19 / 04 / 2024

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ihaleye çıkıyor!

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ihaleye çıkıyor!

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ilgili bilgi veren eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan A Haber'e verdiği röportajda yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan tünelin bugünlerde ihaleye çıkacağını söyledi.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu, İstanbul Boğazı'nın iki yakasını metro ve karayolunun yer aldığı bir tüp geçit ile bağlayacak olan  '3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli' projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci Mayıs'ta başlamıştı.


İki katı lastik tekerlekli araçlar, bir katı metro geçişi için ayrılacak olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ilgili bilgi veren eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan A Haber'e verdiği röportajda yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin bugünlerde ihaleye çıkacağını söyledi. Tünelin seçimden önce ihaleye çıkmasının planlandığını dile getiren Elvan "Biz tüneller açıyoruz. Denizin altından tünelleri geçiriyoruz. Dünyanın en büyük köprülerini yapıyoruz. Bunlar bizim için sorun değil" dedi. 

 

-Tünelin lncirli-Söğütlüçeşme arasında 31 kilometre uzunluğundaki hızlı metro kesiminde 14 istasyon bulunacak. Günde 1,5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan metro bölümü 9 raylı sistemle entegre olacak. Raylı sistemleri, günlük 6,5 milyon yolcu kullanacak. Incirli-Söğütlüçeşme yolculuğu 40 dakikada gerçekleştirilecek. 


-Projenin TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak karayolu kesiminde toplam uzunluk 16 bin 150 metre, 3 katlı tünel bölümü ise 6 bin 500 metre olacak. Hasdal-Çamlık kavşağı arasındaki seyahatin 14 dakikada gerçekleştirilmesi planlanırken karayolu kesimi günde 120 bin araç kapasitesinde olacak. 


-Proje delme tünel olarak inşa edilecek. Projenin inşaatı aşamasında ihtiyaç duyulacak yapı malzemesi dışarıdan hazır satın alınacak. Proje test süreleri dahil 5 yılda tamamlanacak. Yap-işlet devret modeliyle gerçekleştirilecek projenin inşaatında 2 bin 800 işletme aşamasında ise 800 personel istihdam edilecek. 



3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli güzergahı 


Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com



Geri Dön