27 / 04 / 2024

3 soruda konut kredisinde yeni uygulama!

3 soruda konut kredisinde yeni uygulama!

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konut kredileri de dahil bireysel kredilere yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilecek..



Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konut kredileri de dahil bireysel kredilere yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilecek.


Peki, konut kredisinde ne gibi değişiklikler yapılacak?  


1. Konut kredisinde yapılan düzenleme nedir?

Konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırı ise yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılacak.


2. Konut kredisinde yapılan düzenlemenin tüketiciye katkısı nedir?

Konut kredilerinde yapılan bu düzenleme ile tüketiciler ev almak için artık yüzde 25 peşinat değil, yüzde 20 oranında peşinat biriktirecek.


3. Konut kredisinde yapılan düzenleme ne zaman uygulanmaya başlanacak?

Konut kredisinde yapılan düzenlemenin ne zaman uygulanmaya başlanacağı henüz belli değil.


Örnek uygulama

Satın alınmak istenen konutun değerinin 200 bin lira olduğunu düşünelim. Mevcut uygulamaya göre bankalar bu ev için en fazla 150 bin lira kredi verebiliyor. Geriye kalan 50 bin liralık kısmın peşinat olarak verilmesi gerekiyor.


Ancak düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile 200 bin liralık bu ev için banka 160 bin lira kredi verebilecek. Böylece peşinat için biriktirilecek miktar 40 bin lira olacak. Böylece tüketici 10 bin lira daha az peşinat ödemiş olacak.



Konut kredisi peşinat oranı yüzde 20'ye düşecek!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön