28 / 03 / 2024

3. Köprü'nün ÇED'i yoksa kredi de yok!

3. Köprü'nün ÇED'i yoksa kredi de yok!

Bankaların, kredi için köprü güzergahında değişiklik istediği iddia ediliyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geçen hafta 15 ilçede imar planı iptal edilen 3. Köprü için yeni bir iddia ortaya atıldı...



Toplam 2.3 milyar TL'lik ihale bedeli için IC - Astaldi ortaklığı, aralarmda Garanti ve Ziraat Bankası gibi devlerin de yer aldığı 7 bankadan 2,4 milyar dolarlık kredi niyet anlaşmasına imza atmıştı, iddiaya göre, son dakika yapılan bir kanun değişikliği üe ÇED raporundan muaf tutulan 3. Köprü için kredi verecek olan bankalar özel bir ÇED raporu hazırlanması istedi. Krediyi serbest bırakmak için bankaların ÇED raporunun tamamlanmasını beklediği, bu süreçte de kuş göç yolları ve yeraltı kaynak suları üzerinde yer alan eski imar planı yerine ÇED raporu alınabilecek yeni bir güzergah üzerinde çalışıldığı iddia ediliyor. 


"Ön anlaşma imzaladık" Konuyla ilgili görüştüğümüz IC Holding Başkanı İbrahim Çeçen, bankalarla ön anlaşmanın imzalandığını açıkladı. Güzergah değişikliğinin bankalardan geldiğine ilişkin iddiayı reddeden Çeçen, 2.3 milyar dolarlık kredi için de birkaç ay öçnce bankalarla ön anlaşma imzaladıklarını söyledi. Kredi musluğunun başında bulunan 7 bakanın bundan sonraki süreçte atacağı adımlar da merak konusu. 

Değişikliği bankalar istedi İddiayı gündeme getiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, "Güzergah değişikliğinin kamulaştırma bedelinden kaçmak için mi yoksa çevre üzerindeki tahribattan ötürü mü yapıldığını söylemek için yeni imar planına bakmak lazım. Ancak benim çok sağlam bir kaynaktan aldığım bilgiye göre, proje için kredi veren bankalar, krediyi serbest bırakmak için ÇED raporu görmek istemişler. Halen ÇED raporu tamamlanmış değil. Eski imar planının yer aldığı güzergah, önemli kuş göç yolları ile yer altı su kaynaklan üzerinde yer alıyordu. Benim aldığım bilgiye 3.Köprü için milyar dolarlar (aştırma bedeli göre bankalar çevre hassasiyetlerinin yeterince gözetilmediğini belirterek imar planında değişiklik istemiş" bilgisini verdi. 


3. Köprü bağlanü yollan ile ilgili alternatif pek çok güzergahın ortaya çıktığına işaret eden Bozoğlu, henüz net planının bakanlık tarafından açıklanmadığına işaret etti. Yeni imar planı için çalışmaların başladığını kaydeden Bozoğlu, araştırma, askı ve onay sürecinin ardından en geç 3 ay içinde yeni imar planının ortaya çıkacağını açıkladı. 

Burada kamulaştırma bedelinden de kaçılıyor olabilir. Bu noktada yeni imar planını görmek gerekir" ifadelerini kullanan Bozoğlu, "Halk için yapılmayan hükümetin istemediği ÇED raporu bankalar için hazırlanıyor. 

Bu da projedeki en büyük yanlış ve eksiklik" diye konuştu. 


Ana güzergah değişmedi Kentsel dönüşüm yasasından son birkaç yıldır ortaya konan pek çok inşaat projesinin baştan aşağı 'rant' olduğunu anlatan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkam Ali Güvenç Kiraz, güzergah değişikliği kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Burada projenin temel aksı değiştirilmiyor. Ancak bazı güzergahlarda değişikliğe gidilecek. Bu çok büyük bir proje ve bahsedilen alanlar, İstanbul'un en değerli arazileri. Bundan sonraki süreçte kamulaştırıldıysa onların iptal edilip vatandaşlara iade edilmesi gerekir. Yeni güzergahlar üzerindeki vatandaşlara ait yeni yerler yapılacaksa bunların başlatılması gerekecek. Kamuya ait arazilerde tahsisler olacaktır." milyar dolar toplam maliyeti Kamulaştırma yükü hesaplandı KÖPRÜ yollarının geçeceği Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ise, yaklaşık 2.5 yıldır Çatalca Bölgesi'nde köprü güzergahına ilişkin çalışma yapıldığını açıkladı. 2 veya 3. Etap olarak düşünülen Çatalca'da henüz kamulaştırma çalışmalarının başlamadığını anlatan Kara, "İptal yazısı gönderilen ilçelerde eski imar planlarına göre devam edilecek. Burada kamulaştırma yükü düşünülmüş olabilir"diye konuştu. 


Poyrazköy 7 bankadan çekilen kredi Kesilen ağaç sayısı GÜZERGAHI dolayısıyla binlerce ağacın kesilmesine yol açacak 3.köprü projesi ihaleyi kazanan IC Astaldi ortaklığı Ziraat, Vakıf, Halk, Yapı Kredi, İş, Akbank ve Garanti bankalarıyla 2.3 milyar dolarlık kredi niyet anlaşması yaptı. 

Bankalar ile şirketin yaptığı niyet anlaşmasına göre bankaların her birinden eşit tutarda ve 9-9.5 yıl geri ödemeli kredi kullanılacak. 


Sözcü


Geri Dön