20 / 04 / 2024

3 üniversite öğrencisinden inşaat mühendisliği yarışmasında başarı!

3 üniversite öğrencisinden inşaat mühendisliği yarışmasında başarı!

Dünyanın en iyi 100 inşaat mühendisliği fakültelerinden 32’sini geçip, hem de depreme dayanıklı bina tasarımı konusunda ABD’deki yarışmada birinci olmayı başaran bu gençleri gördükten sonra, gerçekten de enseyi karartmamak lazım...



TÜRKİYE’nin bir üniversitesinden 3 pırıl pırıl genç. Hem de üniversitenin adına dikkat çekercesine biri Türk, biri Afgan ve biri Moğol... Ve başlarında, neredeyse onlar kadar genç, pırıl pırıl bir hoca.


Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin 3 pırıl pırıl öğrencisi Büşra Böcekli, Ahmet Siar ve Gantulga Ganghuyag’dan oluşan bu ekip, ABD’nin üniversitelerarası en prestijli inşaat mühendisliği yarışmalarından birinde, çok önemli bir başarıya imza attılar.


Amerikan Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’nün (EERI) her yıl düzenlediği, Harvard, Stanford, Cornel gibi ABD’nin en eski ve en önde gelen eğitim devleri de dahil, inşaat kühendisliği bölümleri dünya sıralamasında ilk 100 içinde yer alan 5 farklı ülkeden 33 üniversitenin katıldığı Sismik Tasarım Yarışması’nda rakiplerini ‘yerlebir ettiler’. Ve genel klasmanda 5’inci, depreme en dayanıklı, en estetik ve maliyet açısından en uygun tasarımın ödül aldığı Mimari Değerlendirme Kategorisi’nde ise birinci olmayı başardılar.


‘VOLTRAN’ GİBİ EKİP

Her biri ayrı konuda ‘uzman’ bu üç gençle ve hocalarıyla buluşup hikayelerini dinleme fırsatı bulunca, Türkiye’de her şeye rağmen rahmetli Çetin Altan üstadın dediği gibi ‘enseyi karartmamak gerektiğine’ bir kez daha ikna oldum.


Kurulalı henüz 5 yıl olan Uluslararası Antalya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2. sınıf örencisi (aynı zamanda Mimarlık’ta da okuyor) Büşra’nın bu yarışmayı duyup, katılmak için hocaları Doç. Dr. Güven Kıymaz’ın kapısını aşındırmaya başlamasıyla başlayan süreç, gençliğimizin çizgi filmi ‘Voltran’ gibi güçlerini birleştiren bu üç gencin her birinin işin başka bir ucundan tutup gecelerini gündüzlerine katarak çalışmalarıyla muazzam bir başarıya dönüşmüş. Büşra olayın hem mühendislik hem mimari ve hem de ‘koparılma’ süreci için ter dökerken, grubun ‘beyni’ Afgan delikanlı Ahmet tamamen hesap kitap, mühendislik ve tasarım, hobi olarak maket gemiler yapan Moğol Gantulga da, bu tasarımın ‘hayat bulması’ yani inşaası konusunda müthiş bir iş çıkarmış.


SALYANGOZ KONSTRÜKSİYON

Ekip, yarışmanın malzeme olarak sadece balsa ve kırtasiye yapıştırıcısı kullanılması, hiçbir parçanın 30 santimi geçmemesi gibi onlarca çok sıkı kural ve talimatları altında yaptıkları ilk 5 tasarım, üniversitenin yapay deprem yaratan hareketli tablasında birbiri ardı ardına yıkılınca, ancak ‘mühdendis kafasına’ gelebilecek bir ilhamla, “Neden salyangoz formu konstrüksiyon denemiyoruz?” fikrine ulaşmış.


Deneme ve hesaplar sonucu, gerçekten de salyangoz tipi eğimli ve birbirlerini sarmalayarak ÇAPRAZLAMA destekleyen parçalardan oluşan konstrüksiyonun sağlamlığı konusunda ikna olup, tasarımlarını yapmışlar. Balsadan oluşan 28 katlı bir binanın 60’ta 1’i ölçeğindeki tasarım, deprem platformlarından defalarca ‘canlı’ çıkınca da, 04-08 Nisan 2016 tarihlerinde San Francisco’da düzenlenen Seismic Design Competition (SDC) yarışmasına katılmışlar. Sonuçta hurriyet.com.tr’de yarışmanın finalinde de izleyebileceğiniz gibi, tasarımları Richter Ölçeği’ne göre 8 şiddetinde bir depreme dayanmakla kalmamış (örneğin Stanford Üniversitesi’nin tasarımı yerlebir olmuş), hem estetik hem de maliyet açısından en sağlam ve başarılı tasarım olarak 32 üniversiteyi geride bırakarak birinci çıkmaşı başarmışlar.


Genel sıralama

Ünİversİtelerarası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması genel klasman sıralaması şöyle:1 - Cluj-Napoca Teknik Üniversitesi (Romanya)2 - California Berkeley Üniversitesi (ABD)3 - Cornell Üniversitesi (ABD)4 - Toronto Üniversitesi (Kanada)5 - Uluslararası Antalya Üni. (Türkiye)


Mimari kategori 

Mİmarİ kategoride sıralama şöyle oldu:

1 - Uluslararası Antalya Üni. (Türkiye)

2 - Cluj-Napoca Teknik Üni. (Romanya)

3 - Cornell Üniversitesi (ABD)

4 - Colorado Üniversitesi (ABD)


SEISMIC DESIGN COMPETITION (SDC) NEDİR?

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na (SEISMIC DESIGN COMPETITION), hepsi dünya çapında ilk 100 içine giren üniversitelerin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu ekipler katılıyor. Bu ekiplerin tasarladıkları ve inşa ettikleri ölçekli çok katlı bina modelleri, ‘sarsma tablası’ üzerinde hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 farklı deprem etkisi altında test edilerek performansları ölçülüyor.


Hürriyet 


Geri Dön