23 / 04 / 2024

3. köprü Şubat sonunda bitecek!

3. köprü Şubat sonunda bitecek!

Üçüncü köprü şubat sonunda bitecek. Köprüye ulaşan yollardaki işler hâlâ sürdüğü için açılışın haziranda olması bekleniyor. Ama kim bilir belki şubat sonunda örneğin 26 Şubat’ta köprüden ilk geçişe şahit olabiliriz



İstanbul’un iki yakası yeni yılda üçüncü kez buluşuyor. 3. Boğaz Köprüsü nam-ı diğer Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün iki yakası şubat ayı sonunda tam birleşmiş olacak. Çalışmaların son hız sürdüğü köprüde son tabliyenin bağlanmasına çok kısa bir süre kaldı. Önceki hafta sonu üçüncü köprüye gittim, hummalı çalışmaları yerinde inceledim.


Hatırladığım kadarıyla ikinci köprünün yapımında iki yaka birbirine kavuştuğunda, Turgut Özal kendi kullandığı araba ile bir yakadan diğer yakaya geçmişti, yanında da eşi Semra Hanım vardı. Bu geçiş gerek otomobilin içinden gerekse de dışından görüntülenmiş, böylece köprünün reklamını bizzat Cumhurbaşkanı yapmıştı. Hatta o geçiş sırasında Turgut Özal’ın eşine, “Haydi bir kaset koy da neşelenelim Semra Hanım” dediği de hâlâ hatırlanır. Gerçekten son derece başarılı bir tanıtım… Üçüncü köprü inşaatını incelerken aklıma o günler geldi. Düşündüm, acaba bu köprü tamamlanınca bir yakadan diğerine ilk kim geçecek? Türkiye’nin son yıllarda yaptığı en büyük projelerden biri olan 3. Köprüde iki yakanın birbirine bağlandığı ve ilk geçişin sağlandığı anda görkemli bir devlet töreni yapılacağı açık. IC İçtaş ve Astaldi JV tarafından yapılan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye’yi bu hedefine daha da yaklaştıracak en önemli adımlardan biri. Bu nedenle iki yakanın üçüncü buluşmasında köprüden geçen ilk ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan olması çok yakışmaz mı? Başından beri desteği ortada. İstanbul trafiğini azaltacak köprünün yapımıyla ilgili olarak gelen tüm eleştirileri bizzat göğüsledi.


Trafiğin her geçen gün daha da arttığı İstanbul’da 2016 Haziran’ında açılacak olan üçüncü köprü, kamyonları şehirden çıkaracak umuduyla bekleniyor. Köprü ilk etapta Ümraniye ile İkitelli arasını bağlayacak.


Ümraniye-İkitelli bağlanacak

Günde yaklaşık 1500 aracın trafiğe katıldığı İstanbul’da şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla yapılan 3. Boğaz Köprüsü’nde son 390 metrenin montajı kaldı. İki yaka şubat ayı sonunda bağlanmış olacak. Böylece birinci, ikinci boğaz köprüsünün ardından iki yaka üçüncü sefer birleşmiş olacak. Ardından elektrik işleri, asfaltlama, asfalt aydınlatma, kedi yolu başta olmak üzere var olan ekipmanların sökümü gibi bitirme işleri başlayacak. Bu işlerin haziran sonunda bitirilmesi planlanıyor.  Peki önce hangi semtler birbirine bağlanacak. En merak edilen soru bu aslında. Haziran sonunda İkitelli – Ümraniye ulaşımı başlıyor!


3. köprü haziran sonunda Asya tarafında Ümraniye,  Avrupa yakasında ise İkitelli’yi birbirine bağlayacak. Haziran sonu itibariyle köprü dahil olmak üzere bu iki lokasyon arası ulaşıma açılmış olacak. Böylece Odayeri - İkitelli ve Paşaköy - Çamlık bağlantı yolları, hem otoyolun İstanbul’un şehir içi ile bağlantılarını sağlayacak hem de TEM Otoyolu’ndaki yoğun trafiği rahatlatacak.


Araçlar hem kesintisiz bir şekilde transit geçiş yapabilecek hem de İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafiği azalmış olacak. Böylece, önemli ölçüde yakıt tasarrufu da sağlanacak.


Önce karayolu trafiğe açılacak

3. Boğaz Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü üzerindeki raylı sistem çalışmaları sözleşmede öngörüldüğü şekilde eş zamanlı olarak bitirilecek. Ancak köprü önce karayolu sonra demiryolu trafiğine açılacak. Raylı sistem Avrupa yakasında 3. Havaalanı ve Halkalı’ya, Anadolu yakasında da Köseköy Sabiha Gökçen güzergahından köprüye bağlanacak. Raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.  Marmaray  ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.


3. köprü Şubat sonunda bitecek!


Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 2. köprünün tanıtımını kendi kullandığı otomobil ile bizzat yapmıştı.

 

Trafiği rahatlatacak

İstanbul trafiği artık içinden çıkılmaz bir durumda. İnsanlar son dönemde daha öğlen yemeklerinde trafik başlamadan eve kaçalım muhabbeti yapmaya başladı. Öğlen yemeklerinde artık dışarıda randevu vermeyen işadamları biliyorum. Geçen gün bindiğim taksi şoförünün sözleri gelinen noktayı çok iyi özetliyordu: “Son dönemde İstanbul’da müşteri sayısı çok arttı sanki. Trafik çok fazla olduğu için korsan taksiler artık bu işi yapamaz hale geldi herhalde.’’


Bu nedenle Karayollarına yönelik şöyle bir beklenti var.  Üçüncü köprü açıldığında, ikinci köprünün de birinci köprü gibi ağır taşıt trafiğine kapatılması ve araçların buraya yönlendirilmesi. Bu olduğu taktirde trafikte ciddi bir rahatlama sağlanır.  


Böylece İkitelli Mahmutbey gişelerden giren bir kamyon hiç İstanbul trafiğine girmeden, TEM’in sonundan yine İstanbul trafiğine hiç bulaşmadan  İzmir  tarafına rahatlıkla devam edecek. Hayat doğal olanı zorlayacaktır. İkinci köprü ağır taşıt trafiğine kapatılmazsa dahi kamyon şoförleri yine de burayı tercih edecektir. Çünkü ikinci köprü trafiğine girdiklerinde harcadıkları mazot, zaman onlara çok büyük külfet. Çoğu şehirde gümrükler de şehir dışına taşındığı için yavaş yavaş artık kamyon şoförleri de şehir içine girmek istemeyeceklerdir.


Bu arada not düşelim; haziran ayında Mahmutbey’den direkt giriş olacak. Karşı yakada ise Çamlık’tan direkt TEM’e bağlantı yapılıp çıkış verilecek. Böylece ağır vasıtalar Mahmutbey’den, Çamlık’a kadar gidebilecek.


İki kez ertelenen ve bu mart ayında yapılacak karayolu bağlantı yolları ihaleleri tamamlandığında ise Kuzey Marmara Otoyol projesi karayolu bağlantı yollarıyla Akyazı’dan (Sakarya) - Kınalı’ya kadar (Edirne) gidilecek.   


Milliyet 


Geri Dön