20 / 04 / 2024

3 soruda çevre temizlik vergisi muafiyeti!

3 soruda çevre temizlik vergisi muafiyeti!

Belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için ödenen çevre temizlik vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, kimler hangi durumlarda vergiden muaf olabilir? İşte 3 soruda çevre temizlik vergisi muafiyeti..



Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için her sene iki eşit taksit vergi ödeniyor.


Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi için, emlak vergisi gibi ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksitler ise Kasım ayında tahsil ediliyor. 


Konutlar için vergi borcu, su tüketim miktarı üzerinden hesaplanarak su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile vergi de ödenmiş oluyor. İşyeri vergisi ise, grup ve derecelere göre belirlenen vergi borcu ilçe belediyesine ödeniyor. 


Ancak vergi mükellefiyeti, emlak vergisinden farklı bir şekilde doğuyor. Kanunen bazı gayrimenkuller için hiç çevre temizlik vergisi ödenmezken, bazı durumlarda da vergi ödemelerinden muaf olunabiliyor. 


İşte çevre temizlik vergisi mükellefiyeti ile muafiyeti soru ve cevapları;


1- Çevre temizlik vergisine tabi olan/olmayan gayrimenkuller nelerdir?

Çevre temizlik vergisi, çatılı gayrimenkuller için ödeniyor. Daha açık belirtmek gerekirse, vergi konut ve çatılı işyerleri için ödeniyor. Ancak arsa ve araziler kanunen vergiden muaf tutuluyor.


2- Çevre temizlik vergisi mükellefi kimdir?

Çevre temizlik vergisi mükellefi "taşınmazı kullanan kişi" oluyor. Buna göre, taşınmazda kiracı olması durumunda, vergi sorumlusu kiracılar olurken, mal sahipleri çevre temizlik vergisinden muaf oluyor.


3- Çevre temizlik vergisinden nasıl muaf olunur?

Çevre temizlik vergisinde kullanılmayan gayrimenkuller için vergi ödemesi yapılmıyor. Boş olan konut ve işyerlerinin muafiyeti için ilgili belediyeye gidilerek bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.



Çöp vergisi 2017 tutarları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön