncü havalimanına ek süre verildi. Kredi sözleşmeleri için mayıs ayında biten süre yıl sonuna kadar uzatıldı.



İstanbul’a yapılacak olan 3. havalimanına alınacak kredi için ihaleyi kazanan konsorsiyuma verilen süre yıl sonuna kadar uzatıldı. Yetkililer, kredi sözleşmesi için ek süre verilmesinin nedeninin bürokratik süreçler olduğunu ifade ediyor. 3. havalimanı için toplamda 4.5 milyar Euro kredi alınacak. 


Edinilen bilgilere göre, 3. havalimanıyla ilgili olarak yapılan ilk planlamada kredi sözleşmelerinin son tarihi Mayıs 2015 olarak belirlenmişti. Yeni havalimanını yapacak konsorsiyum tarafından kurulan İGA adına geçtiğimiz haftalarda açıklamalarda bulunan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, havalimanı için kredinin bulunduğunu açıklamıştı. 7 bankadan 4.5 milyar Euro kredi alacaklarını açıklayan Özdemir, “Kredinin yüzde 60’ını (2.7 milyar Euro) Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank sağlayacak. Yüzde 40’ını da Garanti, Yapı Kredi, Denizbank ve Finansbank karşılayacak. 4 yılı ana para ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli olacak” demişti. Ancak Özdemir’in sözünü ettiği büyük kredi paketi için görüşmeler mayıs sonuna kadar tamamlanamadı.


EK SÜRE VERİLDİ


Bunun üzerine konunun Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alındığı ve ek süre verilmesine karar verildiği ifade ediliyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre ek süre verilmesinin nedeni, bankalarla konsorsiyum arasındaki dokümantasyon süreçlerinin uzaması. Kredi detaylarıyla ilgili bir sorun olmadığı vurgulanırken, “Yer teslimi yapıldı. Görüşmeler de sürüyor. İdarenin bu tür durumlarda ek süre verme hakkı var, bu hak kullanıldı. Ama krediyle ilgili sıkıntı olmaz” bilgisi veriliyor. 

3. havalimanı kredisine ek süre verilmesinden sonra ilk kredi anlaşması da netleşti. Rus Sberbank’ın 3. havalimanı için 500 milyon Euro’luk finansman sağladığı açıklandı. Finansman, Sberbank’ın Türkiye’de tamamına sahip olduğu Denizbank aracılığı ile sağlanacak.


Hürriyet





Geri Dön