23 / 04 / 2024

3. nükleer santral İğneada'ya yapılabilir!

3. nükleer santral İğneada'ya yapılabilir!

Akkuyu ve Sinop tartışıladursun, Enerji Bakanlığı yetkililerinin 3. santrala ilişkin açıklamaları kafa karıştırdı. Bir yetkili Türkiyenin sahip olacağı üçüncü nükleer santral için Trakyadaki Bulgaristan sınırına yakın olan İğneadanın ön plana çıktığını sö



Japonyada Fukuşima santralında yaşanan felaketin ardından Türkiyeye kurulması planlanan iki nükleer santralle ilgili yaşanan tartışmaya şimdi de üçüncü santralın nerede yapılacağı sorusu eklendi.

Reuters haber ajansına bilgi veren Enerji Bakanlığı yetkilileri, Mersin Akkuyu ve Sinopa yapılması planlanan nükleer santralların ardından Türkiyenin sahip olacağı üçüncü nükleer santral için Trakyadaki Bulgaristan sınırına yakın olan İğneadanın ön plana çıktığını söyledi.

Reutersa bilgi veren yetkili, Nükleer santralın yapılacağı üçüncü yer için birkaç isim ön plana çıkıyor. Bunların başında da Trakya Bölgesindeki İğneada bulunuyor dedi. Yetkili, İğneadanın deprem açısından en güvenli bölgelerden biri olduğuna vurgu yaptı.
Ancak Milliyetin ulaştığı Enerji Bakanlığı yetkilileri, şimdilik Mersin Akkuyu ve Sinopa kurulacak santrallarla ilgili sürecin devam ettiğini, üçüncü santral için somut bir çalışma başladığını söylemek için erken olduğu bilgisini verdi. Milliyete konuşan yetkili, Böyle bir süreçte üçüncü santralın yeri için bir çalışma yok. İğneada, daha önce de hem deprem riski az olduğundan hem de deniz kenarında olduğundan gündeme gelmişti, ama çalışma olduğunu söylemek için erken dedi.

Henüz etüt yapılmadı
Okan Üniversitesi öğretim üyesi ve nükleer enerji konusunda uzman olan Profesör Tolga Yarman, İğneadanın Türkiyenin ilk kez nükleer santral kurmayı gündemine aldığı dönemde gündeme geldiğini hatırlattı. Yarman, Oraya ilk olarak Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) 1970lerin başında heves etmişti fakat Genelkurmay Başkanlığı Bulgaristana yakınlığı nedeniyle icazet vermemişti. Başka yer aranırken Akkuyu o günkü koşullar itibariyle depremden uzak diye öne çıkmıştı dedi.
Yarman, resmi kurumların bugüne kadar İğneadaya nükleer santral kurma konusunda bir etüt yaptığına dair bir bilgisi olmadığını da ekledi. İğneadanın Türkiyenin en kalabalık nüfusa sahip ili İstanbula coğrafi yakınlığına dikkat çeken Yarman, İstanbulu nasıl etkileyeceğinin iyice çalışılması gerekir. Algı itibariyle dahi etkisine bakmalı, İstanbulun turizmini dahi baltalayabilir değerlendirmesini yaptı. 2007 yılında Milli Park ilan edilen İğneada, İstanbula 250 kilometre uzaklıkta.
Milliy et/Melis Şenerdem


Geri Dön