28 / 03 / 2024

3. Havalimanı’nın 4.5 milyar euroluk kredi anlaşması imzalandı!

 3. Havalimanı’nın 4.5 milyar euroluk kredi anlaşması imzalandı!

İstanbul’da yapımı süren 3. Havalimanı’nın 4.5 milyar euro’luk kredi anlaşması imzalandı. Finansman, 3’ü kamu 3’ü özel 6 bankadan sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çılgın projeler diyorduk ya, en önemli çılgın proje şu anda bu” dedi.



İstanbul’da yapımı süren 3. Havalimanı’nın 4.5 milyar euro’luk kredi anlaşması imzalandı. Finansman, 3’ü kamu 3’ü özel 6 bankadan sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çılgın projeler diyorduk ya, en önemli çılgın proje şu anda bu” dedi.


İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının 6 milyar euro’ya malolacak ilk etabı için toplam 6 bankadan sağlanan 4.5 milyar euro’luk kredi anlaşması dün imzalandı.


İmza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Hani çılgın projeler diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur. Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye, bilhassa İstanbul artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek” dedi.


3 kamu, 3 özel...


İlk etabı 2018’in ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan havalimanı 2028’de tüm bölümleriyle faaliyete geçip, Avrupa, Asya ve Afrika’yı birleştiren küresel bir merkez olacak.


Toplam 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan “İGA” ile Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4.5 milyar euro’luk kredi anlaşması imzalandı.


Ziraat Bankası yaklaşık 1.5 milyar euro, Halkbank ve Vakıfbank yaklaşık 1’er milyar euro, Denizbank 500 milyon euro ve Garanti Bankası ile Finansbank da 300’er milyon euro kredi verdi.


5 müteahhit grubu, İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013’te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon euro artı KDV teklif ederek kazanmış ve İGA Havalimanı İşlemesi A.Ş’yi kurmuştu.


Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir böylesine büyük çaplı bir kredinin 1 yıl içinde, üstelik   Hazine garantisi olmadan sağlandığını söyledi.


150 milyon yolcu


Toplam alanı 76 milyon metrekare olan ve dört etaptan oluşacak projenin, tüm etapların tamamlanmasının ardından yıllık yolcu kapasitesinin 150 milyon olması hedefleniyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin tüm etaplarıyla tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğini söyledi.


İstanbul’un yeni havalimanının, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde bir alana yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu alanın tesadüfen seçilmediğini, havalimanı projesinin uygulama alanının, bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri, doğal-yapay mania durum tespitleri yapılarak belirlendiğini söyledi.


Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, İstanbul’a 3. havalimanı projesinin belirlenen takviminde ilerlediğini ve zamanında tamamlanacağını ifade etti.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:


“10.2 milyar euro yatırım maliyeti, 22.1 milyar euro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32.4 milyar euro’ya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır... Bu projenin yatırım bedeli, geçtiğimiz on yılın yaklaşık 10 katı bir büyüklüğe tekabül ediyor. Yap-işlet-devret modeliyle, devletin kasasından bir kuruş bile çıkmadan hayata geçirilecek bu projeyle devlet, kira bedeli ve KDV olarak 26 milyar euro’nun üzerinde bir kazanç sağlayacaktır.”


‘İş sağlıyor’


Havalimanının tamamen hizmete girmesiyle yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Cumhurbaykanı Tayyip Erdoğan, “Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır. 2013 yılında üç-beş ağaç bahanesile başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler. Bunun da karşısına dikildiler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı” dedi.


Metro ihalesi 2016’da


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolunun 2016 Mayıs ayında açılmasıyla yeni havalimanının Avrasya bağlantılarının da sağlanmış olacağını belirterek, havalimanını gayrettepe’ye bağlayacak olan hızlı metro hattının yapım ihalesini de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapacaklarını söyledi. 


Bağlantı yolları mayısta açılacak


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, havalimanını şehir merkezine bağlayacak önemli karayolu ve raylı sistem projelerinin de eşzamanlı yürütüldüğünü belirterek, havalimanından geçecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantılı otoyolun 2016 Mayıs’ında hizmete alınacağını söyledi. Bilgin, Havalimanı- Gayrettepe hızlı metro ihalesini 2016’da yapacaklarını, havalimanının ilk etabını 2018’de açacaklarını belirtti.


Milliyet


Geri Dön