26 / 04 / 2024

3. köprü projesi!

3. köprü projesi!

3. köprü projesi neden yapılıyor? 3. köprü projesi nereden nereye yapılıyor? Tüm sorularınızın yanıtı ve 3. köprü projesi ile ilgili diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



3. köprü projesi!

İstanbul'daki ve mevcut Boğaz Köprülerindeki trafik yoğunluğu ile İstanbul'un şehir içindeki nüfus yoğunluğunu azaltılması için 3. köprü projesi yapılıyor. Bu proje ile birlikte, hem iki köprü üzerindeki trafik yükü azalıyor, hem de İstanbul'un kuzeyinde yeni yerleşim ve ticaret alanları oluşturularak, nüfus yoğunluğunun dağıtılması planlanıyor.


Söz konusu 3. köprü inşaatı için 29 Mayıs 2013 tarihinde temel atıldı.


Dünyanın en uzun asma köprüsü olma niteliğine sahip 3. boğaz köprüsünün ana açıklığı 1.408 metre; yüksekliği ise 320 metreyi aşkın olarak karşımıza çıkıyor.


Asya’dan Avrupa’ya geçişi sağlayan 9 bin 500 kilometre uzunluğundaki 8 uluslararası ulaşım koridorunun tamamına sahip İstanbul'da yapılacak 3. köprü projesi için seçilen güzergah Uskumruköy Kavşağı ile sırasıyla Riva, Hüseyinli, Reşadiye, Alemdağ ve Paşaköy Kavşakları arası olarak belirleniyor. "3. köprü nereden nereye?" sorunuzun detaylı yanıtı aşağıda sıralanıyor.


3. köprü güzergahı 2013

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, Odayeri-Paşaköy Kesimi;

- Odayeri Kavşağından başlayarak Paşaköy Kavşağı sonrasında proje sonuna kadar, yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki 2x4 şeritli otoyol kesimi ile;

- Odayeri Kavşağı'ndan başlayarak, mevcut Mahmutbey Batı Kavşağı'na gerekli düzenlemeler yapılarak bağlanacak şekilde, yaklaşık 22 kilometre 2x4 şeritli otoyol bağlantı yolu;

- Reşadiye Kavşağı'ndan başlayarak Çamlık Kavşağı’na kadar, yaklaşık 13 kilometre 2x4 şeritli otoyol bağlantı yolunu kapsıyor.


3. köprü projesi kapsamında Odayeri - Paşaköy arası otoyol kesiminde, toplam uzunluğu yaklaşık 2164 metre, orta açıklığı yaklaşık 1408 metre olan 2x4 şeritli otoyol ve 2x1 şeritli demiryolu geçişi aynı platformda olacak şekilde yapılması planlanıyor.


3. köprü projesi uzunlukları:

* Odayeri-Paşaköy Arası 

60 km (2x4 şeritli)

(Enkesiti 59 metre, orta açıklığı 1408 metre, toplam uzunluğu 2164 metre olan 2x5 şeritli 3. Boğaz Köprüsü dahil)

* Mahmutbey Kavşağı-Odayeri Kavşağı Arası : 22 kilometre 2x4 şeritli

* Reşadiye Kavşağı-Çamlık (Ümraniye) Kavşağı Arası : 13 kilometre 2x4 şeritli


Depreme karşı gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması beklenen 3. köprü projesinin bağlantı yolları dahil tüm otoyolun toplam yatırım tutarı 4,446 milyar TL olarak belirlendi.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön