19 / 04 / 2024

3. nükleer santral Kırklareli İğneada’ya!

3. nükleer santral Kırklareli İğneada’ya!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu belirterek, “3'üncü nükleer santral için Kırklareli İğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar" dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu belirterek, “3'üncü nükleer santral için Kırklareli İğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. Muhtemelen 3'üncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz" dedi.


ELEKTRİKTE MAĞDUR YOK


Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin kur farkı sebebiyle zarar ettiği ve bu şirketlerin iflas edebileceği yönünde iddialar olduğunun hatırlatılması üzerine Alaboyun, “Elektrik dağıtım şirketleri Sayın Başbakanımızın başkanlığında bir toplantı yaptılar. Ben o sırada Sayın Cumhurbaşkanımız ile Japonya'daydım. Japonya'da da çok büyük altyapı yatırımları yapıyor. Orada da genellikle bu konular konuşuldu. Şirketlerin yaptığı toplantıya eski bakanımız Taner Yıldız, müsteşarımız, EPDK Başkanımız katıldı. Dağıtım şirketleri dağıtım ihalelerine girdikleri zaman dolar bazlı teklifler verdiler, bu yüzden kısmi zarara girdikleri doğrudur. çalışma yapıyoruz, şirketlerimiz batsın da istemeyiz vatandaşımız da mağdur olsun istemeyiz" dedi.


ÇİNLİ VE AMERİKALI FİRMALAR ÖNDE


Alaboyun, bu tesisin kimler tarafından yapılacağı sorusunu, “Şu an 3'üncü de Çinliler ve Amerika'nın Westinghouse firmasıyla mutabakat zaptı şeklinde bir anlaşma imzalandı, onlar bir çalışma yapıyorlar ama tabii ki bu diğer firmalara açık değil anlamına gelmez. Bu konuda teklif vereceklerle görüşüyoruz. Japonların yine ilgisi var, bu nükleer tesisin teknolojisinin de aynı olmasını istiyoruz" şeklinde yanıtladı.


Yeni Şafak


Geri Dön